Myślałem raczej o APS-C, w szczególności o bezlusterkowcach.
Myślałem raczej o APS-C, w szczególności o bezlusterkowcach.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Miłość czasem okłamuje wzrokAle tych olków ponoć nie trzeba kochać, żeby docenić.
A ja się dziwię i nie mogę pojąć waszego zachwytu.
Pod apsc jest 35/1.8DX, ta Sigma jest jego zaprzeczeniem, zaprzeczeniem wszystkiego co w nim fajne: rozmiar-waga, ostrość f/1.8 i cena.
Co więcej - imho - nie rozwiązuje największego problemu "moich" D5100 czy generalnie apsc:braku jasnego 16mm, ponieważ piszę o D5100 (obecnie chyba nie do pobicia stosunek cena/jakość) to światło f/2.8-3.5 by wystarczyło.
Dziwny wątek, dziwne szkło a na forum nie ma swojego wątku taki np. SLR Magic 25/.95, który...ZAMIATA!![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
gietrzy - 100% racji - brak dobrego ekwiwalentu ogniskowej 24mm na FF to duży mankament APS-C
Ten obiektyw to sztuka dla sztuki. Cena będzie pewnie z 10 kpln. Fakt, że w m 4/3 taki obiektyw np. 14-25 albo 12-25 mógłby mieć zauważalnie mniejszy wymiar a i takie światło miałoby większy sens - przy tak "streetowym" zakresie to mała GO nie jest wielką zaletą.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ale to jest fajne na papierze. Nawet nie wiadomo jaka będzie jakość na tej maksymalnej przesłonie. Sam przyznajesz, że masz większą frajdę z małego zestawu. A tu - wliczając body - musisz tachać minimum 1,5 kg. Pomijam, że to już wygląda jak tele. Biorąc pod uwagę, że wytrawny fotograf i tak uzyska zbliżony efekt stałką 23(35) mm to ja bym się aż tak nie podniecał.