Strona 402 z 475 PierwszyPierwszy ... 302352392400401402403404412452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4.011 do 4.020 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    W rawach czy jpegach?
    W RAWach. Jak mi zależy na jakości to nie używam JPG do tego.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Dlaczego niby nie? To w zasadzie na temat ostrości nie należałoby się wypowiadać w ogóle w pomniejszonych zdjęciach wstawionych na forum.
    Wypowiadać się można nawet o ***** Maryni. Wyciągać wnioski na temat rozdzielczości aparatu na podstawie miniaturek też można, ale ja bym się pod takimi wnioskami nie podpisał.

Jeszcze jeden fragment, z prawej to według Ciebie te mniej ostre na dalszym planie:
    W ogóle się nie wypowiadam na temat ostrości tych miniaturek. Pisałem już, że każde z tych zdjęć robiła inna osoba, obiektywy były na ogniskowej około 80 mm ekw., cała scena od najbliższego do najdalszego planu ma przynajmniej ze 3 km, nie wiem na jaki punkt była ustawiona ostrość, GO może się różnić znacznie. Jak bardzo chcesz porównywać ostrość, to mogę znaleźć lepsze przykłady i podesłać Ci w pełnej rozdzielczości.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Dlaczego niby nie? To w zasadzie na temat ostrości nie należałoby się wypowiadać w ogóle w pomniejszonych zdjęciach wstawionych na forum.
    Jeszcze jeden fragment, z prawej to według Ciebie te mniej ostre na dalszym planie:
    To raczej kwestia saturacji/kontrastu niz ostrosci. Z tym ze to porownanie jest chyba nie do konca uczciwe - kit Fuji jest sporo lepszy optycznie od kita Olka

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    To raczej kwestia saturacji/kontrastu niz ostrosci.
    Też rozpatrywałem pod tym kątem. Z załączonych zdjęć w każdym razie nie można powiedzieć iż w OMD na dalszym planie jest słabsza ostrość (o to mi głównie chodziło). Pomijając saturację i kontrast (zjechałem o -20 obydwa parametry) i tak jest odrobinę lepsza. Jeżeli zdjęcie A w pełnej rozdzielczości ma lepszą ostrość od zdjęcia B nie widzę powodu aby po ich zmniejszeniu (tym samym programem z tymi samymi ustawieniami) sytuacja się odwróciła.
    Wypowiadać się można nawet o ***** Maryni. Wyciągać wnioski na temat rozdzielczości aparatu na podstawie miniaturek też można, ale ja bym się pod takimi wnioskami nie podpisał.
    (...). Jak bardzo chcesz porównywać ostrość, to mogę znaleźć lepsze przykłady i podesłać Ci w pełnej rozdzielczości.
    Dzięki ale nie chcę przykładów i ogólnie to się z Tobą zgadzam Odniosłem się do tych konkretnych przykładów. To tyle w tym temacie z mojej strony.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.04.13 o 18:53
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Na kilku nocnych zdjęciach zauważyłem to samo:

Pierwsze dwa zdjęcia na 12 mm i 1/25 s, więc nawet bez stabilizacji powinny być ostre. Dwa pozostałe 1 i 2 EV poniżej bezpiecznego czasu, ale stabilizacja powinna to bez problemu ogarnąć. Zdjęcia nie wyglądają jednak na poruszone, tylko jakby miały gigantyczny front focus. Mam jeszcze parę takich przykładów, większość z nich z mocnymi, punktowymi źródłami światła w kadrze. Wydaje mi się, że w OM-D autofocus czasami głupieje w takich sytuacjach. Może dotyczy to tylko niektórych szkieł, nie wiem...
    Czy mógłbym prosić jakiegoś admina o wydzielenie problemów z AF OM-D to innego wątku?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ngs Zobacz posta
    Czy mógłbym prosić jakiegoś admina o wydzielenie problemów z AF OM-D to innego wątku?
    Użyj opcji raportuj zły post, na dole po prawej przy każdym poście.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ngs Zobacz posta
    Zawsze mi sie wydawalo ze 1/ogniskowa to raczej poczatek stabilnosci niz pewnosc. Zdaje sie Ansel Adams pisal ze pewnosc ma przy 3 razy krotszym czasie

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

rozmowy o zamienniku Aku - wydzieliłem tutaj

| OlyJedi Awatar jarek76
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Wróciłem z wakacji i jestem zadowolony z OM-D
    Jest mały, leciutki i daje niezły obrazek

I da się robić IRy z ręki

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Uprawnienia umieszczania postów