Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 126

Wątek: Pomocy! Jak pracować nad zdjęciami na ANDROIDZIE-TABLECIE???

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Pomocy! Jak pracować nad zdjęciami na ANDROIDZIE-TABLECIE???

Ponieważ nie chce mi się pisać, a forum jest fotograficzne (i nieco tomaszowe) więc wkleję trzy obrazki.

LR4 (64 bit) na tablecie

LR4 na tablecie i notebooku

Monitor podłączony pod tableta

Użyłem Tablet W8 z najsłabszym procesorem na rynku (dwurdzeniowy odpowiednik Intel Atom) i 2GB pamięci (też minimum na rynku).
    LR4 działa wystarczająco płynnie.
    Mysz na BT całkowicie wystarcza do komfortowej obsługi.

Kiedy coś takiego dostaniemy na Android lub iOS?

PS
    dobas, odniosę się do kilku punktów Twojej wypowiedzi.

Co z tego, że wydam 800zł na hiper komputer do obróbki fotek, jak bedę musiał zatrudnić pięciu ruskich do jego przenoszenia.
    Poza tym nie lubię zagracać chałupy, więc od ponad 10 lat stacjonarne poszły na wysypisko.

Moc obliczeniowa w Tablecie - można mieć i7 jak jest taka potrzeba. Mi wystarczy i3 1,33GHz (tyle mam teraz w notebooku i styka), a na W8 wszystko przyspiesza.

Pamięci potrzeba mi tyle aby mieć trochę miejsca na bieżące pliki, oceniam że 128GB mi styknie, reszta w chmurce i domowym serwerku WiFi. Myślę nawet, ze od biedy 64 GB SSD wystarczy i 32 GB na SD. Teraz mam 32 GB W8 64bit, MS Office 2013, LR4 i trochę inne drobnicy ... i jest ok.

Jak mi 10" będzie za mało to podłączę zewnętrzny monitor.

I żeby było jasne, nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem, że to najlepszy sprzęt do obróbki fotek. Odezwałem się w wątku, bo chciałem powiedzieć, że już teraz na tablecie można zrobić dokładnie to samo co na notebooku, tyle, ze to musi być tablet z W8.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 8.05.13 o 21:51

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Ponieważ nie chce mi się pisać, a forum jest fotograficzne (i nieco tomaszowe) więc wkleję trzy obrazki.

LR4 (64 bit) na tablecie

Użyłem Tablet W8 z najsłabszym procesorem na rynku (dwurdzeniowy Intel Atom) i 2GB pamięci (też minimum na rynku).
    Czemu tam widać windows 7 ??
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Czemu tam widać windows 7 ??
    I zes ku... cala zabawe zepsul..
    Hau kudju?

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Monitor podłączony pod tableta

Użyłem Tablet W8 z najsłabszym procesorem na rynku (dwurdzeniowy Intel Atom) i 2GB pamięci (też minimum na rynku).
    LR4 działa wystarczająco płynnie.
    Mysz na BT całkowicie wystarcza do komfortowej obsługi.

Kiedy coś takiego dostaniemy na Android lub iOS?
    Jak zrobisz odbitkę to będzie taka jasna i nasycona jak na prawym monitorze czy taka ciemna jak na lewym ?
    drewno za dzieckiem będzie takie pomarańczowe jak na prawym czy takie brązowe jak na lewym ?
    w sensie który obraz jest ten pod który będziesz obrabiał to zdjęcie ? rozjaśnisz bo za ciemno na lewym czy przyciemnisz bo za jasno na prawym ?

No i cała masa pytań z poprzedniego wątku bez odpowiedzi - jak dużo RAWów masz już na tym dysku SSD
    jak dużo miejsca zostało po instalacji programów

Wypadałoby podpiąć pod to jeszcze zewnętrzne dyski klawiaturę bo skróty klawiaturowe i opisywanie zdjęć w EXIFach i słów kluczowych ważna rzecz
    może tablet - w końcu to żadna fanaberia
    czytnik kart by wypadało podpiąć żeby sobie zgrać zdjęcia z CFek
    i jak już to wszysto podepniesz do tableta za 1800 PLN z klawiaturą za 420 PLN wychodząc z jednego portu micro usb

to sobie na to popatrz i wyobraź że zamiast tego urządzenia

o dysku 0,06 TB masz 1,5 TB
    o RAMie 2 GB masz 16 GB
    z prockiem i7 czy jakimś 6x3.9 GHZ

ZA TE SAME PIENIĄDZE !!!!

Wyobraź sobie jak szybka i przyjemna jest praca jak się nie stresujesz że Ci się zaraz całe 64 / 32 GB tego szybkiego SSD zapcha i że nie czekasz aż Ci przemieli RAWy

I jeszcze raz odpowiedz sobie na pytanie to nie jest dobry sprzęt do obróbki zdjęć.

