Coś w różnych ISO i coś w dynamicznej kontrastowej scenie.
Z góry ślicznie dziękuję
Coś w różnych ISO i coś w dynamicznej kontrastowej scenie.
Z góry ślicznie dziękuję
szwagrowi spodobał się E-PL3 i trochę się napalił, teraz nie wiem czy doradzić mu E-PL5 czy ma se E-PL3 kupić. Najlepiej to bym mu swojego sprzedał (mały przebieg), a sam bym się może na E-PL5 rzucił... Co czynić, co czynić...
e-pl3
Ja już bym się nie pchał w stare body. Trochę szkoda kasy, ale później bym myślał i tak o nowszej wersji. Poza tym epl5 lepiej się chwyta, można zmieniać grip.
Sent from my Lumia 710 using Board Express
***Olympus Stylus 1s***
Popieram przedmówców odradzających "pchanie się" w stare konstrukcje. To nie tylko kwestia wysokiego ISO. W niższych, też nowa matryca pokazuje pazur - wiem bo miałem okazję sprawdzić i jestem pod wrażeniem... Oczywiście, do aparatów FF czy choćby 16MPixlowych APS-C Nikona trochę brakuje, ale to i tak jest niebo a ziemia jeśli porównać (tak jak to było w moim przypadku) OMD z E-P1.
I drugie "oczywiście"! Oczywiście, tak dobry fotograf jak Rafał Czarny nie potrzebuje super aparatu bo to nie aparat robi zdjęcia tylko fotograf, a tym Rafał Czarny jest wyśmienitym. W sumie, można by doradzić, zamiast E-PL3 np. VG-120 a resztę wydać na więcej wina i śpiewu![]()
ps. współpraca 20/1,7 z OMD to porażka, przypuszczam że podobnie będzie z E-PL5![]()
A ja Ci polecę G5 chociaż jak kutwa jesteś to nie wydasz![]()
Zdecydowanie ciszej niż w poprzednich Lumixach. A co do E-PL3/E-PL5 to różnica na niskich ISO będzie w światłach - z E-PL5 więcej "odzyskasz" w obróbce.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Rafale jak jest grosz to bierz E-PL5. Za jakiś czas będziesz miał znowu parcie na wymianę. Ja wymieniłem i nie żałuję a dylematy też były.
Podstawowe różnice /dla mnie/:
- matryca - bez 2 zdań różnica widoczna jak to mówią gołym okiem /jak zrobiłem zdjęcia choinki w domu na 1600 to na ekranie nie mogłem odnależć szumu/
- ekran - dopracowane odchylanie/płynniej pracuje/, pod dużym kontem można patrzeć i jest ok. Pukanie fajna sprawa, szczególnie jak masz na statywie /celność ok.100%/. Chodzenie po menu lustrzankowym obsługujesz palcem, dopiero po wybraniu zakręcisz kółkiem. Trzeba wyregulować kolory, ponieważ są mocno nasycone i ocieplone. A regulacja większa niż w E-PL3, po regulacji nie odczuwasz, że to tylko 460tyś. kol. I nie widać na nim paluchów-jak to zrobili?
- grip-namiastka ale duuuży plus
- 20/1.7 mam wrażenie, że chodzi deko lepiej niż na E-PL3
- migawka klapie jak lustro
- w menu dodano kilka funkcji
To tak na szybko po 10 dniach użytkowania.
Masz szklarnię to bierz nowsze body. Pomogłem
pozdrawiam
Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest Huawei Mate 50 Pro
Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795
Ostatnio edytowane przez apz ; 11.01.13 o 11:39
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
nie wiem jak dla kogo, ale różnica 2eV w rozpiętości tonalnej miedzy E-PL5 a E-PL3 to olbrzymi progres( tak mówi DxOMark), jak na Olympusa.
*** Widziałem rzeczy, w które, wy ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. ***
++++++++++ http://www.flickr.com/photos/67569374@N05/ +++++++++++
-------------------------------------------------------------------------------------