Witam!
Chcę kupić aparat i waham się między C-8080 a E-300.
Nieraz spotkałem opinię (nawet na tym forum), że C-8080 robi lepsze
jakościowo zdjęcia od E-300. Podobno te z C8080 są bardziej ostre, wyraźne.
Czy to prawda?
Pozdrawiam
Witam!
Chcę kupić aparat i waham się między C-8080 a E-300.
Nieraz spotkałem opinię (nawet na tym forum), że C-8080 robi lepsze
jakościowo zdjęcia od E-300. Podobno te z C8080 są bardziej ostre, wyraźne.
Czy to prawda?
Pozdrawiam
Witam
Nie miałem styczności z C 8080, ale na pewno bym wybrał Olka e-300.
Miałem ten sam dylemat – wybrałem e-300 i nie żałuję.
Pozdrawiam
Olympus E-300 / 14-45mm, 40-150mm ZUIKO DIGITAL / 4 GB SanDisk CF Extreme III / Velbon DX 888 Digital / inne dodatki
No to ja tez chetnie posłucham. Mam C8080 i zdjęcia są naprawdę bardzo dobre - ostre, wyraźne z dużą ilością szczegółów w cieniach, z naturalnymi kolorami wprost z aparatu. Szczerze mówiąc odkąd mam C8080 właściwie w ogóle nie używam programów do obróbki zdjęć - czasem jedynie małe przekadrowanie. Ostatnio jednak kusi mnie ten E300 - bo lustro, bo szybszy. No ale nie chciałabym oddac nic z jakości zdjęć! Więc jak to jest w takim bezpośrednim porównaniu??? Na pewno gorszy jest formatapisu 4:3 zamiast mozliwości 3:2 (C8080 ma oba). Niestety przy 4:3 zawsze z czegoś tzreba zrezygnowac przy robieniu odbitek (albo góra/dół albo białe paski po bokach!).
No ale ja tu gadu gadu a może ktoś miał oba te aparaty w łapkach i robił fotki - i może je tutaj wystawić i porównać???
Pozdr
Kanciaty,
a może się pochwalisz gdzie i za ile kupiłeś ten zestawik z dwoma obiektywami? Szukam tanio....! A gdyby tak fotki jakies zapodać byłoby nieźle.
Ja tam bym się zastanawiał, i sie zastanawiamnad E1 zwłaszcza, że ciągle tanieje i za 3649 zł można juz kupic
![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Kurcze Luk4us ale mieszasz...! Juz może ni kuś co???![]()
jaki kto format lubi to już kwesta gustu...Zamieszczone przez Jola
a przy 4/3 wcale nie musisz z niczego zrezygnoeac tylko zrobić odbitke właśnie w takim formacie
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Jola troche OT, ale czy mój nick jest aż taki trudny do napisania? Jakieś 90% osob go przekręca![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Ech ja tez wybieral bym E1 ale jak cos to wybral bym E300
Forma 4/3 to odbitki 15x21 wtedy nie trzeba z niczego rezygnowac
ale wykadrowac do 3/2 gdzie ma sie z czego jest o wiele wygodniejsze niz z 3/2 zrobic odbitke 4/3 (15x21) i obcinac boki gdzie niekiedy sie nie ma tego zapasu.
luc4s,
sorry za przekręcenie nicka. Zapamiętywałam go w taki sposób : kojarzy mi sie z "look for us"...stąd pomyłka. Przepraszam.
A w kwestii wątku to może ktoś by pokusił się o porównanie jakości fotek z C8080 i E300 - może ktoś przerabiał przesiadkę z C8080 na E300 - wtedy byłoby to to, czego oczekujemy![]()