Niby tylko dozbierać - ale można zamiast dokładać 700zł do systemów-ki dołożyć do obiektywu i zamiast planowanej sigmy 19mm/f2.8 zakupić panasonica 20/1.7
A ktoś testował nowego Metza 52 AF-1
Niby tylko dozbierać - ale można zamiast dokładać 700zł do systemów-ki dołożyć do obiektywu i zamiast planowanej sigmy 19mm/f2.8 zakupić panasonica 20/1.7
A ktoś testował nowego Metza 52 AF-1
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Punkty do OJ się zbierają - czasem w sposób magiczny nagle pojawiają. Na razie chcę się trochę oswoić z systemem, aby nabrać pewności na jakich szkłach mi zależy. Teraz tylko 45 wydaje mi się niezagrożona
Z czasem pewnie pozostałe szkła zostaną wymienione. Takie marzenie to zestaw 12 - 17 - 45 - 60 - 75 od olka
![]()
Polecam metza 58 af-1 do olympusa omd e-5, ale z nowym firmwarem v3.1 dostępnym na przykład tutaj: http://www.metz.de/en/flash-units/fi...panasonic.html
Po aktualizacji lampa śmiga jak bombowiec także ze zdalnym bezprzewodowym błyskiem. Wcześniej na starym oprogramowaniu w ogóle nie miałem komunikacji. Także spokojnie można kupić używkę i zaktualizować i mieć naprawdę fajną lampę za niewielkie pieniążki.
Aktualizacja to prościzna i trwa minutę.
Pozostała mi po canonie G10 mało używana lampa, bardzo dobra lampa Speedlite 550 EX.
Chciałbym ją używać razem z Olka m4/3 ale boję się, czy nie uszkodzę przez to aparatu.
Obawiam się, że mogą powstać jakieś przepięcia. Czy ktoś posiada już doświadczenie
w tym temacie ?
Pozdrawiam
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Przepraszam, że ciągnę ten temat mimo tylu podpowiedzi, ale nadal nie jestem przekonany co kupić do Olka.. Czy lepiej odżałować i wydać te dwa tyciące na Fl-50r czy przykładowo kupić o prawię połowę mniej Metza 58 AF-2?? Bardzo proszę o pomoc w tej kwesti.. Flesza planuję używać zarówno w plenerze jak i w pomieszczeniach.
Pozdrawiam.
Zawsze jest jeszcze FL-600R w sklepach kosztuje coś podobnie jak Metz 58 - i choć troszkę słabsza to dzięki rozmiarom bardziej pasuje w/g mnie do idei małego systemu m4/3, no i systemowa![]()