Dać się da - da się nawet w menu aparatu i w telefonie... Tylko ani to wygodne, ani szybkie, ani do tego celu...
    a ten sam LR4 zainstalowany na innym urządzeniu będzie działał jak szatan...

Nie widzę i póki co nie padł tu żaden argument przemawiający za tym dlaczego warto obrabiać zdjęcia na tablecie.
    Padło wiele dlaczego nie należy tego na tablecie nawet ruszać...

P.S. -z czystej ciekawości i poza konkursem ten tablet pozwala na rozszerzenie pulpitu czy tylko na duplikowanie ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Bodzip, bo Iconia W500 pierwotnie sprzedawana była z W7 (wtedy nie było jeszcze w8 ), a Acer umożliwił potem upgrade do W8.
    Na W7 nieco mulił, na W8 znacząco przyspieszył.

nyny doedukuj się, bo wychodzisz na strasznego ignoranta ...

---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post był o 19:54 ----------

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Jak zrobisz odbitkę to będzie taka jasna i nasycona jak na prawym monitorze czy taka ciemna jak na lewym ?
    Pomyśl chłopie zanim coś napiszesz, ok. Tablet przygasił LCD bo nie był jakiś czas macany, poniał?
    drewno za dzieckiem będzie takie pomrańczowe jak na prawym czy takie brązowe jak na lewym ?
    w sensie który obraz jest ten pod który będziesz obrabiał to zdjęcie ? rozjaśnisz bo za ciebno na lewym czy przyciemnisz bo za jasno na prawym ?
    jw

No i cała masa pytań z poprzedniego wątku bez odpowiedzi - jak dużo RAWów masz już na tym dysku SSD
    jak dużo miejsca zostało po instalacji programów
    Dopisałem w poprzednim moim poście.

Wypadałoby podpiąć pod to jeszcze zewnętrzne dyski klawiaturę bo skróty klawiaturowe i opisywanie zdjęć ważna rzecz
    może tablet
    czytnik kart by wypadało podpiąć żeby sobie zgrać zdjęcia z CFek
    i jak już to wszysto podepniesz do tableta za 1800 PLN z klawiaturą za 420 PLN
    Dyski na WiFi, korzystają też inni domownicy.
    Klawiatura na BT.
    Czytnik do USB.

Tableta i tak musiałem kupić z innych powodów (zawodowych), możliwość obróbki fotek, to tylko bonus dla mnie - bo nie muszę kupować innego kompa.

to sobie na to popatrz i wyobraź że zamiast tego urządzenia

o dysku 0,06 TB masz 1,5 TB
    o RAMie 2 GB masz 16 GB
    z prockiem i7 czy jakimś 6x3.9 GHZ

Wyobraź sobie jak szybka i przyjemna jest praca jak się nie stresujesz że Ci się zaraz całe 64 GHz zapcha i że czekasz aż Ci przemieli RAWy

I jeszcze raz odpowiedz sobie na pytanie to nie jest dobry sprzęt do obróbki zdjęć.
    i7 też są w tabletach W8, więcej pamięci też, więc dałeś kulą w płot.

Dać się da - da się nawet w menu aparatu i w telefonie... Tylko ani to wygodne, ani szybkie, ani do tego celu...

P.S. -z czystej ciekawości pozwala na rozszerzenie pulpitu czy tylko na duplikowanie ?
    No właśnie najważniejsze, że sie da na tablecie A czy wygodnie, szybko i do tego celu, to pozwól łaskawie, że ja będę decydował, bo to ja używam. A jest tak samo jak na notebooku, więc nie ma strachu.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 8.05.13 o 22:12

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

I żeby było jasne, nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem, że to najlepszy sprzęt do obróbki fotek. Odezwałem się w wątku, bo chciałem powiedzieć, że już teraz na tablecie można zrobić dokładnie to samo co na notebooku, tyle, ze to musi być tablet z W8.
    I to jest chyba sedno. Da się i są ludzie którym to wystarczy. Są ludzie którym wystarczy praca na netbooku ale są i tacy którzy będa potrzebowali czegoś innego.
    Jak zwykle ważny jest dobór sprzętu do potrzeb o czym pisałem już wielokroć

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

I to jest chyba sedno. Da się i są ludzie którym to wystarczy. Są ludzie którym wystarczy praca na netbooku ale są i tacy którzy będa potrzebowali czegoś innego.
    Jak zwykle ważny jest dobór sprzętu do potrzeb o czym pisałem już wielokroć
    Nie myl netbooka z notebookiem, bo to dwa zupełnie inne urządzenia. Ja mówię o tablecie W8 i NOTEBOOKU.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 8.05.13 o 22:27

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Że się wtrącem... dla mnie to masło maślane, te wszystkie gówniane urządzenia to tylko fajne gadżety a nie narzędzia do konkretnej pracy.....
    Fajne, można sobie zdjęcia pooglądać, wysłać do kogoś fotkę, parę mankamentów poprawić ale....
    Mam kolegę w pracy , który podnieca się, że na smartfonie może oglądać filmy, i strony internetowe.... jakby nie było TV, albo internetu w PC....

