Strona 5 z 29 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 289

Wątek: Pogadajmy o portretach

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    77
    Moja galeria

Odp: Pogadajmy o portretach

Tak se przeglądam wątek i natrętnie nasuwa mi się definicja artysty fotografika z nonsensopedii, co to fotografuje twarz starej kobiety albo d*pe młodej. (sorry)
    Nie ma sensu zamykać tego wątku jak proponuje d. On sam zdechnie jak wiele innych.
    O podobnej tematyce.
    Portret niestety budzi skrajne emocje bo inaczej do niego podchodzi fotograf (ale paskudny cień pod okiem a ostrość mogłaby być 5mm bliżej), inaczej portretowany (Boże! ja naprawdę tak wyglądam?) A zupełnie inaczej osoba postronna (ale fajna laska).
    Z tego powodu nie jest możliwa jakakolwiek sensowna dyskusja ogólna na ten temat.

Odpowiadam na pytanie: tak, cały tydzień taki bedzie.
    bezbagnetowiec z mianowania

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Fotograf też może wykreować brzydotę
    To już raczej grafik

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

A dla mnie portret jest niezwykle trudnym tematem, rzekłbym intymnym
    Bo to, jak dla mnie, głównie powinien ukazywać wnętrze/emocje człowieka, coś mówić a dopiero - na drugim planie - zewnętrze.

Ale ja się na tym nie znam - ledwo kilka wprawek uczyniłem (z których, o dziwo jestem zadowolony - w dodatku pierwszy raz w studio).

A co mi tam - dam przykład:

Fiu fiu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tropic Zobacz posta
    Weźmy pod uwagę, że ile ludzi tyle gustów ! Na wstępie zaznaczyłeś że -> " Nie są dla mnie portretami typowe zdjęcia typy beauty i fashion. Nie spełniają dla mnie podstawowego kryterium, ich tematem nie jest człowiek, tylko makijaż, fryzura, ubrania itp" A czym jest twoja pierwsza fotka ? Ja mógłbym powiedzieć że portretem będzie wizerunek osoby, nie obrabiane w programie graficznym....ile ludzi, tyle....
    Dla mnie jest jednak różnica miedzy fotografowaniem modelki w ubraniu i z makijażem, a fotografowaniem ubrania i makijażu na modelce. Na 100% jest róznica w podejściu fotografa do tematu. Czy widoczna w efektach, to trochę inny temat, ale moim zdaniem często widoczna.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    On sam zdechnie jak wiele innych.
    O podobnej tematyce./.../
    Tak smutne to ale prawdziwe znacznie łatwiej jest wzajemnie się pyrgać w wątkach HP czy sprzętowych, niż
    wspólnie stworzyć wątek - poradnik(z dyskusji można wynieść co robić i jak )fotograficzny albo też w normalny
    sposób wymienić się poglądami na konkretny temat, ot choćby portretu i postrzegania osoby portretowanej przez fotografów.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Tak smutne to ale prawdziwe znacznie łatwiej jest wzajemnie się pyrgać w wątkach HP czy sprzętowych, niż
    wspólnie stworzyć wątek - poradnik(z dyskusji można wynieść co robić i jak )fotograficzny albo też w normalny
    sposób wymienić się poglądami na konkretny temat, ot choćby portretu i postrzegania osoby portretowanej przez fotografów.
    Saboor niestety jest to prawda.Sam wiesz,ze jesli u nas ktos zrobi portreta,dwa i otrzyma w watku kilka ochow i achow to juz mu zaden znany portrecista nie podskoczy.Jesli pozniej takiemu "portreciscie" cos napiszesz o tym ze jest cos nie tak to otrzymasz cieta riposte w stylu-stary cep jestes i sie nie znasz,tak wlasnie chcialem,taka moja wizja i tak to ma byc.
    Jest to dosc popularne w mysl zasady,ze jak mam kompa to jestem informatyk a jak mam garaz z kanalem to zaden mechanik mi nie podskoczy.

Pogadac o portretach znanych i znajacych sie na rzeczy zawsze mozna.Tylko,ze my tu idziemy w strone tego co my uwazamy za portret jak on powinien wygladac,a reszta to po prostu sie nie zna.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

To może wrzućmy trochę prawdziwych portretów, aby móc się do czegoś odnieść. Pochwalcie się swoimi idolami.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    To może wrzućmy trochę prawdziwych portretów, aby móc się do czegoś odnieść. Pochwalcie się swoimi idolami.
    Moze nie az idol,ale podoba mi sie jej styl https://www.google.de/search?q=jill+...w=1680&bih=916

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Moze nie az idol,ale podoba mi sie jej styl https://www.google.de/search?q=jill+...w=1680&bih=916
    To już upadający styl, ostra jest cała postać a nie tylko źrenica prawego oka.
    Czy na prawdę czeka nas taka (nanoGO) przyszłość? Co o tym sądzicie?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Wydaje mi się, że w ostatnich latach portret idzie dwutorowo, z jednej strony mamy portret "techniczny" - beauty, cudowne, perfekcyjne pod każdym względem fotografie pięknych kobiet, zdjęcia genialnie retuszowane, itd. Z drugiej strony mocno rozwija się portret "analogowy" czyli klisza 6x6, która daje faktycznie niesamowite efekty. Ja osobiście nie widzę tego co jest pośrodku, a może to co jest pośrodku to zwykłe foto pstryki?
    Wiele lat temu podziwiałem portertowanie Andrzeja Dragana, obróbkę i charakter wydobywany przez obróbkę ze zdjęć, rozwinięciem Dragana jest jak dla mnie Jill Greenerg wspomniany przez Mirka54. Potem jakoś mi zeszło na portrety (ale tylko portrety a nie fashion) Helmuta Newtona, pewnie każdy z nas przechodzi "helmutyzm" Ostatnio raczej podoba mi się wspomniany wcześniej Corbijn, Avadon, w polsce jest wiele osób portretujących świetnie średnim formatem - zawsze podobają mi się prace Marcina Twardowskiego, nawet może bardziej jego wcześniejsze portrety niż obecne. Itp.

Uprawnienia umieszczania postów