Dźwigałem i czasem jeszcze dźwigam.
Na wakacje mogę iść z czymś takim, albo na ulicę. Ale na ślub znam wygodniejsze w obsłudze i bardziej pewne rozwiązania. Co nie znaczy, że się nie da... Niedługo sam będę testował Fuji na ślubie i z pewnością wyjdą całkiem fajne zdjęcia. Ale wiem już teraz, że na pewno stracę kilka momentów lub nie zarejestruję ich w taki sposób, jaki bym chciał, bo po prostu nie zdążę zmienić obiektywu. Z zoomem nigdy nie ma takich problemów.
Jest jedna istotna zaleta, która dla mnie osobiście niweluje kilka innych wad, takich jak waga, rozmiar czy głośność pracy: szeroki zakres ogniskowych dostępny bez konieczności żonglowania obiektywami, a przy jednoczesnym zachowaniu dobrych osiągów w słabym świetle i możliwości łatwo operowania GO. Rozumiem ludzi, którzy są w stanie dla tej wygody dźwigać te dwa czy trzy kilo więcej, ale mieć komfort psychiczny, że w każdej sytuacji będą mogli wykonać swoją robotę bez żadnych przeszkód.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jak widzisz, wszystko kwestia podejscia, wybor nalezy do kotleciarza.
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
A dziękujęjakieś 30 min dojechałem do hotelu na Krecie. Zamiast wypoczywać... pracuję. Tak to jest jak się zamówi wycieczkę za wcześnie, a potem się podejmie realizacji projektu, którego zakończenie ma niedorzeczny horyzont czasowy. No nic, przynajmniej będzie okazja, by przy pracy wrzucić fotki z danego dnia
![]()
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
To ja tak na szybko zdam raport z nowego zakupu. Jest fajnie. To co mnie najbardziej urzekło to szybki AF (jak on pieknie szaleje) oraz dobra jakosc zdjec przy wyzszym iso (wreszccienie boje sie przekroczenia magicznej wartości iso800). Lekko irytujace jest to, że wciąż słychać pracę aparatu( to chyba stabilizacja). Filmy też wypadająśrednio ale nie dla nich kupowałem aparacik. Kupiłem adapter więc moge podłaczać swoje szkła 4/3. Popełniłem chyba mały błąd nie biorąc ze soba 14-54II tylko dołączony do body 12-50. Mam wrażenie że ten pierwszy daje jednak lepszą jakość zdjęć. Doradźcie na jakie obiektywy do m4/3 warto zacząć odkładać. Serdedsnie pozdrawiam OC.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Wziąłbym oba szkiełka. I porównał w praniu. Tak zresztą zrobiłem gdy jechałem w tamtym roku do Toskanii. Ale z mZD12-50 też da sie zrobić dobry wydruk A4. No i duże szkła dotąd nie wspołpracują dobrze z AF mikro , to ma się poprawić na którymś kolejny body.
Pytasz o szkła na dziś 12-35, 35-100, 100-300 i 25/1,4 oraz 45/1,8 ew. świetne 75/1,8 i 12/2. Z tym ,że w systemie jest dużo dobrych szkieł. Tak bym widział mój system m4/3 marzeń na dziś gdybym nie miał ZD 12-60 i ZD 50-200. No jak wisienka na torcie Sigma 150 jako dodatek do makro.
Szumu wiatraka pozbędziesz się po aktualizacji. Włącza sie on wtedy tylko okresowo.
Ostatnio edytowane przez apz ; 3.07.13 o 22:36
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Fajnie, że jesteś zadowolony z zakupuTeraz czekamy na jakieś ciekawe fotki.