Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Szerokość czy światło - dylemat pomiędzy Zuiko 12 2.0 a Sigmą 16 1.4

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Szerokość czy światło - dylemat pomiędzy Zuiko 12 2.0 a Sigmą 16 1.4

Cześć. Witam foumowiczów (ponownie - kiedyś miałem konto ale wygasło).
    Zastanawiam się nad szerokim szkłem do miasta i krajobrazu. Wybór padł na 2 szkła - Olympus M.Zuiko 12 f2.0 lub Sigma C 16 f1.4. Wiem że to nie są typowe szerokie szkła bo są szersze ale nie lubię przy bardzo szerokim kącie zniekształceń. Cena obu podobna ok 1000-1200 zł .Priorytetem też jest światło - robię dużo zdjęć ulicznych jak jest ciemno. Wiadomo jest słynny 12-40 ale już ma gorsze światło a Iso w olku nie pozwala poszaleć jak ciemno. Wiem, że obydwa szkła dają ładny ostry obrazek. Jakieś sugestie?? Ew może alternatywa jakaś - coś szerszego ale co nie zniekształca krawędzi i linii? Dodam że to nie jest mój główny aparat - do pracy mam inny system a olympus jest do miasta, na spacery i wyjazdy wakacyjne - czyli mały i poręczny i w kieszeń . Aparat jaki mam to E-M10 III.
    Ostatnio edytowane przez Galipette ; 12.01.24 o 09:18

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Venus Optics Laova 7,5/2,0 jest rektalinearny - czyli inaczej NIE GNIE
    Jest to oczywiście obiektyw manualny, czyli wszystkie nastawy są ręczne. Ale... przy takiej ogniskowej i bardzo dobrym FP w aparatach Olympusa, nie ma kompletnie problemu z ustawianiem ostrości.

Żernica Wyżna - Bieszczady

Nazwa:  Zernica5.jpg
Wyświetleń: 632
Rozmiar:  773,2 KB

Nazwa:  Zernica3.jpg
Wyświetleń: 617
Rozmiar:  740,2 KB

Nazwa:  Zernica6.jpg
Wyświetleń: 614
Rozmiar:  719,5 KB
    Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 12.01.24 o 11:00
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar Hiszpan63
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Jest jeszcze TTartisan 10mm f2 i 17mm f1,4 .... oba skorygowane . I jak na chińczyka dobre optycznie . Cena też nie drenuje kieszeni .

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedzi. Fajne propozycje. Generalnie miałem w innym systemie irixa 15 manualnego i to było super szkło. Jednak odkąd robię więcej streetfoto i najczęściej korzystam z af. Na ulicy nie ma czasu na manualne ostrzenie - trzeba działać szybko. Często też bawię się z głębią ostrości i zdjęcia robię w nocy lub wieczorem więc na max otwartej przysłonie. Krajobrazy jak najbardziej manual będzie lepszym wyborem. Na razie skłaniam się ku sigmie 16 mm 1.4 ale może ktoś coś podrzuci jeszcze z propozycji.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    mam 12 samyang i mam 16 sigma, jest duża różnica w ogniskowych, więc ciężko je porównywać, jak chcę szeroko to używam "rybkę" samyang, przy typowej reporterce to szerokie szkło przy f8, a przy pewnej wprawie to przy f5,6 już nie potrzebny af
    wielosystemowy

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kupiłem tą sigmę 16 mm i jestem zauroczony generowanym z niej obrazkiem. Mega ostro, szerokości na ulicę wystarczy. Jasność szkła i stabilizacja dają mega efekty.
    Ostatnio edytowane przez Galipette ; 16.01.24 o 11:21

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Galipette Zobacz posta
    Kupiłem tą sigmę 16 mm i jestem zauroczony generowanym z niej obrazkiem. Mega ostro, szerokości na ulicę wystarczy. Jasność szkła i stabilizacja dają mega efekty.
    To teraz pozostaje Ci pokazać nam zdjęcia
    Gratulacje Też mam tę Sigmę.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Farensbach
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    177
    Moja galeria
    Ja polecę Laowę 10 mm., f2, zero D, ma czipy więc mimo tylko manualnego ustawiania ostrości świetnie współpracuje z body (działa powiększenie i focus peaking). Ostra od brzegu, do brzegu. A przy tym mała, nie rzuca się w oczy.
    https://www.optyczne.pl/15876-news-V...ero-D_MFT.html

Edit. Ups, nie doczytałem do końca i widzę, że obiektyw już kupiony.

Ostatnio edytowane przez Farensbach ; 20.01.24 o 17:53

Awatar Hiszpan63
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Farensbach Zobacz posta
    .... ma czipy więc mimo tylko manualnego ustawiania ostrości świetnie współpracuje z body (działa powiększenie i focus peaking)......
    ... od kiedy to czipy są potrzebne do powiększenia i focus peakingu ?? Z każdym manualem (natywnym czy przez przejściówkę ) te funkcje aparatu działają ..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Farensbach
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    177
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hiszpan63 Zobacz posta
    ... od kiedy to czipy są potrzebne do powiększenia i focus peakingu ?? Z każdym manualem (natywnym czy przez przejściówkę ) te funkcje aparatu działają ..
    No nie wiem - w laowie 7,5/2, która nie ma czipów, powiększenie i fokus peaking nie działają automatycznie, powiększenie muszę wymuszać, focus peaking mi nie działa (EM1 II, EM5 III), podobnie jak w starych manualach z których korzystam przez przejściówkę. Natomiast w laowie 10/2 zaopatrzonej w czipy wystarczy dotknąć pierścienia ustawiania ostrości i funkcje te się włączają automatycznie.