Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 88

Wątek: Rozbierana sesja

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Rozbierana sesja

Wiesz, wyrwiflak, ja nie jestem osobą nadmiernie religijną i nie ma dla mnie znaczenia czy dla taniego rozgłosu sesja odbywa się na cmentarzu chrześcijańskim, żydowskim czy jakimkolwiek innym. Po prostu budzi to mój niesmak i tyle.

Piszesz, że powinniśmy zrozumieć i akceptować inne światopoglądy - niby racja ale osoby z innym światopoglądem muszą też zaakceptować światopogląd innych i uszanować ich zwyczaje. Mnie by nawet do głowy nie przyszło maszerować w koszulce z krótkim rękawkiem i obcisłych szortach w kraju muzułmańskim, a przecież nie podzielam ich światopoglądu. Bo chyba nie chodzi tylko o to by mój światopogląd był szanowany i akceptowany ale ja już innych szanować nie muszę?

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Nie trzeba być religijnym, żeby szanować uczucia innych. Istnieje też coś takiego jak szacunek dla pamięci o tych, którzy odeszli.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    Moja kultura i zdrowy rozsądek nie pozwala mi na mówienie komuś, kogo nie znam, rzeczy typu "dla Ciebie to powinno być". Miejsca pochówku są nieoderwalnie wziązane z religią - o ateistach i ich zwyczajach pogrzebowych nic nie wiem. Kultura, do ktorej się odnosimy - nie istnieje bez kontekstu religijnego, wiec Panowie, z całym szacunkiem, ale rozmawiamy o religii.

Z kolei na temat kultury starożytnego Rzymu (czy innych starożytnych) wiem za mało by wypowiadać się o orgiach, ale z tego co pamiętam to niegdyś miały one ścisły związek z obrzędami religijnymi. Zachęcam do stonowanych wypowiedzi i nie szastania współczuciem wobec innych bo w moim przekonaniu głupotą byłoby pokłucić się w omawianych kwestiach na forum fotograficznym.
    Sformułowanie którego użyłem dotyczy nas wszystkich a nie wybiórczo Ciebie. Dopisałem stosowną formułę teraz brzmi właściwie.
    Co do miejsc czy to kultu religijnego czy to upamiętniających ważne wydarzenie świeckie: do każdego z nich przypisane jest właściwe zachowanie w jego
    obrębie i tego należy się trzymać, wg mnie bez względnie.
    Finito.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Panie Szanowny Prostowniku. Nie mieszaj do tego homoseksualistów bo to odrębny i trudny w dzisiejszych czasach temat...
    "uczucia innych" to po prostu uczucia innych a nie worek-temat...Po polskiemu piszę przecież....
    Radyja nie słucham, ale się nie wyrażam per "mochery" na jego słuchaczy.... O te uczucia, jakie by nie były chodzi....
    Na cmentarzu , jak na cmentarzu , nawet "ateistycznym" jak piszesz nie robimy orgii, choć jak to bywa w Rosji imprezkę można zrobić, ale tylko na cześć zmarłych...
    Czy nie wydaje Ci sie, ze po ingerencji hadesa w moj post, Twoja odpowiedz jest nieco bez sensu?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Sformułowanie którego użyłem dotyczy nas wszystkich a nie wybiórczo Ciebie. Dopisałem stosowną formułę teraz brzmi właściwie.
    Co do miejsc czy to kultu religijnego czy to upamiętniających ważne wydarzenie świeckie: do każdego z nich przypisane jest właściwe zachowanie w jego
    obrębie i tego należy się trzymać, wg mnie bez względnie.
    Finito.
    Nic dodać nic ująć.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

... Miejsca pochówku są nieoderwalnie wziązane z religią - o ateistach i ich zwyczajach pogrzebowych nic nie wiem...
    Piramidalna bzdura, a z faktu, że o czymś nic nie wiesz, nie wynika, że to coś nie istnieje i nie powinieneś tego szanować na takich samych zasadach, na jakich domagasz się szanowania swojej religijności.

diabolique
    Gość

Miejsca pochówku są nieoderwalnie wziązane z religią - o ateistach i ich zwyczajach pogrzebowych nic nie wiem.
    Zasięgnij informacji na cmentarzu komunalnym (nie mylić z parafialnym).

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Proszę o wyważone argumenty i bez polityki. Temat jest delikatny i prosiłbym o nie zmuszanie mnie do działania.

Bóg, Jahwe, Allah, Zarahustra, nie ma tu nic do rzeczy. Cmentarz to miejsce kultu zmarłych i tyle.
    Wg mnie jest miejscem pochówku zmarłych, któremu i którym należy się szacunek bez względu na to kim byli.
    Zachowanie pseudo fotografa jest moralnie naganne.
    Jest nie tylko etycznie naganne- poniżej krytyki. Nie tyle czyjaś religia, ale i kultura nakazuje nam szacunek. I dobrze.
    Tak jak nawet menelia nie pije piwa i nie koczuje na cmentarzach, tak nawet biznes kamieniarski nie oferuje różowych nagrobków.
    Może niech każdy się sam zastanowi, co by zrobił, gdyby na grobie swego bliskiego zobaczył taką szopkę... Sam w ciszy. Ja nie potrafię.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 29.08.13 o 13:54
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Proszę o wyważone argumenty i bez polityki. Temat jest delikatny i prosiłbym o nie zmuszanie mnie do działania.
    Wg mnie jest miejscem pochówku zmarłych, któremu i którym należy się szacunek bez względu na to kim byli.
    Czyli tu się zgadzamy Panie Iwo.

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Jest nie tylko etycznie naganne- poniżej krytyki. Nie tyle nawet dominująca religia, ale i kultura nakazuje głębszy szacunek.
    Tak jak nawet menelia nie pije piwa i nie koczuje na cmentarzach, tak nawet biznes kamieniarski nie oferuje różowych nagrobków.
    Może niech każdy się sam zastanowi, co by zrobił, gdyby na grobie swego bliskiego zobaczył taką szopkę... Sam w ciszy. Ja nie potrafię.
    I tu też.
    Tak temat jest delikatny a ja w moich postach nie nakłaniam do modlitwy za zmarłych a do uszanowania powagi takiego miejsca. I na prawdę nie ma znaczenia
    czy to kitkut, cmentarz, czy pomnik "obrońcom czegoś tam..", po prostu każdemu z tych miejsc wymaga od nas określonego zachowania i tyle.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Tak temat jest delikatny a ja w moich postach nie nakłaniam do modlitwy za zmarłych a do uszanowania powagi takiego miejsca. I na prawdę nie ma znaczenia
    czy to kitkut, cmentarz, czy pomnik "obrońcom czegoś tam..", po prostu każdemu z tych miejsc wymaga od nas określonego zachowania i tyle.
    W epoce dziesiątego życia w grach komputerowych doczekaliśmy się także zmniejszenia wrażliwości u młodszego pokolenia.

Od pradawnych czasów na tym kontynencie szanowało się pamięć zmarłych, wznosiło sie kręgi , kurhany, pomniki , wydzielało cmentarze. I tak długo jak długo trwała pamięc ludzka szanowało sie ich miejsce i spokój zmarłych.
    W terenach zurbanizowanych zdarzała sie i zdarza się dzisiaj zmiana i i inne wykorzystanie terenu. Opisywany wcześniej przypadek poznański to także przejaw braku szacunku a i powojennej pogardy dla pokonanych w sowieckim stylu.
    To 20 wiek przyniósł technologię masowego mordowania ludzi, masowego wykorzystywania krematoriów, dołów do spalania zwłok, rozsypywania prochów, czerwonokmerskie rozdrabnianie ciał i zasilanie szczątkami pół ryżowych. To były krańcowe wynaturzenia.
    A równolegle Bodzip pokazuje zadbane cmentarze wojenne z I wojny światowej.

Czyli zdziczenie i brak obyczaju to stosunkowo krótki okres w naszej tu historii.

Dzisiaj, w wolnym kraju należy przypominać odwieczne zasady naszej ludzkiej kultury. Wśród nich jest szacunek dla zmarłych i poszanowanie miejsc ich pochówku niezależnie od ich wyznania i narodowości.

Dziwią mnie liczne w tym wątku wypowiedzi przeczące moim, wydawało siemi uniwersalnym tu zasadom. Jeśli są to przekonania, nie pozy, jestem nimi zaskoczony. W narodzie doświadczonym jak nasz przez swoją historię, którego cmentarze są rozsiane na kliku kontynentach, jest to dla mnie niezrozumiałe, wręcz niepojęte.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 29.08.13 o 14:21
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro