Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 166

Wątek: Makro - i wszystko na ten temat.

Mieszka w
    małopolska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Makro - i wszystko na ten temat.

Bodzip, Twoje słowa to miód na moje serce, może coś ze mnie będzie . Dzięki, pozdrawiam serdecznie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Mały "odkop" wątku z pytaniem: jaki obiektyw do pierścieni/mieszka? Założenia: manual (optymalnie z bagnetem Nikona), ogniskowa max. 100mm (lepiej coś koło 50-60), własne 1:1. Światłosiła nieistotna.

No właśnie - jaki? Jak się odsuwa obiektyw to koło obrazu z którego część pada na matrycę rośnie (tak mi się wydaje) i obraz się rozsmarowuje jak masło na zbyt dużej kromce. I co z tego? Masła, znaczy ostrości, się robi cienko Ciekawi mnie, czy jest takie szkło które z mieszkiem da sobie rady przy odsunięciu dającym skalę w przybliżeniu 4:1 - 5:1. Tamron 60/2 daje się odsuwać na 72mm i jeszcze z 5cm zostaje do przedniej soczewki od obiektu (jak to możliwe, nie mam pojęcia, chyba jakieś czary w konstrukcji - zdaje się że granica wyciągu jest na ogniskowej?) ale spadek rozdzielczości jest widoczny. No, chyba że to dyfrakcja (przy 1:1 f/2 staje się f/4 - czy "fizycznie" czy tylko pod względem czasu? Czy tak samo należy liczyć przeskok z 1:1 do 2:1 co z nieskończoności do 1:1? To nie jest przypadkiem to samo co z mniejszymi matrycami i przesuwaniem się granicy dyfrakcji?). Takie mnie dylematy dziś naszły, chyba z nudów. No bo w takim razie jaki sens ma mieszek? (na kliszy innego wyjścia nie było).
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Mam pytanko.
    Nie robię makro, zostawiam też w spokoju wszelkie robale ale kilka razy do roku wpadają mi do głowy pomysły na drobne detale (kawałki kwiatów, liścia pajęczyny itp...).
    Doraźnie używam kompaktu Canon s100, czasem Sigmy 17-70mm f/2.8-4.
    Z tych zdjęć jestem ogólnie zadowolony ale czasem chcę powiększenia wiekszego niż 1:1 i możliwie płytkiej GO.
    Zastanawiam się nad jakimś możliwie optymalnym i tanim zestawieniem. Do głowy przychodzą mi dwa rozwiązania:
    - Raynox 250 + Kompakt.
    - Pentax K-5 - tu mam dwa obiektywy które by się może?? nadawały Sigma 17-70 lub Pentax A 50mm f/1.7 (manualny ale posiadający też styki) połączone z pierscieniem? ew. Raynoxem.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Pierwsze rozwiazanie bardzo dobre
    Drugie wysmienite, bo w k5 to zacna matryca gosci, i do tego puszka obsluguje swietnie manuale. Wiec smialo mozesz jakiegos starego manuala zapiac, do tego komplet pierscieni i raynox.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Pierwsze rozwiazanie bardzo dobre
    Drugie wysmienite, bo w k5 to zacna matryca gosci, i do tego puszka obsluguje swietnie manuale. Wiec smialo mozesz jakiegos starego manuala zapiac, do tego komplet pierscieni i raynox.

pozdro
    Pozostanę chyba przy pierwszym rozwiązaniu bo te zdjęcia robię wyłącznie dla siebie, nieczęsto a rozwiązanie kompakt + Raynoxem jest tańsze i nie wymaga lampy jak przy pierścieniach.
    Czy dostanę w takim połączeniu w miarę płytką/kontrolowaną GO??

Google jeszcze podpowiedziało mi, że jest możliwa trzecia opcja - tj. podpięcie tej 50-tki za pomocą adaptera odwrotnego mocowania?
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Krystyna1975
    Gość

Witam wszystkich. To jest mój pierwszy post na forum. W ogóle jestem tu nowa na portalu. Fotografią zajmuję się hobbystycznie od 2007r. Piszę w tym wątku, bo głównie interesuje mnie makrofotografia przyrodnicza, a konkretnie owady ze szczególnym uwzględnieniem ważek, a od niedawna również koników polnych oraz pasikoników (to nie to samo :P).

