Strona 50 z 75 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 746

Wątek: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    To jeszcze zajrzyj w wizjer d700 (jest lepiej dla okularnika - jak ja - od d600) albo w nex-6..

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

Cytat Zamieszczone przez pamaru Zobacz posta
    To jeszcze zajrzyj w wizjer d700 (jest lepiej dla okularnika - jak ja - od d600) albo w nex-6..
    Patrząc na parametry to raczej nie jest lepiej od D600. Zaglądnąć by sprawdzić nie mam gdzie. D700 to raczej model wycofany / wycofywany i na półkach już nie leży... Zresztą - przy cenach po jakich chodzą używane D700 nie jest on dla mnie żadną atrakcją...
    Ale nie neguję że to całkiem fajna maszynka
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Patrząc na parametry to raczej nie jest lepiej od D600. Zaglądnąć by sprawdzić nie mam gdzie. D700 to raczej model wycofany / wycofywany i na półkach już nie leży... Zresztą - przy cenach po jakich chodzą używane D700 nie jest on dla mnie żadną atrakcją...
    Ale nie neguję że to całkiem fajna maszynka
    Napisałem co sam sprawdziłem. Mam d700, patrzyłem przez d600. Jako okularnik wolę d700, lepiej ogarnąć cały kadr. Różnica dla osoby bez okularów pewnie żadna, dla mnie jest. Nie duża ale wystarczająca, żeby zauważyć, który wizjer/muszla wygodniejszy dla oka.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Sprawdziłem, widzę wsio ok, obojętnie jak trzymam.
    Ale ja nie noszę okularów od razu zaznaczam.

Pozdrowienia
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pamaru Zobacz posta
    Napisałem co sam sprawdziłem. Mam d700, patrzyłem przez d600. Jako okularnik wolę d700, lepiej ogarnąć cały kadr. Różnica dla osoby bez okularów pewnie żadna, dla mnie jest. Nie duża ale wystarczająca, żeby zauważyć, który wizjer/muszla wygodniejszy dla oka.
    ale ja tego nie kwestionuję - niby o "wygodzie patrzenia" powinien decydować punkt oczny (ten w D600 jest lepszy niż w D700) ale to chyba nie jest jedyny parametr.

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Sprawdziłem, widzę wsio ok, obojętnie jak trzymam.
    Ale ja nie noszę okularów od razu zaznaczam.
    no to chyba nie zrozumiesz dylematów okularników. Wiesz, gdybym nie popatrzył przez wizjer D600 / 5DII to pewnie bym myślał że wizjerek D7000 jest de_best... bo naprawdę jest fajny ale...

myślę, że teraz mając pewne przemyślenia i spostrzeżenia - spróbuję kiedyś jeszcze raz podejść do porównania tych dwóch aparatów
    Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 19.12.12 o 20:10
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

no to chyba nie zrozumiesz dylematów okularników. Wiesz, gdybym nie popatrzył przez wizjer D600 / 5DII to pewnie bym myślał że wizjerek D7000 jest de_best... bo naprawdę jest fajny ale...
    Nawet nie probuje.
    Poprosiles mnie o sprawdzenie, to przylazlem do domu i ziurknalem w wizjer od D7k, po czym opisalem jak ja to widze i tyle

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

...chyba nie zrozumiesz dylematów okularników.
    Też jestem okularnikiem, ale specjalnego dylematu nie mam. Być może dlatego iż mam powiedzmy dość standardową i nie dużą wadę wzroku (-1 dioptrii). Robię zdjęcia bez okularów ustawiając wcześniej odpowiednią korekcję dioptrii w wizjerze. Po tej korekcji mogę robić bez okularów i bez AF (manualnym obiektywem) i ostrość jest OK.
    PS.
    Jedyny dylemat to, że zdejmuje te okulary. Raz nawet przez to zgubiłem
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 19.12.12 o 21:41

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Nawet nie probuje.
    Poprosiles mnie o sprawdzenie, to przylazlem do domu i ziurknalem w wizjer od D7k, po czym opisalem jak ja to widze i tyle

pozdro
    nie no, nyny, spoko, dzięki ja tyle tylko miałem na myśli że dodatkowa para oczu czasami komplikuje życie. Wiesz, w sumie to i tak pozytyw - bo myślałem że z lustrzankami zawsze będę miał ten problem a tu wygląda że jest szansa na komfortowe patrzenie - wprawdzie droga szansa ale jest

---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:48 ----------

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Też jestem okularnikiem, ale specjalnego dylematu nie mam. Być może dlatego iż mam powiedzmy dość standardową i nie dużą wadę wzroku (-1 dioptrii). Robię zdjęcia bez okularów ustawiając wcześniej odpowiednią korekcję dioptrii w wizjerze. Po tej korekcji mogę robić bez okularów i bez AF (manualnym obiektywem) i ostrość jest OK.
    PS.
    Jedyny dylemat to, że zdejmuje te okulary. Raz nawet przez to zgubiłem
    u mnie odpada, niby w dioptriach nie mam dużo ale wystarczy by po zdjęciu okularów czuć się bardzo niekomfortowo. A znowuż - ciągłe zakładanie i zdejmowanie - za duży cyrk
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Niestety testy przeprowadzane przez sympatycznego Kaia można odbierać raczej jako ciekawe show, a nie coś konkretnego. Wystarczy zerknąć na to jakiego obiektywu w przypadku Nikona, używa Kai do testu szybkości/sprawności AF. Przyznam, że gorszego wyboru raczej nie można już dokonać -Nikkor 50 1.4G to chyba najsłynniejszy ślimak w systemie. Nie widziałem wolniejszego szkła w systemie Nikona.......
    Ja tak złych wrażeń dot. 50 1,4 próbując chwilę pod d5000 nie odniosłem, choć i tak N z nim w kategorii AF i tak okazał się lepszy.
    Wolałbym by starcie było na takich samym szkle. Oba systemy mają np. zacną Sigmę 50 1,4 HSM. Pożyczyć po jednym pod N i C, i wio.
    Miałem nadzieję, że "aż" 1 punkt krzyżowy w 6D jakoś sobie będzie radził. Olympus już lata temu w tańszym E-3 nie dziadował i dał ich 11.
    Canon 6D mile zaskoczył jedynie pod względem niskich szumów i ilości detali w wideo. Mało - łatka "Bieda Fulfrejm" należy mu się bardziej.
    Funkcja obsługi przez smartfona jest fajna, ale raczej jako dodatek dla większości (poza może niektórymi fotografami zwierzaków itp).
    Nikoś jest lepszy pod każdym względem prawie jeśli chodzi o budowę, teraz potwierdził się także szybszy AF.
    Jak to ładnie określił Canona 6D Kai na koniec - "jest to wciąż dobry aparat, lecz nie tak dobry jak Nikon".
    Oby tylko 6D nie zaliczył także wpadki, a sam N ogarnął temat, bo wybór dla osób nie lubiących odkurzać nadal nie jest tak oczywisty.
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Zi Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    ...Ja mam swoje źródło z forum N, gdzie wątek "telenowelę" o d600 czytam z niedowierzaniem jak komedię i science fiction
    i gdzie co chwila można przeczytać, że albo ktoś bagatelizuje problem, lub nie akceptuje takiego stanu rzeczy i nie kupi.
    Mało precyzyjne, bo pokazuje jedynie reakcje użytkowników Nikona z forum, .
    Tak precyzyjniej to na nikonie są 2 wątki o D600. Ten drugi byłem zmuszony założyć, bo ile można czytać o kurzu? Kilkadziesiąt stron o tym samym - może się znudzić.
    Wiem wiem, sam to zaproponowałem. Pozdrawiam kontrmoderatora na naszym forum
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    J... Pozdrawiam kontrmoderatora na naszym forum
    Brzmi to podobnie do kontradmirała.... Taka prawie galicyjska gadka z tytułami honorowymi i innymi.
    Też pozdrawiam. AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro