Czytałem, że może wypuszczą też E-PL6.
Byłoby to coś strasznie szybko po niedawnej przecież premierze poprzednika.
Na plus byłaby obniżka cen "starego" E-PL5.
Chyba jednak kupię E-M5, lepsza stabilizacja mnie kusi.
Czytałem, że może wypuszczą też E-PL6.
Byłoby to coś strasznie szybko po niedawnej przecież premierze poprzednika.
Na plus byłaby obniżka cen "starego" E-PL5.
Chyba jednak kupię E-M5, lepsza stabilizacja mnie kusi.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
A ****, kicham na te ich wydmuszki! Daliby jakis semi-pro korpus!! :P
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Jak będzie dużo bajerów z OM-D to cena będzie niewiele niższa. Fakt, że Panas im ułatwia życie trzymając się tych starych matryc. Gdyby G6 miał matrycę z GH3 to Olek musiałby się ostro postarać, żeby dać coś konkurencyjnego w podobnej cenie. A tak to tylko może, nie musi...
Polityka Panasonica wydaje się dziwna, ale to chyba nie jest główny konkurent... Myślę że warto obserwować co robią (będą robić) Samsung z Fuji. Ostatnie premiery z obu firm dowodzą że ci producenci bardzo pragmatycznie podchodzą do rynku, poprawiają słabe punkty w swoich konstrukcjach...
Jak tak dalej pójdzie, to może sie wkrótce okazać że część rynku który zdobył Olympus ze swoim m4/3 zostanie podzielona przez Fuji (droższe konstrukcje) i Samsunga (tańsze)...
Przypuszczam że marketingowcy z Olympusa mają niezłą zagwozdkę - co zaproponować by ciagle być w grze, najlepiej jeden krok przed konkurencją, a z drugiej strony jak nie dać za dużo od razu, żeby nie zabić popytu na następne modele...
Ale Sama zaawansowane NXxx docelowo nie jest tanie, po prostu z czasem szybko tanieje. Na stracie NX-20 miał cenę między OM-D a G-5, bliżej tego pierwszego. W przypadku konstrukcji bez wizjera to Olek jednak się broni stabilizacją.
Prócz tego linia OM-D jest bardziej uniwersalna od X Fuji. Cena w tym momencie nie odgrywa aż takiej roli - obie linie są dość drogie.
Ostatnio edytowane przez dzarro ; 24.04.13 o 13:41
Ceny już dawno wyciekły, nie chciałem przeklejać bo nyny narzeka, że dużo spamu linkuje, wnioskuję, że za mało tego Żółtego.
Tak czy siak: ty$iak, tyle ma kosztować P5.
Matryce Panasa dają inne kolorki i już to robi różnicę, poza tym Oly potrzebuje zaorać i zrobić od nowa "tryb wideo", który teraz imho kuleje. Jeśli to zrobią (nie rezygnując ze stabilizacji 5-osiowej) z chęcią kupię większego P5, pomimo tego, iż mogę mieć D5200 za $699 czy PM2 za $350.
Poza tym, ztc piszą optyczni PM2 daje większą rozdzielczość od M5 (ktoś pamięta dementi francuskiego Olka, że PM2 nie ma filtra aa) czyli jest szansa, że - jak zwykle u Olka - nowsze = lepsze.
G6 mogłoby być lepsze od P5 gdyby miało mar sensor a tak z dwojga złego (brak mar i kolorki "inne od Olka") wolę kolorki Olka.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
To prawda, ale spadek cen aparatów to jest norma więc nic dziwnego że dotknęło to także NX20. Zresztą ten aparat trochę się źle wstrzelił w rynek - niby baaaaardzo fajna konstrukcja ale jpg z puszki były raczej słabe, poszła fama w świat że Samsung jest szajsung no i się zaczęło.
Z kolei wczoraj u Optycznych widziałem fotki z nowego NX 300 i wreszcie to wygląda dobrze, nawet bardzo dobrze... Nie wiem czy to nowa moatryca, czy też sygnał z niej pozyskiwany jest inaczej obrabiany ale wydaje się (moim zdaniem) że jest duży przeskok jakościowy. Jeśli to zaimplementują do bardziej zaawansowanych puszek to może być ciekawie. Może nie na tyle ciekawie żeby ktoś kto ma m4/3 porzucał go na rzecz Samsunga, ale dla nowych klientów, szukających kompromisu pomiędzy ceną a jakością, może to być atrakcyjniejszy wybór...
Fuji zaś, to zupełnie inna bajka, inna filozofia "aparatu cyfrowego" z aspirującą do miana kultowej matrycą X-Trans i zupełnie odmienną obsługą - choćby widoczną w pierścieniu przesłon na obiektywie, który jest o niebo wygodniejszy i poręczniejszy niż rolki czy pokrętła nastawcze... zresztą co tu gadać, i u nas, na naszym Forum kilka osób wybrało X-E1 zamiast OMD
---
ps. roli stabilizacji bym nie przeceniał, ruchu nie zamrozi... ale fakt, w materiałach reklamowych dobrze się sprzedaje
Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 24.04.13 o 13:55 Powód: dokleiłem cytat, bo kilka postów po drodze się pojawiło