Wypowiadać się można nawet o ***** Maryni. Wyciągać wnioski na temat rozdzielczości aparatu na podstawie miniaturek też można, ale ja bym się pod takimi wnioskami nie podpisał.
W ogóle się nie wypowiadam na temat ostrości tych miniaturek. Pisałem już, że każde z tych zdjęć robiła inna osoba, obiektywy były na ogniskowej około 80 mm ekw., cała scena od najbliższego do najdalszego planu ma przynajmniej ze 3 km, nie wiem na jaki punkt była ustawiona ostrość, GO może się różnić znacznie. Jak bardzo chcesz porównywać ostrość, to mogę znaleźć lepsze przykłady i podesłać Ci w pełnej rozdzielczości.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Też rozpatrywałem pod tym kątem. Z załączonych zdjęć w każdym razie nie można powiedzieć iż w OMD na dalszym planie jest słabsza ostrość (o to mi głównie chodziło). Pomijając saturację i kontrast (zjechałem o -20 obydwa parametry) i tak jest odrobinę lepsza. Jeżeli zdjęcie A w pełnej rozdzielczości ma lepszą ostrość od zdjęcia B nie widzę powodu aby po ich zmniejszeniu (tym samym programem z tymi samymi ustawieniami) sytuacja się odwróciła.
Dzięki ale nie chcę przykładów i ogólnie to się z Tobą zgadzamOdniosłem się do tych konkretnych przykładów. To tyle w tym temacie z mojej strony.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.04.13 o 18:53
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
rozmowy o zamienniku Aku - wydzieliłem tutaj
Wróciłem z wakacji i jestem zadowolony z OM-D
Jest mały, leciutki i daje niezły obrazek
I da się robić IRy z ręki
Porównanie OMG z D800E według http://www.pekkapotka.com/journal/20...mpus-om-d.html
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.