Mecz: Polska - Białoruś
Obiektyw ED 40-150 standard, ISO 1600. W PS usiłowałem zredukować szum, wykadrowałem.
Jak można lepiej?
Mecz: Polska - Białoruś
Obiektyw ED 40-150 standard, ISO 1600. W PS usiłowałem zredukować szum, wykadrowałem.
Jak można lepiej?
Jerzy Filipek
Po pierwsze - zainstaluj program neat image - są tam co prawda ograniczenia co do rozmiaru, niemniej dobrze usuwa szum. Po drugie - w 510 lepiej robić na wyższych czułościach na RAWie - w tedy szumy wychodzą mniejsze niż na jpg.
MK
W jakim trybie fote cyknąłeś? auto? czy manualem sie posługiwales? nie jest zamrożony ruch, za wolnomozna lepiej, trzeba wielu prób
Co do odszumiania to jest wersja darmowa, płatnego odszumiacza (wersja darmowa nie ma np. wsadowego przetwarzania). Program prosty w obsłudze i niezwykle skuteczny. Nazwa to: noiseware community edition
Zastosowałem priorytet migawki, otrzymałem 1/125s.
Jest jakiś "myk", który poprawi możliwości aparatu?
Jerzy Filipek
Czy ED 50-200 ZD wystarczy?
Jerzy Filipek
Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
Landscape Photography
Mam wrażenie, że kompletnie nie trafiłeś z ostrością. Zauważ, że bramkarka jest w powietrzu a więc w ruchu i nie jest specjalnie poruszona (poza rękami i nogami, gdzie to poruszenie widać wyraźniej) a mimo to jest nieostra. Ostry za to, jest napis na ścianie w tle (kilka metrów dalej). Wniosek wydaje się być oczywisty![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Co do szumów ja wywaliłem (wyłączyłem) redukcję, ostrość dałem na -1 i jest OK.
Przy 1600 czas tylko 125/s?? Cośkiepsko musiała być hala doswietlona...
Z drugiej strony, to szkiełko ma na końcu przysłonę 6.5 minimu. Gdybyś miał możliwości otwarcia do rzędu 3.5-4 wtedy była by inna gadka![]()
"Amator martwi się o sprzęt,
Profesjonalista martwi się o kasę,
a Mistrz martwi się o światło."
Harpowe fotki