Fotografuję dwoma korpusami: Canon 40D+70-200 f/4L USM z dokręconym pierścieniem pośrednim 12 mm Canon Ext. Tube, do którego czasem dopinam za pomocą mocowania snap-on Raynoksa DCR-150 jeśli model nie zdradza chęci natychmiastowej ucieczki - po to by uzyskać większe zbliżenie (zawsze to lepiej, niż później wykadrowywać w postprodukcji, choć akurat na jakość optyczną 70-200 f/4L USM narzekać nie można - ci, co go mają z pewnością przyznają mi rację). Ww. zestaw, to przede wszystkim "broń" na ważki i motyle. Drugi korpus to od września ub. r. Olympus PEN E-PL2 z obiektywem kitowym M. Zuiko Digital 14-42 f/3.5-5.6 II MSC, do którego przykręcam aktualnie Raynoksa MSN-202 - to z kolei "broń" na koniki polne, pasikoniki, biedronki, pająki, które zdecydowanie lepiej, od ważek i motyli, znoszą krótką odległość roboczą od obiektu. Wcześniej miałam też Raynoksa DCR-250, ale sprzedałam, jako że nie satysfakcjonowała mnie skala odwzorowania, którą uzyskiwałam. Sprzętu manualnego (obiektywów, mieszków, pierścieni) nie używam, bo nie lubię. Obiektywu makro nie posiadam i posiąść nie planuję. Zapraszam do mojej galerii http://pl.netlog.com/krystynakarpowicz/photo

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    Witam wszystkich. To jest mój pierwszy post na forum. W ogóle jestem tu nowa na portalu. Fotografią zajmuję się hobbystycznie od 2007r. Piszę w tym wątku, bo głównie interesuje mnie makrofotografia przyrodnicza, a konkretnie owady ze szczególnym uwzględnieniem ważek, a od niedawna również koników polnych oraz pasikoników (to nie to samo :P).

Fotografuję dwoma korpusami: Canon 40D+70-200 f/4L USM z dokręconym pierścieniem pośrednim 12 mm Canon Ext. Tube, do którego czasem dopinam za pomocą mocowania snap-on Raynoksa DCR-150 jeśli model nie zdradza chęci natychmiastowej ucieczki - po to by uzyskać większe zbliżenie (zawsze to lepiej, niż później wykadrowywać w postprodukcji, choć akurat na jakość optyczną 70-200 f/4L USM narzekać nie można - ci, co go mają z pewnością przyznają mi rację). Ww. zestaw, to przede wszystkim "broń" na ważki i motyle. Drugi korpus to od września ub. r. Olympus PEN E-PL2 z obiektywem kitowym M. Zuiko Digital 14-42 f/3.5-5.6 II MSC, do którego przykręcam aktualnie Raynoksa MSN-202 - to z kolei "broń" na koniki polne, pasikoniki, biedronki, pająki, które zdecydowanie lepiej, od ważek i motyli, znoszą krótką odległość roboczą od obiektu. Wcześniej miałam też Raynoksa DCR-250, ale sprzedałam, jako że nie satysfakcjonowała mnie skala odwzorowania, którą uzyskiwałam. Sprzętu manualnego (obiektywów, mieszków, pierścieni) nie używam, bo nie lubię. Obiektywu makro nie posiadam i posiąść nie planuję. Zapraszam do mojej galerii http://pl.netlog.com/krystynakarpowicz/photo
    Witam. Zdjęcia oceniane, komentowane, są wstawione tu na forum. Także załóż wątek i wstawiaj foty.
    pozdr.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Krystyna1975
    Gość

Hmmm, ale zdjęcia są w mojej galerii, to po co je tu wstawiać? Dodaję pomału do swojej galerii. Na razie są 3, ale będzie więcej, zapewniam. Dlatego zapraszam do oglądania, oceniania i komentowania. Pozdrawiam.
    https://galeria.olympusclub.pl/displ...p&cat=0&pos=15
    https://galeria.olympusclub.pl/displ...p&cat=0&pos=41 - E-PL2+14-42 II + DCR-250 jak go jeszcze miałam, bo sprzedałam
    https://galeria.olympusclub.pl/displ...p&cat=0&pos=32 E-PL2+14-42 II
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 11.08.13 o 19:38

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Hmmm, ale zdjęcia są w mojej galerii, to po co je tu wstawiać? ....
    Hmm po takim wpisie:
    Witam wszystkich. To jest mój pierwszy post na forum. W ogóle jestem tu nowa na portalu. (....) Zapraszam do mojej galerii http://pl.netlog.com/krystynakarpowicz/photo
    była myślę moja adekwatna odpowiedź Zakładając wątek możesz otrzymać więcej komentarzy czy konstruktywnej krytyki. W galerii częściej tylko oceny. Ale to oczywiście Twoja decyzja. Żadnej obowiązującej reguły nie ma.
    PS.
    Ponadto do Galerii mozesz wstawic max. 1 zdjecie na dzień.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 11.08.13 o 20:01
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Hmm po takim wpisie:

była myślę moja adekwatna odpowiedź Zakładając wątek możesz otrzymać więcej komentarzy czy konstruktywnej krytyki. W galerii częściej tylko oceny. Ale to oczywiście Twoja decyzja. Żadnej obowiązującej reguły nie ma.
    PS.
    Ponadto do Galerii mozesz wstawic max. 1 zdjecie na dzień.
    Jakoś nie widzę, żeby się ludzie rwali do komentowania, więc nie bardzo chyba jest sens zakładać wątek.