Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: [Olytest] Pena trzeciego romans ze starą siedemnastką czyli EPL3 + 17/2.8

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

[Olytest] Pena trzeciego romans ze starą siedemnastką czyli EPL3 + 17/2.8

Zestaw pożyczyłam głównie by sprawdzić jak sprawuje się obiektyw, body było mi potrzebne, by tego naleśnika do czegoś przypiąć - przy okazji jednak wyrobiłam sobie również zdanie na temat tego małego "ciałka".
    Body EPL3 w kolorze białym i srebrny zuiko 17/2.8 prezentują się razem naprawdę ślicznie. Prawdziwie dobrana z nich para. Zawsze kusiły mnie małe aparaty w kolorze białym, dziś wiem, że nie tylko na zdjęciach wyglądają jazzy, choć ten estetycznie wyglądający kolor może okazać się w pewnych warunkach także wadą, ale o tym za chwilę.

EPL3 jest ogólnie chwalony za żwawy AF. Potwierdzam, jest żwawy. Pod jednym warunkiem - nie może mieć zapiętego naleśnika 17/2.8. W tym zestawieniu ustawianie ostrości jest na bardzo przeciętnym poziomie w dobrym świetle, w słabym świetle oraz trudnych warunkach innych (np słaby kontrast) ustawianie ostrości jest na poziomie aparatów kompaktowych sprzed kilku lat - obiektyw robi wielokrotnie bzy, bzy, bzy - niestety czasem to bzykanie jest kompletnie bezskuteczne. Lampka wspomagająca AF niewiele pomaga. Po podpięciu kitowego 14-42 (II) aparat natychmiast odzyskuje wigor, zatem ewidentnie obiektyw 17/2.8 jest powolny z natury.
    Zapewne obiektyw ma inne wady, wielokrotnie opisywane w Internecie. Dla mnie są kompletnie nieistotne, zatem przejdę do funkcjonalności.

Wielokrotnie zastanawiałam się na ile ogniskowa 35mm (dla pełnej klatki) jest faktycznie tak uniwersalna, jak ją opisują. 17-tka dała mi szansę, aby się przekonać. Faktycznie jest tak jak mówią - ogniskowa bardzo uniwersalna i nadaje się do wielu fotograficznych zastosowań, dla mnie mogłaby to być jedyna ogniskowa. Zmusza do zachowań "podejdź bliżej", uczy myślenia. Ja miałam ten obiektyw za krótko więc... jestem usprawiedliwiona - musicie zrozumieć

Nadaje się do krajobrazu, nawet w pochmurne, szare dni:
    1.

2.

3. Tu nie było łatwo obiektyw robił bzy, bzy, bzy i nic, w końcu musiałam go podejść sposobem - ważne, że się udało

Nadaje się do zdjęć dokumentacyjnych, także "architektury", zdjęcia pokazywane wcześniej na forum, niespecjalnie się spodobały, ja jednak jakoś je lubię:

4.

5.

Obiektyw wraz z tym małym body oczywiście dobrze radzi sobie na ulicy, choć... biały kolor jednak zwraca uwagę - albo inaczej - ten aparat biały jest naprawdę tak śliczny, że przyciąga wzrok - tej wersji się trzymajmy

6.

7.

8. ... i na targu

9.

10. widać jak facet mi zazdrości białego...

11.

12. ... w żadnym razie nie hamuje wymiany towarów i pieniędzy

W nocy cały zestaw też daje radę, choć trzeba się przygotować na powolną pracę AF, no a puryści muszą pewnie zaakceptować sporą dawkę szumów. Dla mnie, subiektywnie, znacznie bardziej dokuczliwy był wolny i niepewny AF w trudnych warunkach niż inne niedoskonałości tego szkiełka/zestawu.
    W ciemności radzi sobie tak:
    13.

14.

15.

16.

17. ... tam gdzie szumu nie da się ukryć, trzeba z niego zrobić atut - np dołożyć mu filtr artystyczny...

Kilka słów o samym aparacie - mały, w białym kolorze jest śliczny (pisałam już???), odchylany ekran się czasem przydaje. Przy moim foceniu - 99% w trybie priorytetu przysłony - można tak poustawiać przyciski i kółko, że bez wpatrywania się w tył aparatu po kilku dniach można odruchowo zmieniać parametry. Duży postęp w stosunku do EPL1! Niestety wielokrotnie samoczynnie przekręcało mi się kółko wybieraka z tyłu, zmieniając przysłonę - nawet w czasie wyjmowania/wkładania do torby. Ponadto ekran jest duży, chyba zbyt duży, bo miejsca między kółkiem z tyłu a ekranem jest naprawdę malutko, mam niewielkie dłonie, krótkie palce, a jednak... było ciasno. Ekran mógłby być mniejszy zwłaszcza, że spora jego część jest niejako zmarnowana, bo mamy czarne paski po boku - wiadomo dlaczego - proporcje boków zdjęcia są 4x3, a ekran jest...panoramiczny!
    Suma sumarum, fajny mały zgrabny aparacik.
    W zestawie z naleśnikiem - idealny jako "miej mnie zawsze przy sobie" - świetny dokumentalista!

18. notatnik zmieniającej się rzeczywistości:

19. ... i wypadków, co chodzą po ludziach... - tak, to działo się na moich oczach - dłuugie traach po migaczu, po listewce... - merc nie mój!

20. No i spokój szachisty w wykonaniu czeskiego kierowcy

Właściwie mogłam nakręcić film...
    Apropos film - też próbowałam - jest fajnie, ale znowu - kitowy obiektyw jest tu lepszy, ostrzy ciszej i szybciej, bez skakania.

Na koniec - lampeczka dołączana w zestawie - jest mała, śmieszna i co najważniejsze - działa! Ewidentnie wspiera najsilniejszą cechę aparatu - jego funkcję dokumentalną:

21 - autko moje, niestety - po tym jak mi go zarysowano i rozbito mu lampeczkę na parkingu - zdjęcie w całkowitej ciemności.

Podsumowanie (o ile ktokolwiek to jeszcze czyta?!):
    Generalnie jestem na tak, mogłabym mieć na własność taki zestaw, nawet przy wypominanej kilka razy wyżej niedoskonałości AF. Ostrość szkiełka moim zdaniem jest wystarczająca, wielkość (małość) szkiełka i całego zestawu nagradza powolność AF.
    Jednak jak to zwykle w życiu bywa, lepsze jest wrogiem dobrego - muszę kiedyś przetestować nową 17/1.8 i EPL5!

PS wszystkie fotki robione w jpg, exify zachowane.

PPS Zapomniałam o fanach bokehu, małej GO i reszcie purystów, nadrabiam więc:

22.
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 10.12.12 o 23:59

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Odp: [Olytest] Pena trzeciego romans ze starą siedemnastką czyli EPL3 + 17/2.8

Bardzo sympatyczny test. Dałbym plusa, ale niestety okazało się, że nie mogę O tym szkiełku myślę od pewnego czasu. Obejrzane fotki utwierdziły mnie w przekonaniu, że warto wejść w jego posiadanie. Więcej zdjęć mile widziane! Małe OT - pani ze zdjęcia nr 11 bardzo mi przypomina Beth Ditto z the Gossip
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

barmichal76
    Gość

Fotograficznie najbardziej podobają mi się zdjęcia z "bazarku", zwłaszcza 11.
    Test ciekawy, bo różnorodny. Nawet się zastanawiałem, czy nie kupić tego obiektywu bo cena przyzwoita, a zdjęć pod lupą pod kątem rozdzielczości i ostrości raczej nie oglądam, ale Twoja opinia o AF trochę zniechęciła...

Pozdr

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Kolejny ciekawy test na forum w ostatnich dniach. Dlatego lubię siedzieć tu bardziej, niż gdziekolwiek indziej
    Pokaż jeszcze te cuda razem. Mogę zapewnić, że biały E-PL3 świetnie wygląda również z czarnymi naleśnikami Panasonica.

Z drobnych uwag, to zbyt duża kompresja jpg.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Pani ze zdjęcia 11 była niesamowita - sama nie wiedziałam, czy fotografować czy nagrywać - nawijała po czesku, aż Czesi wpadali w osłupienie

23. wystawy nocą - wino bez konsumpcji - też mnie to zastanawia...!

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30. Zapomniałabym! 17-tka nadaje się też do portretów! Pod warunkiem, że model styrany bieganiem w błocie i skupiony na obserwacji terenu!

---------- Post dodany o 23:17 ---------- Poprzedni post był o 23:12 ----------

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Nawet się zastanawiałem, czy nie kupić tego obiektywu bo cena przyzwoita, a zdjęć pod lupą pod kątem rozdzielczości i ostrości raczej nie oglądam, ale Twoja opinia o AF trochę zniechęciła...

Pozdr
    W dzień, na ulicy nie stanowi przeszkody, przynajmniej mnie nie przeszkodził w zrobieniu żadnego zdjęcia.
    Wieczorem, we wnętrzach typu pokój z jedną słabą lampką - jest ciężko. Podobnie w wyzwaniach typu zdjęcie nr 3. Pytanie jaki odsetek robionych zdjęć ma taki charakter?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Interesujący test
    Miło się czyta.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Test fajny a jeszcze fajniejszy jest sznaucer, mam słabość do tych psiaków

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

BFF (bardzo fajne foty)

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Zdjęcie 26 (to z tym małym psiakiem) genialne po prostu! Robione z ręki, jak rozumiem?
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Ziootek1971 Zobacz posta
    Zdjęcie 26 (to z tym małym psiakiem) genialne po prostu! Robione z ręki, jak rozumiem?
    Dobre pytanie!
    Zapomniałam, a to ważne.

Wszystkie zdjęcia robione z ręki. Stabilizacja włączona.