Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 126

Wątek: Pomocy! Jak pracować nad zdjęciami na ANDROIDZIE-TABLECIE???

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: Pomocy! Jak pracować nad zdjęciami na ANDROIDZIE-TABLECIE???

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Jeżeli już to mięsnym jeżem
    Grzyboo, zaraz dostaniemy, i to słusznie, po łapach za zaśmiecanie wątku (mea culpa, ja zacząłem). Niemniej jednak bylem dwa razy szczęśliwym posiadaczem takiego cuda z Androidem. Raz jak go kupiłem, a drugi raz jak go sprzedałem. Do pokazania zdjęć super sprawa (jeśli chodzi o zastosowanie foto) ew wysłania na FC czy tym podobnym, i moim zdaniem zalety "fotograficzne" w tym miejscu się kończą. A gwoździem do przyslowiowej trumny, była próba użycia tabletu do LV. Za pieniądze z tabletu kupilem netbooka i jestem zadowolony. LV bez problemu, a i pozostałe funkcje (te do foto, oczywiście) z tabletu jakby tak łatwiej i przyjemniej.
    Zaznaczam , że jest to tylko moja opinia oparta na własnych (ok roku) doświadczeniach z tabletami i Androidem.

---------- Post dodany o 10:26 ---------- Poprzedni post był o 10:24 ----------

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Ale Wam odwaliło........
    Oj tam, oj tam
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    A co masz przeciwko obróbce na notebooku?
    Ja ponad 10 lat pożegnałem się ze stacjonarnym PC i nie narzekam na notebooki.
    Zaglądnąłem w Twój Profil fotograficzny i podejrzewam, że mówiąc "obróbka", masz na myśli skalowanie.
    Ja pisałem o "poważnej obróbce"
    ... niestety w pociągu, samolocie, parkowej ławce używanie notbooka jest niewygodne ...
    A w łóżku, w saunie, na plaży, w kinie ...?
    Czy jest miejsce, do którego się udajesz bez notebooka?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Zaglądnąłem w Twój Profil fotograficzny i podejrzewam, że mówiąc "obróbka", masz na myśli skalowanie.
    Ja pisałem o "poważnej obróbce"
    A czy poważnym jest wyciąganie wniosków na podstawie zaglądania w profil (nie odpowiadaj, pytanie retoryczne).

Poza tym notebooka/tableta W8 używam do wielu innych "poważnych obróbek" związanych z pracą zawodową ...

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    A w łóżku, w saunie, na plaży, w kinie ...?
    Czy jest miejsce, do którego się udajesz bez notebooka?
    W łóżku owszem, czasami jak dopada grypka, to człek się nudzi wylegując w łóżeczku.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

A czy poważnym jest wyciąganie wniosków na podstawie zaglądania w profil (nie odpowiadaj, pytanie retoryczne).
    A jednak odpowiem
    Nie znam innego miejsca, żeby zobaczyć jak wyglądają Twoje, obrobione zdjęcia a głównie o tym jest ten wątek.
    Poza tym notebooka/tableta W8 używam do wielu innych "poważnych obróbek" związanych z pracą zawodową ...
    Czy te "poważne obróbki", związane z pracą zawodową, mają coś wspólnego z edycją zdjęć?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

nie obrabiałbym zdjęć na androidzie.
    Z wielu względów - to nie jest do tego.

Dla mnie istotne jest abym coś wiedział na temat monitora - aby był skalibrowany
    istotne aby podpiąć sobie dwa monitory.
    Istotne aby zdjęcie przygotowane na monitorze było jakoś zbieżne z odbitką.
    matryca netbook a a skalibrowany monitor to trochę dwie inne bajki

Istotne aby zdjęcia były opisane otagowane i łatwe do wyszukania
    Trzymane na dysku i na dysku zewnętrznym będącym kopią zapasową.

Istotne czasem aby podpiąć sobie tablet

Nie widzę możliwości podpięcia do tabletu "świecidłeka" tabletu " z piórkiem" dwóch monitorów dysków zewnętrzbnych i pracy na skalibrowanym monitorze ( ach)

Może się mylę i technika poszła do przodu... Jednak - do obróbki mam dedykowany w tym celu komp
    a laptopa / netbooka już dawno do tych celów nie używam - Nie używałbym też tabletu w tym celu

Pewnie toto lekkie wygodne mobilne - ale.... Ja bym się nie pokusił.
    Może żeby mieć ze sobą i klientowi lub komuś ważnemu spotkanemu pokazać portfolio - to tak

No ale - każdy sobie sam obiera ścieżkę i wie dlaczego.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta

Może się mylę i technika poszła do przodu...
    Oj poszła poszła ... a pójdzie jeszcze bardziej, szczególnie w dziedzinie sprzętu pod W8. Ale niech każdy robi to co uważa za słuszne, jak dla mnie kupno tableta z Androidem to wyrzucenie kasy w błoto.

PS
    Ciekaw jestem ilu tu wypowiadających się miało w rękach tablet z W8 i to dłużej niż parę pacnięć w LCD w sklepie na wystawie.

