Strona 13 z 29 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 288

Wątek: Zakup aparatu Nikon, z którego nic nie wyszło

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Odp: Zakup aparatu Nikon

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Z doświadczenia, jako użytkownik różnych systemów na przestrzeni ostatnich lat, w tym również FF: jak chcesz zarabiać na kotletach, bierz pełną klatkę i dwa zoomy f/2,8 - wystarczy Ci to do wszystkiego i nie będziesz musiał żonglować stałkami. W każdym innym przypadku bierz cropa - do sportu i przyrody lustrzankę, a do wszystkiego innego bezlusterkowca.
    I od razu zapisz sie do kregarza, zeby cie co jakis czas prostowal, taki zestaw, to droga przez meke, rob kotleta slubnego od 13:00-01:00 z 5dmk2 +24-70 i 70-200 2.8, pozdrawiam
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Taki zestaw nie będzie ważył więcej, niż cokolwiek mniejszego z kompletem porządnych, jasnych stałek, pokrywających zakres od szerokiego kąta po tele. A że i tak swoje waży, no to nie bata - chcesz mieć uniwersalnie i dobrze jakościowo, to dźwigaj. Robota kotleciarza nie wymaga wysiłku intelektualnego, to chociaż nad tężyzną fizyczną można popracować, jak się chce zarobić parę groszy. Sam dźwigałem nie raz i za pieniądze jeszcze nie raz podźwigam, bez żadnego grymasu na twarzy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Właśnie wychodzę z domu. Jadę do fotopolis wymacać aparat. Dam wieczorem znać czy zakupiłem czy nie. Jeśli to zrobię, to będę musiał się trochę nagimastykować w najbliższym tygodniu, żeby fajne zdjęcia z wyjazdu zrobić Dzięki wszystkim za pomoc i radę. Chyba najważniejsze, że zdałem sobie sprawę, że zakup pełnej klatki przy moich umiejętnościach, potrzebach przy braku zarabiania na zdjęciach (i braku planów by tak było) sprawia, że nie ma sensu wydawać mnóstwo pieniędzy na taki sprzęt i obiektywy. Jadę testować OMD. Na koniec tylko mam jeszcze pytanie. Czy jakość zdjęć z takiego mZD 12-50 będzie dużo gorsza niż z 14-54|| (chodzi mi nie tyle o to, że 14-54II jest jaśniejszy co o fakt jakości samych zdjęć).
    Dziwne rzeczy wypisujesz, ja kupiłem pełną klatkę akurat dlatego, że do tego co lubię wychodzi najtaniej Nie można uogólniać, warto dokładnie okreslić potrzeby i dopiero wybierać sprzęt.

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Ale ta Sigma to chyba na cropa.

[edit]
    A dobra, pewnie chodziło o 24-70.
    Fakt. 24-70.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Panowie - kupiłem EM-5. No to teraz zobaczymy, czy umiem coś porządnego cyknąć. Jutro wylot na Kretę. Za tydzień podzielę się fotkami. Dokupiłem też adapter MMF1 aby móc mocować swoje obecne obiektywy (chociaż docelowo chciałbym zakupić kilka dedykowanych mZD - tylko nie udało mi się ich dzisiaj nigdzie dostać). Dziękuję wszystkim, którzy włączyli się w dyskusję i pomogli mi podjąć decyzję dzieląc się swoimi spostrzeżeniami. Pozostaje mi się odwdzięczyć przyzwoitymi zdjęciami.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Taki zestaw nie będzie ważył więcej, niż cokolwiek mniejszego z kompletem porządnych, jasnych stałek, pokrywających zakres od szerokiego kąta po tele. A że i tak swoje waży, no to nie bata - chcesz mieć uniwersalnie i dobrze jakościowo, to dźwigaj. Robota kotleciarza nie wymaga wysiłku intelektualnego, to chociaż nad tężyzną fizyczną można popracować, jak się chce zarobić parę groszy. Sam dźwigałem nie raz i za pieniądze jeszcze nie raz podźwigam, bez żadnego grymasu na twarzy.
    Zartujesz albo nigdy nie dzwigales takiego zestawu.
    Slub, to 2-3 stalki + np OMD, wazy pewnie cwierc tego co ten duzy kondon, jakosc? prosze Cie, procz GO, to FF ma same wady, no chyba jeszcze na + dla niekumatych mlodych tylko lans i bans.

Dzwiganie i niszczenie sobie kregoslupa nie ma nic wspolnego z nabieraniem tezyzny fizycznej w tym przypadku.

"nie chcialo sie nosic teczki? trzeba dzwigac dzis woreczki"

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Sprawdziłem. D600 + 24-70 sigmy waży tyle co OM-D + 12-35 + 35+100 + oly 75 + oly 17.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Sprawdziłem. D600 + 24-70 sigmy waży tyle co OM-D + 12-35 + 35+100 + oly 75 + oly 17.
    A wszystko razem wazy troche mniej niz to co codziennie nasze zony,matki,przyjaciolki targaja codziennie po pracy do domu abysmy mieli sile pisac na forach rozne zlote mysli.Jakos nigdy nie myslimy o tym,zeby wyslac je na kuracje prostowania kregoslupow.Tylko narzekamy ,ze piwa w lodowce znowu braklo i orzeszki tez wyszly.

Jd
    Gość

Waży o 115 gram wiecej niż zestaw OM-D

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Panowie - kupiłem EM-5.
    Pozostało życzyć dobrej zabawy nowym aparatem i samych udanych zdjęć
    Dobry wybór moim zdaniem.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA