"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Chodzi o to jak są pliki nazywane ze zdjęciami.
Inny format mają te robione na programie A a np. inne na jakimś tematycznym.
Tak trochę pokrętnie napisałem
Pozostawiam numerację aparatową dodając na końcu literkę tak bym mógł powiązać RAWa, JPG-a i pliki po obróbce. Przy takiej echnice zawsze amm jeden numer i jakąś końcówkę, przy kolejnej wersji zmieniam literę na kolejną. Obrabiam w PS6.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Może chodzi o to, że nazwa pliku dla przestrzeni Adobe RGB rozpoczyna się od _ (podkreślenia), a dla przestrzeni sRGB od litery P. Ja mam ustawioną przestrzeń Adobe RGB, nazewnictwo plików automatyczne i tryb zapisu RAW+JPG, czyli nazwy plików zaczynają się od _.
Jednak jak wybieram któryś z artystycznych trybów obrazu, to wtedy te zdjęcia są zapisywane w plikach o nazwie zaczynającej się od litery P (w RAW i JPG) - wygląda na to, że tryby artystyczne zmieniają automatycznie przestrzeń na sRGB.
Dokładnie janekb o to chodziło - dzięki!
Nadejszła wiekopomna chwila...cytując klasyka, zastanawiam się nad gripem do OMD...Do tych którzy maja....czy opłaca się zainwestować, a może dać sobie spokój?
OM-D... Miałem...
Opłaca się kupić gripa. Inwestycją bym tego nie nazywał.
Masz wystarczającą ilość punktów na Olyjedi a tam cena bardzo atrakcyjna. Odszukaj wątek zgłoszeniowy, wpisz gotowość i ciesz się dobrą ceną.
Kupuj! Odkąd mam gripa idealnie pasuje do mojej ręki. Bez...to była męczarnia