Potwierdzam PanaLeica 25/1.4 i mZD 45/1.8 (a zwłaszcza ten ostatni z uwagi na cenęto moje ulubione szkiełka w systemie.
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
Rozumiem, ze ta 45 to ta sama,ktora jest mozliwa do zakupienia przez OJ a przy, ktorej w cenniku brak dokladniejszej specyfikacji? Do portretow bylaby fajna, zwstanawiam sie tylko jak 2ypada w porownaniu z posiadanym przeze mnie obiektywem sigma 50 1.4.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Wprawdzie 50-tki nie mam, ale mam za to 30/1,4 Sigmy i wspomnianą 45 Olkową.
Rozmycie z Sigmy bardzo mi się podoba. Na pewno na Olkowym szkle będziesz miał szybciej. Zdarzały mi się też nietrafienia z ostrością gdy pole kontrastowe było zbyt małe. Obiektyw wtedy ustawiał ostrość na tło. Z Sigmą wolno ale zawsze trafiałem.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Tego się właśnie obawiam - wymiany obiektywów z 4/3 na m.4/3 i spadku jakości.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Akurat z 45 nie bedzie spadku jakosci w kontekscie S50, jedynie strata na jasnosci.
Pomijajac bardzo dobra jakosc S50, to na olku jest jak zolw, na Nikonie to zapierdalaka, natomiast 45 na olku to niezly szatan w szybkosci z bardzo dobra jakoscia, tyle ze ciemniejszy.
Wybor nalezy do Ciebie.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Myślę, że jeżeli nie byłoby spadku na jakości a poprawa na prędkości (rzeczywiście na Olku moja Sigma 50 działa dość woooolno) to zmianę z 1.4 na 1.8 byłbym w stanie zaakceptować. Na OJ jest do dostania 45 ale nie wiem czy to właśnie ta o której rozmawiamy, bo nie ma przy niej informacji o światełku.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów