Na pierwszej stronie/drugiej jest są wykresy pochłaniania IR przez skórę (także):
http://www.mva-org.jp/Proceedings/20...pers/14-22.pdf
Możesz próbować przy ~950nm bo jak widać jest załamanie i może coś da się wykombinować.
No ale takiego efektu jak na roślinach na normalnej skórze nie wyciśniesz raczej...
Ostatnio edytowane przez piozet ; 31.12.12 o 20:48
Dałoby się robić zdjęcia IR przy pomocy takiej latarki? http://www.mhunt.pl/latarka-ultrafir...ir-podczerwien Jeżeli dobrze kombinuje to w nocy nie trzeba by mieć nawet filtra IR na aparacie
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Pewnie dałoby się, ale...
1. mój oświetlacz diodowy ma moc 4,5W i zasięg oświetlenia dla kamer IR i noktowizorów 30 metrów. Jednak w praktyce, dla aparatów z wbudowanym filtrem IR (czyli aparatem przekonwertowanym na IR) do zdjęć migawkowych zasięg oświetlenia sięga ok. 50 cm. Do naświetlenia zdjęcia z tym moim oświetleniem z odległości 15 metrów potrzeba kilkudziesięciu sekund (noktowizor i kamery IR monitoringu działają nieco inaczej).
2. Oczywiście w nocy nie trzeba mieć filtra IR na aparacie, jednak fabrycznie każdy aparat ma przed matrycą filtr, który blokuje IR. Więc dobrze kombinujesz, ale pod warunkiem, że fabryczny filtr IR-Cut zostanie wyrzucony z aparatu.
3. Reasumując - moim zdaniem szkoda kasy na tę latarkę, gdyż możesz być zawiedziony skutkiem jej działania przy robieniu zdjęć IR z odległości większej, niż pół metra.
Odświeżę temat. Zastanawia mnie jak uzyskać taką śnieżną, wręcz pierzastą, puchową biel w efekcie końcowym?
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Chciałbym odświeżyć temat bo zaczęły mi się podobać, nawet bardzo zdjęcia wykonane korpusami przerobionymi na IR , i teraz pytanie (ponieważ wychodzi na to iż leży sobie w torbie EPM1 którą to właśnie chciałbym przerobić na IR ) czy to dobry pomysł z tym właśnie korpusem i gdzie ewentualnie gdzieś w okolicach wawy można by było dokonać takiego zabiegu .
Polecam IR studio Daniela Gaworskiego zrobią to profesjonalnie.
Ostatnio edytowane przez klikacz ; 27.06.14 o 20:00