To raczej jak mi się palec zacznie trząść tak, że sobie nie trafię w wyświetlacz dotykowy, który raz i na zawsze rozwiązał problem wyboru, co ma być ostro
---------- Post dodany o 13:37 ---------- Poprzedni post był o 13:36 ----------
He, klin! A ja już myślałem, że to historia
A tak szczerze, wyraźnie widać na tym filmie, że to nie ma żadnego sensu, bo nieostrość widoczna jest szybciej niż przesunięcie obrazu.
Do (_._)
Porządny klin pokazuje nadal ostry obraz nawet jak jest podzielony a nie takie rozmazane półśrodki![]()
Pozdrawiam
Michał
Bo to nie jest klin.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Symuluje klin. Ale trochę kiepsko symuluje a z powodu takiej a nie innej optyki inaczej nie może.
Jednak istotnej przewagi na peakingiem nie ma, to i tak proteza.
I jak to tak oglądam, to FP chyba jednak jest lepszą protezą.
Ostatnio edytowane przez MiQ27 ; 29.04.13 o 14:06
Pozdrawiam
Michał
Natomiast pasuje do klimatu retro, gdzie Fuji celuje ...
Podoba mi się. Może mi się podobać prawda?
Nie na tyle co prawda żeby kupić NEX zamiast E-PL5, ale jak się pojawi ta funkcja w E-P5 i cena będzie do zniesienia to sobie kupię.
Oczywiście nie popędzę tak od razu do sklepu, sam peaking to za mało, ale jeśli potwierdzi się że jest tam poprawiona stabilizacja, będzie poziomica, i faktycznie znacząco lepszy AF to czemu nie, acha i jeszcze LCD dobrze by było żeby był ruchomy tak jak w E-PL5? A jakby jeszcze pokazał się zestaw limitowany z 17mm 1.8 w dobrej cenie, tak jak było z E-PL5 i 45mm to szanse na zakup rosną...
1. Do precyzyjnego wyostrzenia manualnym obiektywem (głównie portret)
2. Do sprawdzenia czy "systemowy" obiektyw poprawnie wyostrzył w trybie AF (głównie portret, ostre właściwe oko)
Ponieważ opinia napisana na podstawie użytkowania NEX-3 więc dodatkowe wyjaśnienia:
ad. 1. Jak kupiłem NEX'a to nie było jeszcze E systemowych portretówek, a jak się pojawiła to stwierdziłem, że wydanie kasy na nią to przesada ...
ad. 2. Zakupiona systemowa S30mm2.8 potrafi nieźle przestrzelić ostrość w trybie AF, więc mam ustawione ręczne doostrzenie i jak mi zależy to, dzięki FD, po dotknięciu pierścienia focusa dostaję powiększenie obszaru, na który wyostrzył AF ... i już wszystko wiadomo.
Generalnie, jak systemowe szkła ostrzą jak należy, oraz są w sklepie interesujące nas obiektywy to "focus peaking" faktycznie jest psu na budę potrzebny.
PS
A jak precyzyjnie działa w E-PL5/PM2 ustawianie ostrości w trybie AF z opcją FD z wyborem na oko (lewe/prawe)?
Są nowe zdjęcia E-P5:
http://www.43rumors.com/ft5-another-picture-of-the-upcoming-new-e-p5-shows-the-back/
E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1