Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Tajemnica najlepszej jakości zdjęć w OM-D.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: Tajemnica najlepszej jakości zdjęć w OM-D.

Podstawą „dobrych” fotografii jest znajomość warsztatu fotografii i oczywiście umiejętność patrzenia artystycznego. Warsztatu można się nauczyć i tu potrzeba tylko czasu. Noś wszędzie aparat , staraj się kadrować jak należy , dbaj o dobre światło i zawsze patrz na fotkę jak na obrazek , zadając sobie pytanie , czy byś go powiesił na ścianie , czy nie.Ustawień jako takich nie ma uniwersalnych. Wszędzie główną rolę odgrywa światło. Staraj się znaleźć swoją drogę i swój styl ale też czytaj poradniki i podglądaj prace mistrzów , bo warto korzystać z ich wiedzy i doświadczenia.
    Nie raz jesteśmy w miejscu , które zapiera dech w piersiach, a jednak ciężko jest to uchwycić na fotografii i przekazać całość wrażeń jakie to miejsce oddaje w naturze. Często jest tak , że zrobione zdjęcie nam się podoba a innym nie. Dlaczego ? A dlatego ,że nasze zdjęcia nie tylko są dla nas zwykłym obrazem , ale przypominają nam o przeżyciach związanych ze zrobieniem tej fotografii. Dlatego ważnym elementem jest patrzenie na swoje fotki zimnym okiem.
    Moją najprostszą radą , jest to - poznaj aparat i rób zdjęcia by jak najmniej ingerować programem. Po paru tysiącach zdjęć sam zaczniesz zauważać co robisz źle , a co należy poprawić.
    Kilka prostych rad. Nie rób zdjęć za ciemnych . bo rozjaśnianie psuje całkowicie jakość fotki. Patrz na wskaźniki , które podpowiadają czy zdjęcie będzie za jasne , czy ciemne. Robiąc fotki z ręki używaj krótkich czasów. Wykorzystuj przy tym stabilizacje i inne wodotryski które pomagają w zarejestrowaniu fotografowanego obiektu. Wysokie ISO psuje jakość zdjęcia i pozbawia je szczegółowości. Długie czasy narażają na nieostrość , mała przysłona daje nam małą głębie ostrości. Musisz nauczyć się zgrać ze sobą te trzy najważniejsze elementy ( przysłona, ISO, czas) a resztę samo przyjdzie.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez turbol ; 12.01.13 o 11:36

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    127
    Moja galeria

Rady jak najbardziej prawidłowe w najprostrzej postaci przedstawione. Ich zgranie jest podtsawą do naprawdę dobrych zdjęć, ale to wymaga czasu.

| OlyJedi Awatar Bzyku
    Mieszka w
    Stary Sącz/małopolska
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Świadome używanie programów tematycznych nie jest ujmą na honorze, a daje bardzo dobre efekty. Korzystanie z ustawień ręcznych wymaga pewnej wprawy i wiedzy, które przychodzą z czasem.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrowiec Św.
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Witam
    Rady słuszne, ale czy adresat je czyta? Może obrażony szuka kupca na OM-D i "pomocy" na innym forum?
    Pozdrawiam. romeq

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romeq Zobacz posta
    Witam
    Rady słuszne, ale czy adresat je czyta? Może obrażony szuka kupca na OM-D i "pomocy" na innym forum?
    Pozdrawiam. romeq
    Albo kupuje już D800E, bo przecież ten aparat robi genialne foty.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta

T.
    No, i tak trzymać, przecież każdy wie że 36Mpix da lepsze zdjęcia.

PS.

uśmieszek na końcu zdania oznacza - uśmieszek

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta

T.
    Przynajmniej o ISO nie ma sie co matrwic, czy DR wiec sobie moze z tych przytoczonych wczesniej ciemnych fotek powyciagac co chce

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jeszcze mi się zdarzyło, aby aparat z automatu zrobił mi tak ciemną fotkę, żeby potrzebna była jakaś super matryca, aby ją wyciągnąć. Światłomierze naprawę działają, przynajmniej na tyle, żeby uniknąć totalnej katastrofy. Inna sprawa, że często umyślnie robię niedoświetlone zdjęcia, ale początkujący pstrykający w automacie raczej nie musi się o to martwić.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb