|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Oba się prezentują ciekawie. nie wiem, czy nie ciekawszy jak dla mnie jest filtr Jack-owy.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
musimy się z jack'iem umówić, i po focić te same obdżekty.
Obaczym jak to jest na 715nm i 6xx nm.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Zrobiłem trochę próbek z promiennikiem podczerwieni. Motyw, co prawda, nieszczególny (resztka dekoracji światecznej), ale odkryłem ciekawą właściwość:
wystarczy poruszać suwaczkiem Hue/Saturation, skóra nabiera w miarę naturalnego wyglądu, a zielenie (czyli szarości) pozostają ciagle neutralne.
2. spostrzeżenie - nie da się zrobić własnego WB, czyli zostaje tylko RAW w tym moim 715.
3. AF fazowy działa trochę kaprawo
4. na szczęście znakomicie działa AF w LV
Jak kto był na zlocie i słyszał moje użalania na temat wredności losu i utracie mojej IRki, to może się cieszyć razem ze mnąJednak są anioły stróże! Właśnie "się okazało", że "aparat pozostawiłem na parapecie za zasłoną i ekipa sprzątająca to odkryła"
Aparat jest już w drodze do mnie. Nie komentuję i nie zastanawiam się, co by było, gdyby aparat nie był "popsuty" (czyli robiący zdjęcia tylko na czerwono). Bardzo się cieszę!!!!!