Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 76

Wątek: Jaka lampa do OMD EM-5

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odp: Jaka lampa do OMD EM-5

Używam Metza 50AF-1, moim zdaniem to świetne rozwiązanie tańsze od oryginalnego Olympusa. Jest mocna, firmware aktualizowany przez USB, obsługuje zdalne wyzwalanie, pozwala bawić się światłem, jedyny minus to fakt, że podstawka do zdalnego ustawienia lampy mogłaby być w komplecie

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

A jak Ci się używa OMD z założonym Metzem? Ja do swojego E-P3 jeden jedyny raz podłączyłem Metza 48 AF-1 i już tego więcej nie zrobiłem. Jak dla mnie - taki zestaw = zero ergonomii
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Bo trzeba trzymać jedną ręką body, drugą za lampę podpierać.
    Używać się da.
    Ja używałem E-P3 z SB-900
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Ziootek1971 Zobacz posta
    A jak Ci się używa OMD z założonym Metzem? Ja do swojego E-P3 jeden jedyny raz podłączyłem Metza 48 AF-1 i już tego więcej nie zrobiłem. Jak dla mnie - taki zestaw = zero ergonomii
    Używałem Metza zarówno z OM-D jak i z E-PL2, szczyt ergonomii to to nie jest, ale możesz zawsze używać jej jako lampy odpalanej zdalnie - u mnie działało świetnie. Małe body z dużą lampą nie jest wygodne w użytkowaniu, ale nie narzekam - mocowanie sprawia wrażenie bardzo solidnego, więc tak naprawdę używam lampy jako dodatkowego punktu podparcia przy kadrach pionowych. Najczęściej (3/4 sytuacji) odbijam światło od sufitu, więc taki układ z palnikiem w pionie poprawia wyważenie zestawu. 50AF-1 wymagał update softu, żeby współpracował zdalnie z OM-D - Metz na szczęście udostępnił aktualizację.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria

Witam serdecznie.
    Prosił bym o informację Ijezeli ktoś ma taki zestaw) jak się sprawuje z OM-D-E5 Metz 44 AF-1? Wg. opisu i charakterystyki powinna pracować z OM-D w trybie slave i (oprócz oczywiście liczby przewodniej) ma funkcje jak wyższe "nr-y" Metz-a.

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

ja zakupiłem metz 50 af-1 i dzisiaj sięnią własnie bawie. zdalne wyzwalanie pieknie działa. dlapewności zaktualizowałem soft.
    jest duża, ale z kitowym zumaczem daje spokojnie rade, świetnie doświetla - w końcu mogę popstrykać w domu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria

Już jestem posiadaczem Metz-a 44AF-1. lampka śmiga z EM5 aż miło. Z opcją slave nie ma żadnych problemów.

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Jak to jest z Olympusem 600R, czy ona ma jakieś wyposażenie dodatkowe typu dyzufor ? Bo widzę, że na stronce Olka nic nie podają na ten temat i nie ma opcjonalnego wyposażenia - troszkę "bida".
    Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
    Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Masz wysuwany dyfuzor oraz odbłyśniczek (maluteńki biały kwadracik wysuwany)
    A jeżeli chciałbyś odbłyśnik z prawdziwego zdarzenia do lampy to trzeba się zaopatrzyć bądź zrobić samemu.

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Jak to jest z Olympusem 600R, czy ona ma jakieś wyposażenie dodatkowe typu dyzufor ? Bo widzę, że na stronce Olka nic nie podają na ten temat i nie ma opcjonalnego wyposażenia - troszkę "bida".
    No cóż - ma podstawkę, pokrowiec instrukcję i pudełko , więc nic specjalnego dobrze że ma wyciągany odbłyśnik (strasznie mały) i płytkę rozpraszającą. Problem że na rynku nie ma tanich prostych dedykowanych dyfuzorów tylko uniwersalne mocowane rzepem.
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek