epicure, serio zajmij się polityką.
Napisałeś wyraźnie, że na pełnej dziurze uzyska się rozmytą plamę zamiast tła. Nie odwracaj kota ogonem
Ironicznie.
epicure, serio zajmij się polityką.
Napisałeś wyraźnie, że na pełnej dziurze uzyska się rozmytą plamę zamiast tła. Nie odwracaj kota ogonem
Ironicznie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
W sumie też nieźle![]()
Nawet mi się dyskusji nie chciało czytać. Epicure ma racje co do syfów w kontekście - zabawnie to wygładało na filmie, który ma być wypasioną reklamówką aparatu.![]()
Fakt jest taki, że D600 ma wadę i to dość poważną i żenującą. I tyle.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Żeby zakończyć dywagacje o przesłonie w plenerze mam jedno proste pytanie adresowane do Fatman'a i nyny.
Co jest przyczyną, że o kurzu (syfie) na matrycy mówi się tylko w aspekcie D600? Jak pamiętam, przy premierze bodaj Fuji X-pro1 też producent zaprezentował fotki z ciapkami a jakoś tematu nie ma... Trudno też udowodnić tezę że to konkurencja się uwzięła bo jakoś nie ma tematu kurzu przy D5100 / D7000 / D800
Napisałem, że nie po to się używa pełnej dziury, żeby mieć niepotrzebnie rozmytą plamę. Nie pisałem nic o innych zastosowaniach pełnej dziury. Z mojej wypowiedzi nie wynika, że zastosowanie pełnej dziury zawsze prowadzi do uzyskania rozmytej plamy.
Nie po to się używa żelazka, żeby wypalić dziurę w koszuli. Zgodzisz się z tym?![]()
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
nyny, o kurzu sypiącym się z wnętrza aparatu pisze sam Nikon w nocie serwisowej. Ale oczywiście nie jest to wada, a już na pewno nie poważna i żenująca. To tylko ficzer![]()
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
No jak to co ? To, że aparat ma wadę fabryczną polegającą na tym, że z jakiegoś elementu komory lustra odpada farba/coś i następnie w postaci pyłu/kurzu osiada na elementach, między innymi na matrycy. Wbudowany system czyszczenia matrycy nie radzi sobie w wyniku czego w krótkim czasie mamy mocno ubrudzoną matrycę.
nyny, jedyne dane jakie ja mogę przedstawić na temat wzmożonego brudzenia się matrycy D600 jest info, że każdy z moich kumpli, który posiada D600 ma tego syfu dużo więcej niż ja mam w swoich Nikonach. A tych kumpli mam w sumie kilku. Jeden z nich specjalnie zrobił eksperyment i napstrykał około 1000 zdjęć bez zmiany obiektywu (w warunkach jak najbardziej czystych). Pierwsze zdjęcie -czysto, ostatnie -pełno syfów![]()
Ostatnio edytowane przez Fatman ; 23.02.13 o 17:13