Strona 10 z 22 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 212

Wątek: Fuji X20

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odp: Fuji X20

Dorzucę swoje 2 grosze, bo miałem X10 i nie kupiłem X20.

- obiektyw po roku używania (a w X20 jest ten sam) złapał luz i wciągał kurz, poza tym jakość wykonania aparatu była perfekcyjna;
    - matryca - cóż, mimo, że fajna, przy tym rozmiarze dawała jedynie iluzję rozmycia tła (również na długim końcu i pełnej dziurze);
    - ilość elementów sterujących jak na kompakt wręcz wzorowa (zawstydza proste lustrzanki);

W X20 bardzo podobał mi się wizjer (a la hybryda), ale dla samego wizjera nie warto kupić aparatu.

Jeśli ktoś potrzebuje kompaktu z jasnym obiektywem i o klasycznej stylistyce X20 jest świetnym wyborem, jednak moim zdaniem PEN nie ustępuje mu poręcznością a przewyższa możliwościami systemowymi i jakością obrazu.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez transporter Zobacz posta
    W X20 bardzo podobał mi się wizjer (a la hybryda), ale dla samego wizjera nie warto kupić aparatu.
    Przecież on nie ma nic wspólnego z hybrydowym. To wizjer lunetkowy z cyfrowym panelem do wyświetlania informacji.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

a różnic jest naprawdę duuuużo więcej, to dwa inne aparaty w takiej samej obudowie
    wielosystemowy

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Przecież on nie ma nic wspólnego z hybrydowym. To wizjer lunetkowy z cyfrowym panelem do wyświetlania informacji.
    dlatego napisałem "a la hybryda" ponieważ to jest optyczny z naniesioną informacją

---------- Post dodany o 20:11 ---------- Poprzedni post był o 20:08 ----------

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    a różnic jest naprawdę duuuużo więcej, to dwa inne aparaty w takiej samej obudowie
    Masz rację, ale optyka i rozmiar matrycy pozostały takie same a liczyłem, że X20 będzie krokiem w kierunku innych X-ów nie tylko pod względem zastosowania X-Trans CMOS.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

dlatego napisałem "a la hybryda" ponieważ to jest optyczny z naniesioną informacją

---------- Post dodany o 20:11 ---------- Poprzedni post był o 20:08 ----------

Masz rację, ale optyka i rozmiar matrycy pozostały takie same a liczyłem, że X20 będzie krokiem w kierunku innych X-ów nie tylko pod względem zastosowania X-Trans CMOS.
    matryca jest inna i o innej rozdzielczości, poza tym szybszy af, 12kl/s, hd, szybkie meni - istotne, nawet bardzo istotne zmiany, które powodują, że nie chodzi tu o zabiegi kosmetyczne, ale w zasadzie to inny aparat.
    x20, nie mógł być krokiem w kierunku pozostałych "X", gdyż jest to zupełnie inna linia i dlatego chwała mu za to ...
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Matryca innej rozdzielczosci, ktora w praktyce nic nie wnosi wzgledem x10, szybkie menu x10 z softem 2.0 tez dostalo i jeszcze tryby kolorowanki

Dla mnie na + podobno AF i info w judaszu, na - brak EXR

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

...optyka i rozmiar matrycy pozostały takie same a liczyłem, że X20 będzie krokiem w kierunku innych X-ów nie tylko pod względem zastosowania X-Trans CMOS.
    Połączenie matrycy tej wielkości i optyki tej jasności obecnie jest optymalne. Wszystkie kompakty z zoomem, które posiadają większe matryce, mają dużo ciemniejsze obiektywy. Z kolei te z jaśniejszymi obiektywami mają mniejsze matryce.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Jeśli ktoś potrzebuje kompaktu z jasnym obiektywem i o klasycznej stylistyce X20 jest świetnym wyborem, jednak moim zdaniem PEN nie ustępuje mu poręcznością a przewyższa możliwościami systemowymi i jakością obrazu.
    Naprawdę uważasz, że jakikolwiek kompakt z podobnej wielkości matrycą jest w stanie dostarczyć obrazek jak z pełnoklatkowego lustra? Celowo przerysowałem, ale dlaczego osoby o jednak większej świadomości foto-technicznej ciągle oczekują rozmycia tla w kompakcie jak z ff bez mała. No i co oznacza poręczność? X10 mieścił mi się do kieszeni, pen z kitem niekoniecznie wejdzie do takiej samej.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

X10 i X20 dają podobne rozmycie tła, jak bezlusterkowce czy lustrzanki z ciemnym kitem, które ludzie kupują właśnie dla pięknego rozmycia tła. Potem przekonują się, że takie rozmycie możliwe jest wyłącznie w ciasnych portretach i w makro. Chociaż sądzę, że w większości przypadków nawet i o tym się nigdy nie przekonują.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Nie wiem jak X20, ale 10-tka to świetny sprzęt.
    Mam też 5d i porównywanie obrazu na powiększeniu 100% mija się z celem.
    Natomiast przy zastosowaniach internetowych i odbitkach 20/30 daje sobie dobrze radę.
    EXR - rewelacja, dynamika wymiata.
    Kolejna zaleta, to nie prowokuje do rozbudowy systemu.
    Co do rozmycia tła, to czy wszystkie zdjęcia tego wymagają?
    W typowych zdjęciach wycieczkowych raczej nie.