To jeszcze zajrzyj w wizjer d700 (jest lepiej dla okularnika - jak ja - od d600) albo w nex-6..![]()
To jeszcze zajrzyj w wizjer d700 (jest lepiej dla okularnika - jak ja - od d600) albo w nex-6..![]()
Patrząc na parametry to raczej nie jest lepiej od D600. Zaglądnąć by sprawdzić nie mam gdzie. D700 to raczej model wycofany / wycofywany i na półkach już nie leży... Zresztą - przy cenach po jakich chodzą używane D700 nie jest on dla mnie żadną atrakcją...
Ale nie neguję że to całkiem fajna maszynka
Sprawdziłem, widzę wsio ok, obojętnie jak trzymam.
Ale ja nie noszę okularów od razu zaznaczam.
Pozdrowienia
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
ale ja tego nie kwestionuję - niby o "wygodzie patrzenia" powinien decydować punkt oczny (ten w D600 jest lepszy niż w D700) ale to chyba nie jest jedyny parametr.
no to chyba nie zrozumiesz dylematów okularników. Wiesz, gdybym nie popatrzył przez wizjer D600 / 5DII to pewnie bym myślał że wizjerek D7000 jest de_best... bo naprawdę jest fajny ale...
myślę, że teraz mając pewne przemyślenia i spostrzeżenia - spróbuję kiedyś jeszcze raz podejść do porównania tych dwóch aparatów
Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 19.12.12 o 20:10
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Też jestem okularnikiem, ale specjalnego dylematu nie mam. Być może dlatego iż mam powiedzmy dość standardową i nie dużą wadę wzroku (-1 dioptrii). Robię zdjęcia bez okularów ustawiając wcześniej odpowiednią korekcję dioptrii w wizjerze. Po tej korekcji mogę robić bez okularów i bez AF (manualnym obiektywem) i ostrość jest OK.
PS.
Jedyny dylemat to, że zdejmuje te okulary. Raz nawet przez to zgubiłem![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 19.12.12 o 21:41
nie no, nyny, spoko, dziękija tyle tylko miałem na myśli że dodatkowa para oczu czasami komplikuje życie. Wiesz, w sumie to i tak pozytyw - bo myślałem że z lustrzankami zawsze będę miał ten problem a tu wygląda że jest szansa na komfortowe patrzenie - wprawdzie droga szansa ale jest
---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:48 ----------
u mnie odpada, niby w dioptriach nie mam dużo ale wystarczy by po zdjęciu okularów czuć się bardzo niekomfortowo. A znowuż - ciągłe zakładanie i zdejmowanie - za duży cyrk
Ja tak złych wrażeń dot. 50 1,4 próbując chwilę pod d5000 nie odniosłem, choć i tak N z nim w kategorii AF i tak okazał się lepszy.
Wolałbym by starcie było na takich samym szkle. Oba systemy mają np. zacną Sigmę 50 1,4 HSM. Pożyczyć po jednym pod N i C, i wio.
Miałem nadzieję, że "aż" 1 punkt krzyżowy w 6D jakoś sobie będzie radził. Olympus już lata temu w tańszym E-3 nie dziadował i dał ich 11.
Canon 6D mile zaskoczył jedynie pod względem niskich szumów i ilości detali w wideo. Mało - łatka "Bieda Fulfrejm" należy mu się bardziej.
Funkcja obsługi przez smartfona jest fajna, ale raczej jako dodatek dla większości (poza może niektórymi fotografami zwierzaków itp).
Nikoś jest lepszy pod każdym względem prawie jeśli chodzi o budowę, teraz potwierdził się także szybszy AF.
Jak to ładnie określił Canona 6D Kai na koniec - "jest to wciąż dobry aparat, lecz nie tak dobry jak Nikon".
Oby tylko 6D nie zaliczył także wpadki, a sam N ogarnął temat, bo wybór dla osób nie lubiących odkurzać nadal nie jest tak oczywisty.
Wiem wiem, sam to zaproponowałem. Pozdrawiam kontrmoderatora na naszym forum![]()
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro