Strona 36 z 42 PierwszyPierwszy ... 263435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 414

Wątek: M.Zuiko Digital 12mm F2.0

| OlyJedi Awatar lookee
    Mieszka w
    Gdzieś na południu
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 12mm F2.0

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    proszę nie porównuj stałek do zooma - to obiektywy o "innym" przeznaczeniu, co do cen to szeroki kąt zawsze był najdroższy, jeśli by "ustawić ceny - to 45 właśnie jest za droga, proporcjonalnie 75 - 12 mają prawidłowe ceny, a w tym zestawie 17/f2,8 to "rarytas" cenowy
    Poruszasz tu ważną kwestię umownosci cen. O ile mogę się zgodzić, ze wyprodukowanie szerszego szkła kosztuje wiecej, to nie mogę się zgodzić z tym, że często zoomy są tańsze, mimo że ich opracowanie i produkcja bywa droższa. Dobre skorygowania obiektywu zmiennoogniskowego wymaga wiecej zachodu. Wmowili nam, ze musimy zapłacić wiecej. I tyle.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Reasumując, choć jestem dużym sceptykiem jeśli chodzi o ceny m4/3 to w przypadku akurat tego szkła nie ma wiele co narzekać. Trudno po prostu znaleźć coś w zamian... A szkło pokazuje możliwości - choćby zdjęcia w ciemnych miejscach...
    Tu bezdyskusyjnie masz rację. Ciemne miejsca i 12/2.0 daje większe pole do popisu. Jednakże przy szerokim kącie przeważnie i tak się przymyka.

---------- Post dodany o 23:51 ---------- Poprzedni post był o 23:45 ----------

Cytat Zamieszczone przez lookee Zobacz posta
    Poruszasz tu ważną kwestię umownosci cen. O ile mogę się zgodzić, ze wyprodukowanie szerszego szkła kosztuje wiecej, to nie mogę się zgodzić z tym, że często zoomy są tańsze, mimo że ich opracowanie i produkcja bywa droższa. Dobre skorygowania obiektywu zmiennoogniskowego wymaga wiecej zachodu. Wmowili nam, ze musimy zapłacić wiecej. I tyle.
    Dokładnie to miałem na myśli porównując ceny zooma do stałki, absolutnie nie właściwości optyczne.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lookee Zobacz posta
    zoomy są tańsze produkowane w wersji "eko", gdzie ich rozrzut jakościowy, kiepska mechanika i często brak możliwości naprawy decydują o niższej cenie, często ałśnie taki "tańszy" zoom trafia do osoby mało wymagającej, dlatego na dużo ich mankamentów już w trakcie produkcji przymyka się oko, za to stałki kupują osoby "bardziej świadome" i przez to bardziej wymagające, dokładność produkcji, wykonanie ich i jakość optyczna niestety robi cenę
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    zoomy są tańsze produkowane w wersji "eko", gdzie ich rozrzut jakościowy, kiepska mechanika i często brak możliwości naprawy decydują o niższej cenie, często ałśnie taki "tańszy" zoom trafia do osoby mało wymagającej, dlatego na dużo ich mankamentów już w trakcie produkcji przymyka się oko, za to stałki kupują osoby "bardziej świadome" i przez to bardziej wymagające, dokładność produkcji, wykonanie ich i jakość optyczna niestety robi cenę
    Zastosowałeś zbyt duże uproszenie. Podam przykład: Sigma 10-20, Tokina 12-24.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Tak swoja droga to jeszcze nie spotkalem jasnego UWA drozszego od jasnego tele.

pozdro

---------- Post dodany o 23:55 ---------- Poprzedni post był o 23:54 ----------

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Zastosowałeś zbyt duże uproszenie. Podam przykład: Sigma 10-20, Tokina 12-24.
    Jest jeszcze znakomita Tokina 11-16

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Tak swoja droga to jeszcze nie spotkalem jasnego UWA drozszego od jasnego tele.

pozdro

---------- Post dodany o 23:55 ---------- Poprzedni post był o 23:54 ----------

Jest jeszcze znakomita Tokina 11-16

pozdro
    No właśnie! Jako, że jej nigdy nie miałem to pewnie dlatego zapomniałem o tym zacnym szkle!

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

zoom, właśnie przez to, że jest zoomem, czyli bardziej skomplikowanym mechanicznie urządzeniem, nie będzie miał takiej wytrzymałości mechanicznej (oj niestety sprawdzone), po za tym w dużej ilości przypadków stałki i tak będą tańsze od zooma, przy lepszym świetle, porównujesz szerokie zoomy, które jako jedyne ogniskowe próbują konkurować wśród stałek, niestety przegrywają jakością obrazka i mechaniką również
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Znów pozwolę sobie na małą riposte. Piszesz o problemach z jakimś zoomem. Jakim? Bo dam Ci przykład np. nikkora 17-55/2.8. To szkło przeżyje nie jeden koniec świata i będzie działać, więc nie mogę zgodzić się, ze konstrukcje zmiennoogniskowe sa z założenia bardziej awaryjnymi! Sa konstrukcjami bardziej złożonymi, wymagającymi wiekszej precyzji przez to kosztowo z założenia droższymi. A stalki? Będą bić rekordy rozdzielczości i powinny być tańsze, bo sa prostsze w produkcji!

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

to jest obiektyw, który stosunkowo jest krótko na rynku, więc ciężko coś powiedzieć o jego mechanice, i tzw rozdzielczość to tylko jeden z parametrów obiektywu
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Nikkor 17-55? Krótko na rynku? Życzę Ci takiego obiektywu staloogniskowego z takimi parametrami i takim wykonaniem jak nikkor 17-55 dla aps-c. Wiem o czym pisze, bo go miałem.