Ha! Okazuje się, że jednak nie takie łatwe...Na górze jest Fuji, a na dole Olek. Generalnie w każdej z tych serii zdjęć Fuji pokazywało kolory bliższe rzeczywistości, a AWB w zasadzie zawsze działa w sposób przewidywalny: światło słoneczne wygląda neutralnie, światło sztuczne wygląda tak, jak w rzeczywistości, czyli lekko żółtawe. Olek próbuje ocieplić światło słoneczne i ochłodzić żarowe, ale nie zna w tym umiaru - albo jest zbyt pomarańczowo, albo zbyt niebiesko.
Na podstawie ostatniego przykładu nie oceniałbym ostrości, bo zdjęcia były robione przez dwie różne osoby, które ustawiły ostrość na inne punkty. Na górnym zdjęciu bardziej ostry jest dalszy plan, a na dolnym pierwszy plan. Wcześniejsze przykłady bardziej się nadają do porównania ostrości - zdjęcia robiłem sam, ze statywu, na przymkniętych obiektywach. Olek solidnie wyostrza jepgi, co na pierwszy rzut oka daje wrażenie lepszej ostrości, ale wiadomo, jakie są tego efekty uboczne.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Przewidywalny może i tak ale efekty ABW czasami mogą być nieprzewidywalne. Nawet robiąc zdjecie w tych samych warunkach automatyczny WB potrafi ustawić różnie temperaturę zdjęcia.
Co do tych nocnych to mam spore wątpliwości..(drugi wrzut budynek po lewej)
Na dolnym zdjęciu dalszy plan też jest ostrzejszy i to był w zasadzie główny powód dlaczego tak typowałemNa pewno się nie pomyliłeś?
![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Może się tak zdarzyć, ale mi się zdarzyło
Musiałbyś się kiedyś wybrać nocą na poznański rynek. Zapewniam, że w świetle latarni ściana tego budynku jest bardziej żółta, niż niebieska
Na pewno się nie pomyliłem
Z lewej Fuji, z prawej Olek.
W takim razie porównywanie małych wstawionych plików jpg w ogóle nie ma żadnego sensu.
Z prawej to dolne (OMD) niby mniej ostre. Wizualnie w całości też mz. jest ostrzejsze (te wstawione jpgi)
Print screen po powiększeniu tych co wstawiłeś:
Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.04.13 o 16:14