Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Tajemnica najlepszej jakości zdjęć w OM-D.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Tajemnica najlepszej jakości zdjęć w OM-D.

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    W zasadzie nic się nie dowiedziałem i nie dowiem.
    Podobnie jak użytkownicy forum. Zadajesz zbyt ogólnikowe pytanie. Nie wiadomo czy te niby "gorszej jakości" u Ciebie to jpg czy RAW. Nie chcesz zamieścić jakiegoś przykładu, więc się nie dziw, że odpowiedzi są jakie są.

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

thedoc jak by był przepis idealny na zdjęcia dobrej jakość to by nie było tu tyle dyskusji na forum.
    Jakość zdjęcia to nie tylko ustawienie w menu wyostrzenia i innych detali aparatu, to przede wszystkim światło, dobór nastawy w zależności od sceny, postprocesingu itd.
    Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie typu: "w menu nr 5 ustaw to i to a tam naciśnij taki guzik i wybierz trzecie z góry. I teraz twoje zdjęcia będą idealne i wyglądały jak te co podałeś"

Wracając do gotowania - twoje pytanie brzmi dla mnie:" Jadłem zupę pomidorową u koleżanki, jakich garnków do gotowania mam użyć aby smakowała tak samo?"

Przeczytaj instrukcje i parę książek, kombinuj z ustawieniami, wyczujesz aparat i będziesz wiedział jak ustawić w jakich warunkach.

Pozdrawiam

Jaack
    Gość

Dyskusja idzie w złą stronę. W zasadzie nic się nie dowiedziałem i nie dowiem. Za wszystkie odpowiedzi jeszcze raz dziękuję. Amen.
    Dziwne masz podejście. Zadałeś pytanie bardzo ogólne, bez żadnych przykładów zdjęciowych o które prosili koledzy. Z góry też zakładasz że nic się już nie dowiesz. Wrzuć zdjęcia, napisz co ci w nich nie pasuje, wątek się rozwinie. No ale skoro uważasz że "nic się nie dowiedziałem i nie dowiem" ...

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Już był taki, co kupił D700 i słoiki z wyższej półki, a potem się obrażał, jak mu ludzie sugerowali zakup książek o podstawach fotografii
    "There's no such thing as free titties"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Dyskusja idzie w złą stronę. W zasadzie nic się nie dowiedziałem i nie dowiem. Za wszystkie odpowiedzi jeszcze raz dziękuję. Amen.
    Nie dyskusja idzie w zla strone tylko Ty nie potrafisz jej nakierowac na swoje rozwiazanie problemu.
    Popatrz.
    Sluchajcie mam taki i taki aparat.Robie zdjecia na roznych ustawieniach.Jednak nie jestem zadowolony z efektu koncowego.Ponizej opre sie przykladem Wywoluje zdjecie w programie na takich ustawieniachZałącznik 78677Pozniej jak wywolam juz plik to obrabiam go w tym i tym programie w taki i taki sposobZałącznik 78678Załącznik 78679Efekt koncowy mam taki Załącznik 78680Jednak on mnie nie zadowala.Widzialem w necie podobne ujecie i wyglada ono tak Załącznik 78681 Co ja robie zle,ze nie moge uzyskac tego co jest wlasnie na tym pliku.Czekam na konkretne odpowiedzi.
    Zakladam,ze jak postawisz temat w taki sposob to uzyskasz konkretne odpowiedzi co robisz zle albo co gosc z neta pokiereszowal ze takie cos mu wyszlo.
    Tyle w temacie.

Awatar Baca
    Mieszka w
    Keighley
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Mirek54 i to jest konkretne i rzeczowe podejście do tematu, thedoc sprecyzuj chociażby na podanym przykładzie Twój problem, a z pewnością łatwiej będzie go rozwiązać.

Pozdrawiam

E-420 SIGMA SD14

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie dyskusja idzie w zla strone tylko Ty nie potrafisz jej nakierowac na swoje rozwiazanie problemu.
    Popatrz ...
    Koniec świata!
    Już trzeba tutki pisać, "Jak zadać pytanie, żeby miało sens?"
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nipo80 Zobacz posta
    thedoc jak by był przepis idealny na zdjęcia dobrej jakość to by nie było tu tyle dyskusji na forum.
    Jakość zdjęcia to nie tylko ustawienie w menu wyostrzenia i innych detali aparatu, to przede wszystkim światło, dobór nastawy w zależności od sceny, postprocesingu itd.
    Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie typu: "w menu nr 5 ustaw to i to a tam naciśnij taki guzik i wybierz trzecie z góry. I teraz twoje zdjęcia będą idealne i wyglądały jak te co podałeś"
    ......
    Przeczytaj instrukcje i parę książek, kombinuj z ustawieniami, wyczujesz aparat i będziesz wiedział jak ustawić w jakich warunkach.
    W pełni się zgadzam z powyższym. Co do linku który podałeś to co mamy porównywać, do czego?
    To może być kwestia obróbki, innego (lepszego) obiektywu, także nastaw do danej sceny o czym pisał nipo80, takie wróżenie z fusów ogólnie rzecz ujmując.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Zadałeś najbardziej niefortunne pytanie z jakim się spotkałem, takie pojęcie jest indywidualne dla każdego świadomego użytkownika sprzętu fotograficznego
    http://mastersofphotography.wordpres...da-yovanovich/
    http://fotomyszka.flog.pl/wpis/1602088/fiksografia-
    http://mastersofphotography.wordpress.com/

dla każdej z tych osób to pojęcie ma zupełnie inne znaczenie i na twoje pytanie po prostu nie da się odpowiedzieć, to tak samo jak byś zapytał, jak ugotować najlepszą zupę, gdyby ktoś znalazł na to odpowiedź to od jutra wszyscy byśmy jedli taką samą
    dlatego, że nie ma odpowiedzi na to pytanie fotografia jeszcze istnieje, bo inaczej wszyscy by stosowali program tematyczny w aparacie ​NAJLEPSZA FOTOGRAFIA
    Ostatnio edytowane przez bogdi ; 12.01.13 o 00:21
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Moim zdaniem mocno przesadzacie. Zapytał jakich ustawień Wy używacie. Nie mam OMD ale łatwo mi sobie wyobrazić, że na przykład zdecydowana większość ustawia NR na -2 bo daje to lepsze efekty. Nie widzę powodu aby przez kilka stron wyżywać się nad założycielem wątku. Gdy się jest początkującym to takie podpowiedzi moga być pomocne bo generalnie człowiek ma tendencję to tego aby ustawiać wszystko na + a nie na -

Pozdrawiam.