Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 139

Wątek: D7100 (i wszystko wiadomo)

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Post D7100 - zapowiada się fajnie, zobaczymy jak w praktyce

Wreszcie zapowiada się coś lepszego od Pentaxa K-5 wśród cropów i ciekawa alternatywa dla FF np. d600.
    Ma w sumie wszystko co fajne poza gibanym ekranem i pancernością z E-3.
    + 15 krzyżowych punktów z 51
    + 2x karta SD
    + śrubokręt
    + 30s - 1/8000s
    + Zakres ISO -100 - 6400
    + Wizjer - Pentapryzmat z pokryciem 100%,
    Patent z cropem w cropie nie zaszkodzi, a może być wygodny przy teleobiektywach dla leniwych.
    Oby tym razem nie sknocili znowu jakąś niedoróbką i dopracowali to, co im da matryca, a będzie super.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 22.02.13 o 00:10
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar ehosonda
    Mieszka w
    WRO
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: D7100 (i wszystko wiadomo)

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Czekam na jakieś odświeżenie formuły lustrzanek. Niech mnie czymś zaskoczą. Czymkolwiek...
    od koncepcji do realizacji to teraz mryg oka. zobacz, pokazano to jakoś przed wakacjami w 2012r, a od wczoraj oficjalnie wiadomo o GoogleGlass.
    weź piwko, notes i pofuturyzuj

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

jaki crop w cropie?
    W kompaktach to się zoom cyfrowy chyba nazywa? Niektóre to mają nawet po x20, a tu x1.3 i euforia. Świat stanął na głowie
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karampuk Zobacz posta
    jaki crop w cropie?
    W kompaktach to się zoom cyfrowy chyba nazywa? Niektóre to mają nawet po x20, a tu x1.3 i euforia. Świat stanął na głowie
    No nie do kocna, przez zoom cyfrowy nie przyspieszy Tobie dzialanie kumpakta.
    Tutaj dostajesz w tym "cropie" nie dosc, ze obrazek o ktorym wiekszosc kumpaktow moze pomarzyc, to poprawiaja sie niektore parametry.
    I z takiego cropa x1.3 tutaj dostajemy prawie 16megapikselowy obrazek, wzrasta liczba klatek w serii do 7, w filmie tez przyspiesza, a i rozklad czujnikow AF zwieksza sie na caly ekran.
    Wiec jak to wszystko bedzie dzialac to naprawde niezly killerek sie szykuje, szkoda tylko tego bufora...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Czekam na jakieś odświeżenie formuły lustrzanek. Niech mnie czymś zaskoczą. Czymkolwiek...
    Światełko w tunelu?
    http://technologie.gazeta.pl/interne...__Pozwala.html

---------- Post dodany o 09:31 ---------- Poprzedni post był o 09:29 ----------

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Wiec jak to wszystko bedzie dzialac to naprawde niezly killerek sie szykuje, szkoda tylko tego bufora...
    Magia liczb... Od paru lat wszyscy przyklaskują fantastycznym wynalazkom implementowanym do lustrzanek, bezlusterkowców i tak dalej.
    Tylko czemu efektów tej rewolucji nie widać w galerii, skoro powinno być łatwiej, szybciej, sprawniej, dokładniej?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    No nie do kocna, przez zoom cyfrowy nie przyspieszy Tobie dzialanie kumpakta.
    Tutaj dostajesz w tym "cropie" nie dosc, ze obrazek o ktorym wiekszosc kumpaktow moze pomarzyc, to poprawiaja sie niektore parametry.
    I z takiego cropa x1.3 tutaj dostajemy prawie 16megapikselowy obrazek, wzrasta liczba klatek w serii do 7, w filmie tez przyspiesza, a i rozklad czujnikow AF zwieksza sie na caly ekran.

pozdro
    Szkoda tylko ze ten kastrat taki duzy - skoro i tak trzeba taskac szkla od FF to ja juz bym wolal D600 kupic ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Chyba nikt nie zauważył, że D7100 nie ma filtru dolnoprzepustowego, zupełnie jak D800E i K5-IIs.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Chyba nikt nie zauważył, że D7100 nie ma filtru dolnoprzepustowego, zupełnie jak D800E i K5-IIs.
    zauważył, zauważył (post #58 ) ale trzeba poczekać na więcej sampli...

---------- Post dodany o 10:19 ---------- Poprzedni post był o 10:16 ----------

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Szkoda tylko ze ten kastrat taki duzy - skoro i tak trzeba taskac szkla od FF to ja juz bym wolal D600 kupic ...
    dlaczego? w ofercie zwłaszcza Sigmy masz kilka naprawdę fajnych szkieł pod APS-C
    Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 22.02.13 o 14:34
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    zauważył, zauważył (post #5 ale trzeba poczekać na więcej sampli...

---------- Post dodany o 10:19 ---------- Poprzedni post był o 10:16 ----------

dlaczego? w ofercie zwłaszcza Sigmy masz kilka naprawdę fajnych szkieł pod APS-C
    I sporo takich ktorych nie ma - jasnych dluzszych zoomow, szerokich stalek etc. Moze nie jest tak zle jak kiedys ale IMHO nadal DX jest traktowany po macoszemu i zeby miec pelna linie szkiel to trzeba siegac po FX. Zreszta porownaj wielkosciowo D7100 do D600 - te body sa prawie identyczne

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    ... Zreszta porownaj wielkosciowo D7100 do D600 - te body sa prawie identyczne
    Za to w D600 wizjer jest cudowny... po prostu miodzio szkoda że w D7100 nie spróbowali tego poprawić... wiem, wiele osób nie zwraca na to uwagi bo było nie było wizjer w D7000 nie był zły, ale mi brakuje tego milimetra, może dwóch odległości punktu ocznego...

i z drugiej beczki - dobrze że są te dwa aparaty - jeden bardziej wypasiony ale APSC drugi niby FF ale troszkę uboższy... chciałoby się żeby był FF w cenie APSC i wypasiony tak jak D7100 albo lepiej ale cóż, producenci dobrze wiedzą że nie wolno klientowi dać za dużo na raz...

---------- Post dodany o 11:48 ---------- Poprzedni post był o 11:28 ----------

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    ...
    Magia liczb... Od paru lat wszyscy przyklaskują fantastycznym wynalazkom implementowanym do lustrzanek, bezlusterkowców i tak dalej.
    Tylko czemu efektów tej rewolucji nie widać w galerii, skoro powinno być łatwiej, szybciej, sprawniej, dokładniej?
    Ejże naprawdę nie widzisz różnicy? nie mówię o tzw "fotografii artystycznej" bo ta rządzi się swoimi prawami ale jak się rozejrzeć dookoła to jakość (techniczna) zdjęć się poprawia. Podam przykład z własnego podwórka. Porównaj zdjęcia z 2008 roku:
    http://glogoczow.pl/fotogaleria.php?...rie_ze_SWIGiem
    http://glogoczow.pl/fotogaleria.php?...umowanie_ferii
    http://glogoczow.pl/strona.php?tytul...wonym_Kapturku

z tymi z roku 2012
    http://glogoczow.pl/strona.php?tytul...2012&d=galeria
    http://glogoczow.pl/strona.php?tytul...eszkancow_2012
    http://glogoczow.pl/strona.php?tytul...nierskiej_2012

Jak dla mnie różnica jest zasadnicza. Nie mówię tu o kadrowaniu, kompozycji zdjęcia - wiadomo, to jest kwestia talentu i umiejętności, ale o jakości technicznej - na tych pierwszych - ciapki, "kisiel" i nieostrości. Do tego pospłaszczane wszystko od walenia lampą na wprost (inaczej się nie dało)... w tych późniejszych mimo wszystko twarze są ładniej oddane, zdjęcia robione w większości w świetle zastanym a więc nie rozpraszające uczestników, pokazane jest tło...

Dla mnie to jest wyraźna różnica, i jest to jakiś powód by (może bez szaleństw ale jednak) śledzić nowinki techniczne
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"