To zależy o jakim aparacie mówimy. Jeżeli to jest bezlusterkowiec, to nie musisz nic kalibrować w obiektywie, ponieważ AF działa jednakowo celnie, czy to widzialne światło, czy podczerwień. Jeżeli to jest lustrzanka i masz zamiar używać AF przesunięcia fazowego (ale tego nie rób, to jest naprawdę kłopotliwe), to masz dwa wyjścia: faktycznie podkalibrować obiektyw, ale będzie on w zasadzie współpracował z jednym korpusem, albo nałożyć na czujniki AF w korpusie folię o takiej samej transparencji, jak filtr przed matrycą. Ani jedno, ani drugie nie działa zgodnie z oczekiwaniem, więc najlepiej jest stosować AF po kontraście, lub manual wizualnie na LCD.
Kolejne pytanie dotyczy ostrzenia. Af po przerobce dobrze ostrzy bo z filtrem IR 720 nm muszę duuuzo doostrzac żeby być zadowolonym z efektu? Czy manual pozostaje?
Wersja blue
---------- Post dodany o 18:01 ---------- Poprzedni post był o 17:57 ----------
Nie do końca. Wersja red po mikserze kanłów jest subtelniejsza. Trudno opisać, trzeba zobaczyć.
---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post był o 18:01 ----------
Można też zamówić wersję blue, założyć zwykły filtr czerwony na obiektyw i potem mieszać kanały. Ale też to nie wyjdzie tak jak wersja red. Ja lubię obie wersje![]()
Klikacz - bawilem się zdjęciem Blue filter i miksowalem kanały rzeczywiście jest tak jak piszesz ale dodalem kontrastu i było lux! Ale biel wtedy mi straciła na wartości :-S
Witajcie. Postanowiłam wrzucić kilka moich rawów, żebyście mogli sobie "pomajstrować" przy nich.
Pierwsze dwa - EP1 przerobiony na wersję blue
Drugi Epl3 przerobiony na wersję red
Trzeci EP1 w wersji blue z nakręconym na obiektyw filtrem czerwonym
P0135530.ORF