---------- Post dodany o 23:29 ---------- Poprzedni post był o 23:26 ----------

W pracy wymagam dobrej klasy monitora i programów dających różnorodne możliwości, jak Corel, Ps , czy też czasem 3D... jakoś nie umiem sobie wyobrazić 11-calowego monitorka do takiej pracy.....
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Zrobiliscie mi smaka i..... se podlaczylem.
    Do telewizora 42" - rozmiar pasuje - na kolor nie narzekam, bo nie mam do czego lepszego porownac.
    Podzielilem obraz na dwie czesci - po lewej zdjecie, po prawej miniaturki zdjec - program nie ma jeszcze opcji, zeby zdjecie bylo po lewej a narzedzia po prawej - chyba, ze ktos cos poleci.
    5-6MB jotpegi - w RAWach nie robie.
    Wszystkie operacje w locie - zadnego czekania - dla wygody uzywam rysika na ekranie i patrze na telewizor - calkiem jak WACOM, tylko nie mam dedykowanego kolka do powiekszania, ale zoomowanie palcami dziala W sumie moge podlaczyc myszke.
    Pliki zapisuje na dysku w sieci lokalnej - bez zauwazalnego opoznienia - ale tez nie robie wsadow po 300 zdjec.
    Moge odczytywac zdjecia z czytnika kart w desktopie - zadnych problemow. Jak se kupie aparat z SD Wifi, to juz zupelnie bedzie bez klopotu i czytnika.
    W tle leci sobie "Trojka".
    Kurde..... chyba zaraz wyrzuce desktopa za okno

Nie rozumiem tylko, dlaczego jeszcze nikt nie uzyl argumentu "wagowego"
    Na ciezkie statywy i monopody wylano juz morze zalu.
    Na ogromnie fulfrejmowe body i jeszcze wieksze szkla- jeszcze wiecej zalu bylo.
    Stukilogramowe lampy, poltonowe zestawy baterii, 25 kilogramowe parasolki ogrodowe i reflektory.... itepe, itede.

Ale jak przyjdzie do wyslania zdjecia z miejsca zdarzenia, to jak bedzie poreczniej - z telefonu czy ze stacjonarnego po ciezkiej obrobce...?
    Moge z pamieci przytoczyc kilkanascie zdjec, ktorych odbitki siegaja milionow egzemplarzy i nie byly dotkniete pedzlem w fotoszopie. Jeszcze wiecej zdjec, ktore wykosily cala mase nagrod na wszelakich konkursach, a obrobki nie zaznaly.....
    Dobas przytoczyl swoj przyklad - fajnie, ale fotografia przyrodnicza i krajobrazowa rzadzi sie swoimi prawami, ktore to niestety nie obowiazuja np w reportazu wojennym albo streetporterce - zgadzam sie z nim w calej scislosci i rozciaglosci - dla kazdego cos milego
    Zwroce tylko uwage, ze nieuzywanie tych wszystkich wypasionych sprzetow niekoniecznie kwalifikuje zdjecie jako najwyzej godne facebooka
    Czy nie odnoscie czasami wrazenia, ze lista niezbednych, conajmniej 20 roznych akcesoriow uzytych do "wyprodukowania" jednego zdjecia to troche za duzo...?

PS
    Krakman - nawet sobie nie wyobrazasz, ile radosci moze przyniesc sluchanie radia z telefonu w samochodzie..... chociaz dzwiek z PC bylby pewnie lepszy.... problem w tym, ze nie mam tam gniazdka.... a radio niestety nie ma zasiegu....
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 9.05.13 o 04:04
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty k@czy.

Peny używamy bo małe , tablet , smartfon jest be, bo za mało ma możliwośći? Wielu wystarczą. Gdy oglądałej Japończyków fotografujących w Penzie procesję, we Florencji katedrę wydawali sie mi dziwni. Ale oni maja swoje fotografie do dyspozycji w jpg-u i cieszą sie nimi.
    Ja wlekąc plecak gadżetów foto, mam parę tysięcy rawów z 10 dniowego pobytu w większości nawet nie posortowanych. Może lepiej cieszyć sie chwilą...

Coś w tym jest chociaż nadal lubię posiedzieć na stacjonarnym z dwoma monitorami i podłubać w RAW-ie. Pewnie z czasem też mi to minie.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 9.05.13 o 08:05
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro