Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Galeria Kazimierz-teren prywatny.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    127
    Moja galeria

Odp: Galeria Kazimierz-teren prywatny.

Jest rzeczą oczywistą, że wszystko zależy od dobrej woli obu stron i faktycznych intencji fotografującego. Z amatorskiego punktu widzenia jako osoba lubiąca zabytki muszę jednak powiedzieć, że niektóre przepisy pozwalają na skuteczne zakazywanie fotografowania ciekawych zabytków i często są "firmowane" nawet przez instytucje państwowe a nie tylko prywatne.
    Podam mały przykład:

znam wiele objektów bardzo ciekawych należących np. do Muzeum narodowego na których nie można zrobić zdjęcia o zmroku. Żeby uciąć głowę tematowi ustala się wcześniejsze godziny zamknięcia, nakręca zakazem ochronę i sprawa załatwiona. Żadnej prośby o zgodę nie przyjmują.

Jak słusznie zauważyliście zyjemy w kraju absurdów.

---------- Post dodany o 20:58 ---------- Poprzedni post był o 20:56 ----------

Mirku z anarchią masz całkowitą rację. Ale jesli ktoś grzecznie pyta o zgodę a chcą mu aparat zabrać to jak to skomentować

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Mimo wszystko swoje zrobiłem i do galerii zdjęcie wstawiłem. Mam nadzieję, że do pierdla za to nie pójdę

| OlyJedi Awatar PaniNikt
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

To pachnie obsesjami z czasów komuny, kiedy byle szalet dworcowy opatrzony był zakazem fotografowania - jeszcze przed erą satelitów, które mogą ci przeliczyć bieliznę w szufladzie . Nigdy nie pojmę, jak zrobienie zdjęcia w obiekcie handlowym, z logo sklepu, które wszak tajemnicą nie jest, może wpływać negatywnie na tejże firmy kondycję?

---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post był o 21:01 ----------

Cytat Zamieszczone przez wojtek1234 Zobacz posta
    Mimo wszystko swoje zrobiłem i do galerii zdjęcie wstawiłem. Mam nadzieję, że do pierdla za to nie pójdę
    W razie czego zrobimy zrzutę i paczki z fajkami i cebulą będą do Ciebie szły

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

... o czosnku nie zapomnijcie też. Jakby co to LD zielone jaram tylko grube nie te "zapałkowe"...

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PaniNikt Zobacz posta
    To pachnie obsesjami z czasów komuny, kiedy byle szalet dworcowy opatrzony był zakazem fotografowania - jeszcze przed erą satelitów, które mogą ci przeliczyć bieliznę w szufladzie.
    Zapewne stąd bierze się ten paniczny strach przed fotografującymi. Wszędzie widzimy spiski, donosicieli... chociaż tak po prawdzie, to życzliwi sąsiedzi też nie są wyjątkiem...

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    127
    Moja galeria

I masz rację. Ja się nie mogę pogodzić z tym, ze za fasadą bzdurnych przepisów i widzimisie, ogranicza się lub zakazuje zrobienia zdjęcia pięknym zabytkom, które jeszcze w tym kraju są, ale podlegają obrotowi sprzedażnemu.

| OlyJedi Awatar sabkon
    Mieszka w
    Poland
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria

Kiedyś fociłem w Galerii, podszedł ochroniarz i powiedział, że nie wolno fotografować jak nie mam pozwolenia i kazał skasować zdjęcia, miałem już zrobione kilkanaście, to skasowałem pierwsze pokazując mu to, a następnie zamiast przewijać zdjęcia do przodu cofnąłem się, pokazując, że już nie mam żadnych i poszedł sobie . Fotki mam do dzisiaj.
    Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.

| OlyJedi Awatar PaniNikt
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Zapewne stąd bierze się ten paniczny strach przed fotografującymi. Wszędzie widzimy spiski, donosicieli... chociaż tak po prawdzie, to życzliwi sąsiedzi też nie są wyjątkiem...
    Nie jestem zwolenniczką teorii spiskowych, ale z drugiej strony prawdą jest, że jesteśmy podglądani masowo i nagminnie przy pomocy "dobrodziejstw" cywilizacji: od wyżej wspomnianych satelitów, poprzez komórki, karty płatnicze, na internecie skończywszy i pewnie nie zdajemy sobie sprawy ze stopnia obecności "Wielkiego Brata" Nie dalej jak wczoraj, przy pomocy street view zajrzałam sobie we własne okna . Sąsiedzi stają się zbędni.

| OlyJedi Awatar sabkon
    Mieszka w
    Poland
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria

Nie jestem zwolenniczką teorii spiskowych, ale z drugiej strony prawdą jest, że jesteśmy podglądani masowo i nagminnie przy pomocy "dobrodziejstw" cywilizacji: od wyżej wspomnianych satelitów, poprzez komórki, karty płatnicze, na internecie skończywszy i pewnie nie zdajemy sobie sprawy ze stopnia obecności "Wielkiego Brata" Nie dalej jak wczoraj, przy pomocy street view zajrzałam sobie we własne okna . Sąsiedzi stają się zbędni.
    SMSY operator trzyma przez 5 lat
    GG, Tleny itp. również są trzymane i rozszyfrowywane (jeżeli je ktoś szyfruje)
    FS, Google trzymają jakie strony oglądasz, ile czasu na nich spędziłeś
    itd.
    a to wszystko zostaje wyciągnięte jak wpadasz w konflikt z prawem
    Zapraszam na http://sabkon.blogspot.com/. Blog fotograficzny pokazujący znane i nieznane miejsca w Polsce i na świecie. Na blogu znajdziecie moje autorskie zdjęcia m.in. zamków, pałaców, muzeów, bunkrów, fortów, sztolni, tuneli, opuszczonych fabryk, cmentarzy oraz miejsc turystycznych. Prócz zdjęć każde miejsce zawiera wyczerpujący opis historyczny.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Nie jestem zwolenniczką teorii spiskowych, ale z drugiej strony prawdą jest, że jesteśmy podglądani masowo i nagminnie przy pomocy "dobrodziejstw" cywilizacji (...) Sąsiedzi stają się zbędni.
    Ja tam od wujka googla wolę dobrego sąsiada.
    Osobiście wypowiedziałem "wojenkę" googlowi, ale konta mailowego googlowego nie mogę/nie chcę skasować . Niestety.

A facebóg jest następny w kolejce!