PPS
    W tabletach jakość LCD jest najważniejszą sprawą, czego nie można powiedzieć o ekranach w notebookach a tym bardziej w netbookach.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Oj poszła poszła ... a pójdzie jeszcze bardziej, szczególnie w dziedzinie sprzętu pod W8. Ale niech każdy robi to co uważa za słuszne, jak dla mnie kupno tableta z Androidem to wyrzucenie kasy w błoto.
    Jaki jest gamut tej dobrej matrycy LCD z tabletu ?
    Pokrywa całe sRGB ? Całe AdobeRGB ? jakiś procent sRGB ? jaki ?
    Jaka jest równomierność podświetlenia ?
    Jaka jest nad tym kontrola ? Oprócz jasności ?
    Panujesz nad temperaturą barwową ? panujesz nad poszczególnymi składowymi RGB ? jesteś w stanie ?

Rozumiem, że korzystając z jednego gniazda micro HDMi i jednego gniazda micro USB

Podepniesz pod tablet sobie dwa Eizo. Tak ? Podsuniesz rozwiązanie jak to zrobić ?
    Kalibracja i instalacja ICC oraz panowanie nad czymkolwiek w takiej matrycy to pewnie też nie problem ?

Czy nie będziesz nic podpinał bo świetna 10 / 11 calowa matryca w zupełności wystarczy na otwarcie obydwu bocznych paneli w Lightroomie i swobodną pracę na tych kilku centymetrach, które Ci zostaną pomiędzy

O możliwości rozbudowy o RAM i innym rzędzie wielkości pamięci operacyjnej potrzebnej do przetrawienia hurtowego RAWów. Duuużych rawów Dużej ilości duuuuzych rawów - nie wspominam

Za pośrednictwem tego jednego portu Podepniesz sobie do tego dyski zewnętrzne i tablet Wacom ? - przez micro USB HUB jak mniemam.
    Praca na tym będzie wygodna ?

Wciąż to będzie tablet ? czy tak na prawdę jak sobie do tego dopniesz wszystko co potrzebujesz to czy będzie jakaś różnica między Twoim tabletem
    a kompem stacjonarnym ? Na korzyść czego ? Na korzyść świetnej matrycy LCD czy dedykowanych skalibrowanych monitorów do fotografii ?
    Czy może w miejsce tego serca całego układu lepiej włożyć maszynę do obróbki fotografii ?

W moim odczuciu z czegoś wynika że w wydawnictwach i drukarniach korzysta się z monitorów zewnętrznych a nie świetnych matryc tabletów W8
    Na pewno się da to jakoś skonfigurować. Podobnie jak jakoś można to samo skonfigurować z MSI WIND czy Asusem EE PC.

Tylko.... Takie odnoszę wrażenie, że to nie jest sprzęt do tego i chyba lepiej sobie wywoływać zdjęcia trzymać i pracować na sprzęcie, który jest do takich rzeczy dedykowany. bo to chyba tak trochę na siłę...

Taki jest mój pogląd i nie wyobrażam sobie prawidłowego i wygodnego przygotowania pliku na 10 calowej matrycy tabletu...

Choć znów wracamy do sedna czyli potrzeb i określenia do czego ta obróbka ma służyć i gdzie finalnie kończy plik. Czy na stronie czy w labie czy u klienta czy na fb czy w drukarni...

Sprzęt na pewno jest świetny wspaniały nowoczesny i dużo może - tylko... jak dla mnie jest totalnie nie do tego

W tabletach jakość LCD jest najważniejszą sprawą, czego nie można powiedzieć o ekranach w notebookach a tym bardziej w netbookach.
    Co jednak można powiedzieć o monitorach, które do tego są robione i dedykowane, czego zaś nie można powiedzieć o tabletach telefonach czy netbookach których nikt nie projektuje po to aby służyły do obróbki zdjęć czy jakiejś poważnej pracy z kolorem, który nie ma być loterią a dawać coś podobnego do zamierzonych efektów

http://bitcomputer.pl/public/assets/...ję obrazu.pdf

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Jejku dobas, ale Ty musisz być mądry ... tak dużo napisałeś. A dodatkowo, dla obróbki swoich fotek musisz mieć klaster za 1 mln $$$ ... cholera nie wiedziałem, że foto hobby jest takie wymagające i kosztowne, chyba przejdę na kolekcjonowanie jachtów pełnomorskich bo na foto hobby zbankrutuję

PS
    A te dwa wypasione Eizo zawsze zabierasz ze sobą na każdą wyprawę?

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

A te dwa wypasione Eizo zawsze zabierasz ze sobą na każdą wyprawę?
    A Ty jeździsz na wyprawy aby siedzieć i miziać tableta zamiast fotki robić? Pogratulować oryginalności.

ps.
    Dobas daruj se, mojszość tymczasowego_ jest najmojsza i koniec!
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

tymczasowy_ - tylko, że ja patrząc na zdjęcia dobasa i czytając jego wpisy mam wrażenie graniczące z pewnością, że naprawdę wie co pisze...

Problemem jest to, że obróbka obróbce nierówna i to, że na przykład mi wystarcza notebook nie oznacza, ze będzie wystarczał innym.