Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: Jaka lampa do OMD EM-5

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Jaka lampa do OMD EM-5

Witam.
    Jako być może przyszły posiadacz OMD proszę o radę jaką lampę kupić. Czy warto FL-600R czy może coś z produktów niezależnych. Jeśli tak to które współpracują dobrze z Olympusem ( Metz 50/52 AF-1?). Nie mam wygórowanych wymagań (pełna amatorka) zależy mi aby dobrze współpracowały z korpusem, oczywiście odchylany/obracany palnik (wymiary nie mają znaczenia)
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Odp: Jaka lampa do OMD EM-5

Jeśli masz pieniądze, to zawsze warto brać systemową choćby dla bez problemowej współpracy.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    Witam.
    Jako być może przyszły posiadacz OMD proszę o radę jaką lampę kupić. Czy warto FL-600R czy może coś z produktów niezależnych. Jeśli tak to które współpracują dobrze z Olympusem ( Metz 50/52 AF-1?). Nie mam wygórowanych wymagań (pełna amatorka) zależy mi aby dobrze współpracowały z korpusem, oczywiście odchylany/obracany palnik (wymiary nie mają znaczenia)
    Jak dla mnie to FL-36 lub FL-36R nadaje się super do każdego korpusu mikro4/3 dla amatora.
    Niewielka, systemowa, z obracanym palnikiem w dwóch osiach i niedroga.
    Jak coś mocnego i dużego to FL-50 lub FL-50R Olympusa lub jakiś mocniejszy Metz.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    171
    Moja galeria

Obecnie bawię się Fl-600R wraz z OM-D. Polecam właśnie tę lampę, szczególnie jeżeli chcesz korzystać z niej również jako światła do video. Jest to wydajne i dobrze się sprawdza. Są jeszcze inne cechy dla których FL-600R jest to lepszym wyborem od Fl 36(R). Po pierwsze zasilanie - 4xAA przekłada się na zdecydowanie szybsze ładowanie niż 2xAA. Wygodniejszy jest sposób odchylania lampy - jeden przycisk zwalnia blokadę w obu płaszczyznach, podczas gdy w Fl 36(R) są odrębne dla ruchu w poziomie i w pionie. Lepszy jest też sposób mocowania Fl-600R na korpusie, dokręcany pierścień Fl 36(R) wymaga więcej czasu i sprawiał czasem problemy. Fl 50(R) jest już imho nieco za duża i za ciężka na wygodne używanie jej z gorącej stopki OM-D.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar egahen
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

A opiszcie proszę jeszcze jak wygląda współpraca puszki z lampą przy bez przewodowym odpalaniu. Czytałem trochę o tym w różnych miejscach, ale przyznam szczerze że zrobił mi się z tego mały mętlik. Głównie chodzi mi o to czy rozwiązanie firmowe jest użyteczne (dla amatora) przy lampach FL 36R i Fl-600R czy lepiej zainwestować w jakieś wyzwalacze typu Photomattix itp?

| OlyJedi Awatar micz87
    Mieszka w
    Łódź | Łask
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

System błysku pozwoli Ci używać kilku lamp w ich automatyce i sterowaniem z poziomu aparatu. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie pod warunkiem, że lampy "się widzą", odległość między nimi nie jest zbyt duża i nie jest zbyt jasno w otoczeniu boinformacje między lampami i aparatem przekazywane są za pomocą błysków przed ostatecznym wyzwoleniem. Do tego rozwiązania misisz mieć lampy obsługujące teyb remote, zwykle kosztują one sporo.
    Wyzwalacze radiowe mają większy zasięg, nie mają ograniczenia jasności otoczenia ALE nie przenoszą automatyki błysku więc wszystko musisz ustawiać ręcznie na każdej z lamp by uzyskać prawidłową ekspozycję. z radiówek godne polecenia są szeroko używane przez strobistów YongNuo RF-602 lub nowsze 603. Ja używam 602 i nie narzekam. Sporo informacji znajdziesz na forum Nikoniarzy w wątkach o strobingu. Tutaj wystarczą najtańsze lampy manualne np YN-468 II. Akcesoria YongNuo najtaniej kupisz na e-bayu, moge na PW podpowiedzieć sprzedawców od których ja kupuje sprzęt

Jeżeli masz mieć jedną lampę to kup tą z automatyką zdecydowanie np. Oly 36R, Oly 600, Metz 50.
    Ostatnio edytowane przez micz87 ; 7.11.12 o 09:28
    Micro Four Thirds - moje doświadczenia z u43

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez egahen Zobacz posta
    A opiszcie proszę jeszcze jak wygląda współpraca puszki z lampą przy bez przewodowym odpalaniu. Czytałem trochę o tym w różnych miejscach, ale przyznam szczerze że zrobił mi się z tego mały mętlik. Głównie chodzi mi o to czy rozwiązanie firmowe jest użyteczne (dla amatora) przy lampach FL 36R i Fl-600R czy lepiej zainwestować w jakieś wyzwalacze typu Photomattix itp?
    Powiem tak: jak miałem E-510 to używałem zewnętrznych wyzwalaczy, ale od kiedy zmieniłem puszkę na E-620 - korzystam tylko z bezprzewodowego sterowania, a wyzwalacze leżą od tej pory w szafie. Moim zdaniem warto brać lampę, która to obsługuje.
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Mam Metz 24AF-1 i 50AF-1 - obydwa współpracują prawidłowo w m43 (podpinane akurat do Lumixa G3 ale nie ma to znaczenie - ten sam system błysku).

Chociaż weź pod uwagę, że 50AF-1 będzie "dziwnie" wyglądał na OM-D - to lampa wymiarów Olympusa FL-50 ...
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar egahen
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Wielkie dzięki za wszystkie informacje. Czyli podsumowując, wystarczy że na "dzień dobry" zakupie sobie FL36. Po podłączeniu małej lampki z zestawu (FL-LM2) będę mógł zdalnie błyskać z automatyką. Powoli będę mógł rozbudowywać zestaw, a jak zacznę kombinować i pojawią się ściany to trzeba kupić wyzwalacz, "stary" zestaw się sprawdzi z tym że trzeba będzie ręcznie kontrolować siły błysku.

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez egahen Zobacz posta
    Czyli podsumowując, wystarczy że na "dzień dobry" zakupie sobie FL36. Po podłączeniu małej lampki z zestawu (FL-LM2) będę mógł zdalnie błyskać z automatyką.
    Żeby zdalnie błyskać musisz kupić FL36R
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1