Strona 49 z 75 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 746

Wątek: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

Cytat Zamieszczone przez Tomasz_St Zobacz posta
    Sposobem może być używanie AF-S. Ustawiasz ostrość na punkt, dopasowujesz kadr i naciskasz spust migawki. Nie zawsze trzeba używać AF-C.
    niedoczytałeś albo było niejasno napisane... Tak robię jak sugerujesz - moje pytanie dotyczyło ewentualnych przesunięć płaszczyzny ostrości związanych z przekadrowywaniem.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

kontynuując wątek "przekadrowywanie a AF" wrzucam rysunek na którym złożyłem rozmieszczenie punktów AF "Bieda-fulfrejmów" Nikona i Canona z zaznaczonymi liniami podziału na 3 (9) części. Jak widać Nikon i tak oferuje troszkę więcej od teoretycznego swojego rywala, ale - za przedmówcami - też chciałbym żeby pola AF obejmowały mocne punkty.

Nazwa:  pola_AF.png
Wyświetleń: 202
Rozmiar:  15,0 KB
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

@Jan_S - fajnie zrobiłeś to zestawienie dzięki, przyda się.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Nikon D600 versus Canon 6D

Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Wykorzystując fakt, że ta imprezka objazdowa Nikona dotarła do Krakowa - miałem okazję wziąć w ręce D600 i dla porównania D7000 i zauważyłem pewną rzecz - jestem okularnikiem, i o ile przyłożenie oka do wizjera D600 nie stanowiło problemu to w D7000 już musiałem trochę kombinować żeby w wizjerze cały kadr widzieć. Czy to wynika z różnicy w odległości punktu ocznego? nigdy na ten parametr nie zwracałem uwagi...

Co do samego D600 - wrażenia raczej pozytywne, kurzu na matrycy nie stwierdziłem - aczkolwiek też i nie miałem możliwości zrobienia stosownych zdjęć. Skomasowane w środku kadru punkty AF - to pewien mankament ale w sumie dałoby się z tym żyć.

Natomiast, niekorzystne wrażenie zrobiła ta "cała impreza". Niby trochę sprzętu, niby jakieś stanowisko, niby dwóch hostessów (niestety żadnej modelki - podobno miała przyjść później) ale jak się zapytałem o zmianę jednego z parametrów aparatu (nie znam Nikonów, nie umiałem sam sobie tego znaleźć) to usłyszałem, żebym sobie "poszedł do Saturna bo tam może mi powiedzą bo oni tego na szkoleniu nie mieli" :/
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Nikon D600 versus Canon 6D

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Niestety testy przeprowadzane przez sympatycznego Kaia można odbierać raczej jako ciekawe show, a nie coś konkretnego. Wystarczy zerknąć na to jakiego obiektywu w przypadku Nikona, używa Kai do testu szybkości/sprawności AF. Przyznam, że gorszego wyboru raczej nie można już dokonać -Nikkor 50 1.4G to chyba najsłynniejszy ślimak w systemie. Nie widziałem wolniejszego szkła w systemie Nikona.......

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Nikon D600 versus Canon 6D

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Niestety testy przeprowadzane przez sympatycznego Kaia można odbierać raczej jako ciekawe show, a nie coś konkretnego. Wystarczy zerknąć na to jakiego obiektywu w przypadku Nikona, używa Kai do testu szybkości/sprawności AF. Przyznam, że gorszego wyboru raczej nie można już dokonać -Nikkor 50 1.4G to chyba najsłynniejszy ślimak w systemie. Nie widziałem wolniejszego szkła w systemie Nikona.......
    Co nie zmienia faktu, ze i tak w tym aspekcie pozwolilo to N. zlomotac skore konkurentowi

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

nyny - możesz jakoś skomentować to moje spostrzeżenie? masz większe doświadczenie w Nikonach

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Wykorzystując fakt, że ta imprezka objazdowa Nikona dotarła do Krakowa - miałem okazję wziąć w ręce D600 i dla porównania D7000 i zauważyłem pewną rzecz - jestem okularnikiem, i o ile przyłożenie oka do wizjera D600 nie stanowiło problemu to w D7000 już musiałem trochę kombinować żeby w wizjerze cały kadr widzieć. Czy to wynika z różnicy w odległości punktu ocznego? nigdy na ten parametr nie zwracałem uwagi...
    z góry dziekuje
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    nyny - możesz jakoś skomentować to moje spostrzeżenie? masz większe doświadczenie w Nikonach

z góry dziekuje
    Szczerze powiem, to nie zauwazylem niczego niepokojacego ziurkajac w wizjer d7k, nie przypominam sobie abym cos kombinowal ale moze po prostu odruchowo to robilem i nie skojarzylem tego faktu.
    Wieczorem wroce do domu, to przyloze moje patrzalki do wizjerka D7000 i sproboje wyczaic, czy tez musze kombinowac aby wsio widziec.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 19.12.12 o 09:39
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Wiesz, noszę okulary raczej bliżej środka nosa niż przy samych oczodołach i pewien dyskomfort przy patrzeniu przez wizjer miałem zawsze. Czy to Zenit, czy jakieś proste Canony... Bodaj tylko stary analogowy Porst był pod tym względem lepszy ale pewności nie mam. I też nie zwracałem na to jakiejś specjalnej uwagi - ot, uważałem że tak pewnie ma być bo noszę okulary...
    Dopiero niedawno, gdy miałem na kilka dni pożyczonego Canona 5d, stwierdziłem z pewnym zdziwieniem że kadrowanie przez wizjer może być wygodne... Podobną wygodę odnalazłem w D600 - bez względu czy patrzyłem lewym czy prawym okiem było OK. Ale, gdy wziąłem jako drugi D7000 do ręki okazało się że już nie jest tak różowo - kadrowanie pionowe prawym okiem OK, ale kadry poziome - tu najpierw trzeba dosunąć okulary ku nasadzie nosa i dopiero wizjer przykładać... a i to nie do końca mnie efekty zadawalały...

Z ciekawostek - podszedłem dziś do Saturna i poprosiłem sprzedawcę o okazanie X-E1 i E-M5 w celu porównania tego aspektu wizjerów - nie jest tak dobrze jak w D600 ale jest zauważalnie wygodniej niż w D7000 (będę musiał jeszcze kiedyś bezpośrednie porównanie N vs O/F zrobić). Minimalnie wygodniejszy się wydał X-E1 bo wizjer jest z boku.
    ---
    "Do Zobaczenia"