Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: Jaka lampa do OMD EM-5

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Jaka lampa do OMD EM-5

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Czasami zamiast FL50R lepiej kupić używaną FL50. Jednak faktycznie, do om-d to jest duża lampa, choć z drugiej strony mocy nigdy dość Najlepiej chyba mieć dwie, FL600 na rodzinne pstrykanie i FL50 na naprawdę ciemnicę.
    Czyli Twoim zdaniem co lepiej wybrać?? Nową Fl600r czy używanego Fl50??

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Ja do OM-D wybrałbym FL-600R, ale ja amator jestem
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Koksikus Zobacz posta
    Czyli Twoim zdaniem co lepiej wybrać?? Nową Fl600r czy używanego Fl50??
    Nie mam ani om-d, ani fl600, no i nie wiem, jakie zdjęcia robisz Wiem natomiast, że kupiłem dawno temu FL36 i brakowało mi mocy, to po roku zamieniłem ją na FL50, a teraz prawie w ogóle lampy nie używam. Wiem, wiem, dziwny ze mnie typ
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Nie mam ani om-d, ani fl600, no i nie wiem, jakie zdjęcia robisz Wiem natomiast, że kupiłem dawno temu FL36 i brakowało mi mocy, to po roku zamieniłem ją na FL50, a teraz prawie w ogóle lampy nie używam. Wiem, wiem, dziwny ze mnie typ
    Każdy ma jakieś swoje odchyły
    Chciałbym kupić lampę która pozwoli mi robić zdjęcia portretowe w pomieszczeniu jak i w plenerze przy słabym świetle.. Jestem totalnym amatorem, ale mam w planach skompletować z 3 lampy błyskowe i bawić się światłem. A że flesze za tanie nie są, dlatego wolę się nad tym wszystkim poważnie zastanowić i posłuchać rad bardziej doświadczonych osób

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Jestem totalnym amatorem, ale mam w planach skompletować z 3 lampy błyskowe i bawić się światłem.
    Kupuj kompletne lampy,nie na części.Lampy kupisz i oprzyrządowanie do nich jednego dnia.Ustawianie ich zajmie ci trochę dłużej.Nie myślę o postawieniu ich ale na ustawianiu do zabawy światłem.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Kupuj kompletne lampy,nie na części.Lampy kupisz i oprzyrządowanie do nich jednego dnia.Ustawianie ich zajmie ci trochę dłużej.Nie myślę o postawieniu ich ale na ustawianiu do zabawy światłem.
    Tzn mi chodzi o flesze, bo lampy są za dużo i ciężko z nimi się ogarnąć w plenerze.. Przynajmniej tak mi się wydaje.. A 3 flesze za dużo miejsca w torbie nie zajmą.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Każdy ma jakieś swoje odchyły
    Chciałbym kupić lampę która pozwoli mi robić zdjęcia portretowe w pomieszczeniu jak i w plenerze przy słabym świetle.. Jestem totalnym amatorem, ale mam w planach skompletować z 3 lampy błyskowe i bawić się światłem. A że flesze za tanie nie są, dlatego wolę się nad tym wszystkim poważnie zastanowić i posłuchać rad bardziej doświadczonych osób
    Do tego automatyka nie będzie Ci potrzebna, możesz spokojnie zacząć od YN 460II i zobaczyć, czy błyskanie Ci się spodoba. Optymalny zestaw, to jedna systemowa (w sensie dopasowania do systemu) i 2x 460II. Systemowa ze względu na synchronizację z krótkimi czasami i automatyka też się czasem przyda jeśli trafią Ci się zdjęcia o bardziej reporterskim charakterze.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Do tego automatyka nie będzie Ci potrzebna, możesz spokojnie zacząć od YN 460II i zobaczyć, czy błyskanie Ci się spodoba. Optymalny zestaw, to jedna systemowa (w sensie dopasowania do systemu) i 2x 460II. Systemowa ze względu na synchronizację z krótkimi czasami i automatyka też się czasem przyda jeśli trafią Ci się zdjęcia o bardziej reporterskim charakterze.
    Kurcze, chyba pokuszę się o taki zestaw jaki opisałeś powyżej. Skoro za 400 zl mogę mieć dwie 460II, to naprawdę nie jest duży wydatek. Tylko teraz nadal pozostaje mi dylemat jaką systemową lampę kupić.. :/ Używany Fl-50 będzie dobry, czy lepiej odżałować troszkę więcej kasy i kupić nową Fl-600r?? Co prawda Fl-600r jest słabsza ale co nowa to nowa.. Sam już nie wiem.. W ogóle przepraszam, że tak zaśmiecam ten temat, ale główkuję nad tym już trzeci tydzień

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Poszukaj informacji o czasie ładowania. W praktyce czas ładowania bywa ważniejszy od mocy (oczywiście w zakresie rozsądku, rzeczywista LP 30 dla 35mm, to rozsądne minimum). Kolejna sprawa, to właśnie rzeczywista LP. Producenci lubią trochę pofantazjować w tym temacie (uważaj na lampy z zoomem, zwykle podają LP dla najwyższej wartości, np. YN 460II ma ten sam palnik co 560, ale na papierze 560 jest dużo mocniejsza).

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Poszukaj informacji o czasie ładowania. W praktyce czas ładowania bywa ważniejszy od mocy (oczywiście w zakresie rozsądku, rzeczywista LP 30 dla 35mm, to rozsądne minimum). Kolejna sprawa, to właśnie rzeczywista LP. Producenci lubią trochę pofantazjować w tym temacie (uważaj na lampy z zoomem, zwykle podają LP dla najwyższej wartości, np. YN 460II ma ten sam palnik co 560, ale na papierze 560 jest dużo mocniejsza).
    Ok, dziękuję ślicznie za podpowiedź!! Przynajmniej już wiem na co zwracać uwagę