Jeżeli komuś cena nie odpowiada, zawsze można kupić czarną
Ale trochę nie podoba mi się ta polityka Olympusa, z tymi wersjami limitowanymi. Rozumiem czerwona z napisem Ferrari, ale zwykła czarna i limitowana? Coś czuję, że za rok już nie będą limitowane, bo nikt tego nie będzie chciał kupować...
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Olympus "patrzy" przez pryzmat rynku zachodniego. Tam pewnie o zakupie decydują inne prawidła...
Mi się bardziej wydaje, że wschodniego, czytaj chińskiego i japońskiego. Tam się lubują chyba w czymś takim.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Przeczytałem te kilkanaście postów dzisiejszych i chyba coś przegapiłem - proszę podajcie mi przykłady stałoogniskowych obiektywów pod matryce APS-C i FF które dają taki kąt widzenia, mają światło co najmniej 2,0 i są tańsze od 12/2,0
Stałek nie ma, ale sa dobre i tańsze zoomy... I na tym polega żart!
Dobra, światło będzie gorsze.
wielosystemowy
no i właśnie nie bardzo, owszem pod FF znajdą się zacne zoomy 24-70 /2,8 ale raz że to duże, dwa rozdzielczość stałce nie dorówna (choć to trzeba inaczej liczyć ze względu na większy obrazek), trzy - to wydatek od 3,5 - 6 i wiecej tysiecy...
Owszem, pod FF jest tańsza, wyraźnie tańsza Sigma 24/1,8 ale z rozdzielczością na pełnej dziurze najlepiej nie jest - i owszem mając FF można obiektyw przymknąć i nadrabiać ISO - rezerwa DR jest wystarczająca w porównaniu do m4/3
Pod APS-C już nie jest tak wesoło - chyba nie ma żadnego godnego uwagi zooma 16-cośtam/2,8. Ze stałkami takim jeszcze gorzej... Zostają zoomy szerokokątne ale tu już będzie gorsze światło...
Reasumując, choć jestem dużym sceptykiem jeśli chodzi o ceny m4/3 to w przypadku akurat tego szkła nie ma wiele co narzekać. Trudno po prostu znaleźć coś w zamian... A szkło pokazuje możliwości - choćby zdjęcia w ciemnych miejscach...
I jeśli to jeszcze kogoś zainteresuje - w Kakowie w MM w M1 czeka to szkło na kupca z ceną 2499 zł...