Optyczne też przetestowały...
Optyczne też przetestowały...
Jest szansa że pojawienie się tego cacka zmieni cos w m43?
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
"W cenie" wyższej od tego
Bardziej myślałem o jakiejś odpowiedzi w m43 na to co dzieje się w apsc. Fakt faktem, że i tam pewnie co niektórzy w szoku, że się da i to tanio
Zastanawiam się czy na rynku tych bezlusterkowców coś się zacznie działać by zwrócić uwagę konsumentów. Na rumorsach podobno ostatnio pojawiły się dane o dość "średniej" kondycji tego rynku. Przydałoby się by i tu pojawił się czynnik "wow".
Pierwsze co przyszło mi na myśl, że fajną opcją byłaby obniżka cen tego 12-35, jednak to jedyny tak jasny zoom (2,8 ) na rynku i raczej żadna firma nie będzie bawiła się w mesjasza zmniejszając swoje zyski.
Z drugiej strony - jeżeli pojawią się kolejne takie szkła w apsc to okaże się, że jest się coraz więcej kroków "za".
Z punktu widzenia uzytkowników systemu ta Sigma niczego nie zmieni, z punktu widzenia rynku zatrzyma pewnie trochę osób przy aps-c, co wpłynie negatywnie na FF i 4/3, co z kolei w dalszej kolejności zmusi producentów do myślenia... itd. Zrobienie takiego szkła o rozmiarach pasujących do korpusów m4/3 jest raczej mało prawdopodobne więc nie spodziewam się żeby Olek poszedł tą drogą, bo cała filozofia systemu ległaby w gruzach. Teoretycznie, to Pentax powinien na niej najwięcej zyskać, aż dziwne, że sam takiego szkła nie wyprodukował. Jeszcze brakuje 35-105/1,8 do kompletu...![]()
To cacko waży chyba 2 razy więcej niż body omd
Robić na siłę nie ma sensu...
W odpowiedzi wystarczyłyby nowe jasne zoomy z atrakcyjną (jak na m43) ceną.
Ostatnio edytowane przez nyny ; 18.06.13 o 13:17
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Pamiętajmy, że niby to "micro" do czegoś zobowiązuje...
Cholera też wie na ile osoby walczące z dużym 4/3 są łakomym kąskiem dla takiego oly.
Chociaż na pewno jest to wyraźny objaw dużych potrzeb
Właściciele nexów pewnie chcieliby mieć podobny problem z ilością szkieł... To jednak nie zmienia faktu, że fajnie byłoby usłyszeć o jakiś działaniach, które zwrócą uwagę na m43
OT mode: on
trochę to dziwne wchodzić w system m4/3 a potem narzekać, że nie ma w nim interesujących nas obiektywów. Nie lepiej wybierać system rozpatrując go jako całość?
Idealna byłaby taka sytuacja: dzwonię/piszę do Olympusa/Panasa, że potrzebuję obiektywu o takiej ogniskowej i takim a takim świetle (albo dla zmiennoogniskowego podaję zakres ogniskowych i światło stałe lub zmienne od-do). Oni przysyłają wycenę i termin realizacjiKażdy mógłby sobie skomponować co mu potrzeba.
Co jakiś czas pojawia się porównywanie systemów FF/APS-C/MFT... mz kompletnie bez sensu, bo te systemy są projektowane do różnych zadań. Takie porównywanie przypomina mi porównywanie samochodów, np. osobowych z TIR-ami. Jeden ma olbrzyma, którym może przewieźć 40 ton, drugi mocną limuzynę z wielkim silnikiem a trzeci małego, lekkiego kompakta ze spalaniem poniżej 5L/100km. I kłócą się, który ma lepsze auto
OT mode: off
Sigma zacna, szkoda tylko, że póki co nie interesują się zbytnio systemem 4/3. Takie lub podobne szkło z atrakcyjnej cenie mogłoby zmusić tandem Oly/Panas do konkurencji cenowej - a jeżeli nawet nie to w systemie byłaby świetna alternatywa.
Jak widać da się zrobić dobry obiektyw i wcale nie musi kosztować >1000 EUR.
Dla mnie od poczatku to bylo dziwactwo..
Miniaturyzacja, po czym wala gripy sripy, telezuumy o niemalych gabarytach, kastraty przypominajace wielkoscia mniejsze apsc.
Ja mikro utozsamiam z malym korpusem pokroju EPL, do tego nieduze szklo (nalesnik czy maks cos pokroju 45/1.8 ) i finito, taki aparacik do torebki o wiekszych mozliwosciach.
Oczywiscie nikt nie musi tego pogladu podzielac, ale tez nie dam sobie wmowic, ze mikro to tylko nazwa i tyle, dla mnie to filozofia i tak to postrzegam.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów