Ja do OM-D wybrałbym FL-600R, ale ja amator jestem![]()
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Każdy ma jakieś swoje odchyły
Chciałbym kupić lampę która pozwoli mi robić zdjęcia portretowe w pomieszczeniu jak i w plenerze przy słabym świetle.. Jestem totalnym amatorem, ale mam w planach skompletować z 3 lampy błyskowe i bawić się światłem. A że flesze za tanie nie są, dlatego wolę się nad tym wszystkim poważnie zastanowić i posłuchać rad bardziej doświadczonych osób![]()
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Do tego automatyka nie będzie Ci potrzebna, możesz spokojnie zacząć od YN 460II i zobaczyć, czy błyskanie Ci się spodoba. Optymalny zestaw, to jedna systemowa (w sensie dopasowania do systemu) i 2x 460II. Systemowa ze względu na synchronizację z krótkimi czasami i automatyka też się czasem przyda jeśli trafią Ci się zdjęcia o bardziej reporterskim charakterze.
Kurcze, chyba pokuszę się o taki zestaw jaki opisałeś powyżej. Skoro za 400 zl mogę mieć dwie 460II, to naprawdę nie jest duży wydatek. Tylko teraz nadal pozostaje mi dylemat jaką systemową lampę kupić.. :/ Używany Fl-50 będzie dobry, czy lepiej odżałować troszkę więcej kasy i kupić nową Fl-600r?? Co prawda Fl-600r jest słabsza ale co nowa to nowa.. Sam już nie wiem.. W ogóle przepraszam, że tak zaśmiecam ten temat, ale główkuję nad tym już trzeci tydzień![]()
Poszukaj informacji o czasie ładowania. W praktyce czas ładowania bywa ważniejszy od mocy (oczywiście w zakresie rozsądku, rzeczywista LP 30 dla 35mm, to rozsądne minimum). Kolejna sprawa, to właśnie rzeczywista LP. Producenci lubią trochę pofantazjować w tym temacie (uważaj na lampy z zoomem, zwykle podają LP dla najwyższej wartości, np. YN 460II ma ten sam palnik co 560, ale na papierze 560 jest dużo mocniejsza).