Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Krakowski Kazimierz

jacek2004
    Gość

Krakowski Kazimierz

oraz E-1 z ZD 7-14 (prawie zawsze na 7mm) to dla informacji technicznej. Fotki są obrabiane i nieobrabiane (czyli tylko konwersja RAW na JPEG).
    Miejsce na plener fotograficzny, wręcz cudowne (zaczynam zazdraszczać Krakusom). Można focić całymi dniami. Do focenia obiekty nieożywione jak i żywe (na te drugie nie miałem czasu niestety). Na pewno tu wrócę.
    PS
    Grizz nie bij ale wyjazd wypadł mi z nienacka. Kraków odwiedze jeszcze na 100% więc następnym razem się poprawię i dam cynk (przyjadę na dwa dni, coby można obalić piwko jakieś przy foceniu)

1. ul. Szeroka w najszerszym miejscu

2. Synagoga Stara

3. ul. Szeroka (ujęcie nr 2)

4. ul. Józefa (mam nadzieję że nie pokręciłem nazw)

5. Synagoga Kupa

6. Wnętrze Synagogi Izaaka

7. ul. Szeroka - lata trzydzieste

8. ul. Szeroka w najwęższym miejscu

... ciąg dalszy nastąpi

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Jak już mówiłem pokazywanie tego typu zdjęć powinno być zabronione

Czy Ty chcesz mieć na sumieniu całe rzesze wygłodzonych Olkomaniaków, którzy każdą złotówkę zamiast na chleb odkładają na szkło?

A co do fotek, ja bym sie wybrał nocą na Kraków z tym obiektywem, ostanio fociłem zwykłym 14-54 i klimacik nieziemski wyszedł, to tym szkłem chyba o wiele lepiej by było.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    A co do fotek, ja bym sie wybrał nocą na Kraków z tym obiektywem, ostanio fociłem zwykłym 14-54 i klimacik nieziemski wyszedł, to tym szkłem chyba o wiele lepiej by było.
    Ja również chętnie zrobiłbym kilka nocnych fotek Tyle, że raczej w wiekszej grupie, z wiadomego powodu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Chętnie bym Ci potowarzyszył, ale też z Krakowa nie jestem, chociaż już niedługo bo się tam wybieram na studia od jesieni
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Polecam Kraków na studia... bo sam tam kończyłem
    A co do fotek to luuudzieee... ja tez chce taki sprzęt mieć ... no i oko do zdjęć rzecz jasna
    Zdjęcia bardzo fajne, czekam na następne.
    Pozdrawiam
    P.S. Nocne zdjęcia w Krakowie koniecznie "kupą", no chyba że z Zenitem.
    mente et malleo

Awatar nib
    Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    3 i 4 po porstu git

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Bardzo fajne fotki, Jacku ... obiektyw zresztą też
    Moje typy to zdecydowanie 3,4 i 6.
    Tak w ogóle, to mam nieodparte wrażenie, że w 6 na oknach są całkiem spore CA ... a może mi się tylko wydaje ?
    Też bym się z chęcią wybrał na małą sesję fotograficzną nocą, ale w Szczecinie

Pozdrawiam,
    Robert
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

jacek2004
    Gość
    Dzięki za odwiedziny i komentarze.

RobertW3D, powiem tak, w przypadku ZD 7-14 pojawia się niebiesko fioletowy zafarb aberracyjny, mocniej na obrzeżach kadru jak to bywa, ale jest on jakiś taki mdławy i stonowany. Nie jest to jednak taki wystrzał jak w ZD 14-45 czasami bywa. Generalnie można powiedzieć, że aberracje nie są problemem w ZD 7-14. Dodatkowo fotka którą ma na myśli RobertW3D była mocno rozjaśniana więc mogło co nieco wyleść ale z winy obróbki. Później zamieszczę bardziej mroczne fotki z tej Synagogi i zobaczycie, że tam jest zero niebieskości.

Z obecnie posiadanych szkiełek ZD 14-54 jest zdecydowanym liderem w dziedzinie aberracje (po prostu nie da się zrobić aberacji i już). Potem jest ZD 7-14 (choć ze względu na specyfikę powinie mocno aberrować a jest naprawdę dobrze). Potem jest 40-150, ale naprawdę niewiele odbiega i niestety ZD 14-45 nieco odbiega pod kątem aberracji. Ale i tak jest ideałem w porównaniu z kitem "C". Jakiś czas temu robiłem takie same motywy co i posiadacz 350D+kit, pod względem aberracyjnym przepaść pokoleń. A i znalazłoby się parę innych mankamentów. Jedno wam powiem plastyka zdięć E-1 dzięki matrycy Kodaka jest powalająca, po prostu Canonem czegoś takiego nie idzie zrobić i już. Dlatego to jest powodem, iż stałem się posiadaczem E-300 (będzie zapasem i aparatem dla mojej kobietki). Powiem Wam matryce z E-1/300/500 mają duszę

Ok, coby nie zanudzać zbytnio następna porcja fotek.
    Na początek "krzywy" domek

9. Kamienica na ul. Izaaka

A dalej trochę wnętrz. Niestety wszystko z reki.

10. Synagoga Tempel (ciemno tam było jak ....)

11. Restauracja Alef (Z zewnątrz niezbyt zachęcająco, ale fasada w małym remonciku, dlatego nie ma pełnego szyldu. W środku milusio i nastrojowo, a kuchnia palce lizać)

Poniżej kilka fotek we wnętrzu tej restauracji, ujęcia kronikarskie.
    12.

13.

14.

15.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Określiłbym ten plener w dwóch słowach - dobry standard.
    Bardzo spodobało mi się jedno zdjęcie i jest to numer 9. Ciekawe wykorzystanie obiektywu.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

jacek2004
    Gość
    blady trafnie to ujełeś, było standardowy turystyczny plener. W trzy godziny:
    - cztery Synagogi od środka (dwie z zewnątrz)
    - jeden cmentarz
    - spacer kilkoma ulicami
    - obiad w wersji full (przystawka, dania zasadnicze, deser, kawa) ale rozłożony na dwie restauracje Za jednym zamachem bym chyba pękł.

ale teraz przynajmniej wiem jak na Kazimierzu zrobić mniej standardowy plener