Strona 24 z 180 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 1791

Wątek: Nowe ploty o nowym korpusie

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Odp: Nowe ploty o nowym korpusie

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Przypuszczam że marketingowcy z Olympusa mają niezłą zagwozdkę - co zaproponować by ciagle być w grze, najlepiej jeden krok przed konkurencją, a z drugiej strony jak nie dać za dużo od razu, żeby nie zabić popytu na następne modele...
    To proste. Więcej naleśników optycznie na poziomie 20/1.7. Takie, które uzupełniałyby obecne (9 lub 10mm, 50mm) oraz oczywiście droższe szkiełka typu: 6-12/2.8, 150/2.8 macro, czy tani (czytaj f/4) a dobry optycznie ekwiwalent 12-60, brak też w m43 szkła TS, może Samyang?

---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post był o 14:01 ----------

ps. roli stabilizacji bym nie przeceniał, ruchu nie zamrozi... ale fakt, w materiałach reklamowych dobrze się sprzedaje
    Mocne.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

dzarro
    Gość

Fuji zaś, to zupełnie inna bajka, inna filozofia "aparatu cyfrowego" z aspirującą do miana kultowej matrycą X-Trans i zupełnie odmienną obsługą - choćby widoczną w pierścieniu przesłon na obiektywie, który jest o niebo wygodniejszy i poręczniejszy niż rolki czy pokrętła nastawcze... zresztą co tu gadać, i u nas, na naszym Forum kilka osób wybrało X-E1 zamiast OMD

---
    Gdyby regulacja przesłony z poziomu obiektywu była taka super wygodna - to wszyscy by ją nadal stosowali, nie uważasz? To pewnie jest fajne rozwiązanie i ma swoje zalety, ale jak ktoś chce robić zdjęcie jedną ręką to może mieć problem.

ps. roli stabilizacji bym nie przeceniał, ruchu nie zamrozi... ale fakt, w materiałach reklamowych dobrze się sprzedaje
    ale jest cały obszar fotografii statycznej gdzie stabilizacja się przydaje i to bardzo

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Gdyby regulacja przesłony z poziomu obiektywu była taka super wygodna - to wszyscy by ją nadal stosowali, nie uważasz? To pewnie jest fajne rozwiązanie i ma swoje zalety, ale jak ktoś chce robić zdjęcie jedną ręką to może mieć problem.
    Jest pewien system, który ma obiektywy serii "D" posiadające takowy pierścień przesłony i jednocześnie możliwość jej regulacji z poziomu aparatu...
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Gdyby regulacja przesłony z poziomu obiektywu była taka super wygodna - to wszyscy by ją nadal stosowali, nie uważasz?
    No, a gdyby chcieć zrobić zdjęcie w ogóle bez użycia rąk, to dopiero byłby problem
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    No, a gdyby chcieć zrobić zdjęcie w ogóle bez użycia rąk, to dopiero byłby problem
    Mi tylko chodzi o tworzenie mitów, że regulacja przesłony na obiektywie to jakieś niesamowite "łał". Chyba lepiej skupić się na tym, żeby właściwą dla danej kompozycji wartość ustawić - a czy na obiektywie, czy rolką, czy może telepatycznie to już kompletnie nieistotny szczegół.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Ja nie chcę tworzyć mitów, tylko mam wrażenie, że nastawianie przesłony na obiektywie jest bardziej intuicyjne... Ale nie chcę się na ten temat spierać bo to pewnie sprawa bardzo indywidualna... mnie takie rozwiązanie się podoba...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

To nie jest żadne niesamowite "łał", tylko najprostsze i najbardziej intuicyjne rozwiązanie. Obiektywem powinno się sterować z obiektywu: zoom, przysłona, stabilizacja, AF/MF - wszystko tam, gdzie być powinno. Nie ma to kompletnie żadnego znaczenia dla kompozycji zdjęć. Człowiek ma jednak poczucie komfortu psychicznego, gdy wie, że rzeczy których używa, obsługuje się zgodnie z zasadami logiki

dzarro
    Gość

Ja nie chcę tworzyć mitów, tylko mam wrażenie, że nastawianie przesłony na obiektywie jest bardziej intuicyjne... Ale nie chcę się na ten temat spierać bo to pewnie sprawa bardzo indywidualna... mnie takie rozwiązanie się podoba...
    Jak ktoś całe życie tak ustawiał a potem się przerzucił na aparaty z kółkami to pewnie racja. Jak ktoś zaczął od lustrzanek cyfrowych i kupił EX-1 to pewnie na odwrót. Nie wiem nawet, czy w testach systemu X nie pojawia się dość często taka fraza, że obsługa tych aparatów wymaga "zmiany przyzwyczajeń".

---------- Post dodany o 15:05 ---------- Poprzedni post był o 14:59 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Człowiek ma jednak poczucie komfortu psychicznego, gdy wie, że rzeczy których używa, obsługuje się zgodnie z zasadami logiki
    Komfort to kwestia indywidualna, zwłaszcza psychiczny.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Zmiana przesłony na obiektywie ma sporo zalet, ale do obługi aparatu jedną ręką to się nie sprawdzi.
    W przypadku Fuji, Leiki i innych mniej lub bardziej "bezgripowych" apraratów to i tak nie ma znaczenia, bo trudno je pewnie utrzymać jedną ręką, a wtedy lewa ręką na obiektywie idealnie się sprawdzi do obsługi obiektywu.
    Jeżeli aparat ma wygodnego gripa to ja wolę mieć możliwość sterowania z body i obsługi jedną ręką.
    Zresztą zoom Fuji już też jest obsługiwany z body.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Zresztą zoom Fuji już też jest obsługiwany z body.
    Pierwsze słyszę.