Strona 51 z 75 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 746

Wątek: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Ja tak złych wrażeń dot. 50 1,4 próbując chwilę pod d5000 nie odniosłem, choć i tak N z nim w kategorii AF i tak okazał się lepszy.
    Ha !!! -bo żeby zobaczyć różnicę, trzeba mieć do czego porównać Zademonstruję Ci jak się niebawem (mam nadzieję) spotkamy

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Chodzi o starego AF 50/1.4?
    Bo ja na Sigmę 50/1.4 HSM nie narzekam pod względem prędkości AFu.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Ja tak złych wrażeń dot. 50 1,4 próbując chwilę pod d5000 nie odniosłem,
    Wielkiego doświadczenia w nowym dla mnie systemie nie mam, ale już zdążyłem zauważyć że 50 1.4 G demonem szybkości AF nie jest. Sam się przekonałem że już przy słabszym oświetleniu musiałem czekać na "ostrość" z tej 50tki, a w tych samych warunkach N70-200 zrobił ciche ssss. i już było

Doświadczyłem to na korpusie z bardzo dobrym i szybkim AF.

Zresztą można doczytać że demonami szybkości AF są reporterskie zoomy 24-70 i 70-200, a stałki... są troszkę bardziej ospałe. Również doczytać można że szybsze są starsze wersje stałek te na śrubokręt. Znowu więc pojawia się kwestia kompromisów, nowe stałki dają lepszy obrazek od pełnej dziury, w pewnych wypadkach większe aberracje no i dokładniejszy ale wolniejszy AF.

Okazuje się że nie można mieć wszystkiego. ;-(

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Chodzi o starego AF 50/1.4?
    Nie. Chodzi o nowego czyli wersję G. Nikkor 50 1.4G jest dwa razy wolniejszy (jeśli chodzi o przebieg całej skali -od minimum do nieskończoności) od Nikkora 50 1.8G.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Nie. Chodzi o nowego czyli wersję G. Nikkor 50 1.4G jest dwa razy wolniejszy (jeśli chodzi o przebieg całej skali -od minimum do nieskończoności) od Nikkora 50 1.8G.
    Potwierdzam, to sa dwa rozne swiaty jesli chodzi o AF.
    Mialem do niedawna jednoczesnie oba szkla w wersjach AFS, po czym zostawilem sobie 1.8 bo o ile swiatlo kusilo w 1.4, to jednak AF byl zdecydowanie po stronie 1.8.
    Sigma nie wiem czy nawet nie jest najszybsza z tej trojki, za krootko sie bawilem nia by stwierdzic definitywnie.

pozdro

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar eFiX
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Ale sigma ma pewien minus zwany zasłanym doostrzaniem. Jak mnie to niesamowicie wkurza czasami to nie jesteście sobie w stanie wyobrazić...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Zresztą można doczytać że demonami szybkości AF są reporterskie zoomy 24-70 i 70-200, a stałki... są troszkę bardziej ospałe. Również doczytać można że szybsze są starsze wersje stałek te na śrubokręt. Znowu więc pojawia się kwestia kompromisów, nowe stałki dają lepszy obrazek od pełnej dziury, w pewnych wypadkach większe aberracje no i dokładniejszy ale wolniejszy AF.
    Starsze D są szybsze od G, ale te drugie znacznie lepiej radzą sobie na af-c.
    p.s. Też dołączam grona 50 1.8G. I też miałem 1.4g (nawet dwa razy...) po czym dałem sobie święty spokój i od półtora roku (zaraz jak w FJ się pojawił) jadę na 50 1.8G i złego słowa nie powiem. Ba, nawet uważam, co zresztą już wówczas zaraz po kupnie napisałem na żółtym forum, że na 1.8 ciemniejsza 50tka jest ciut ostrzejsza w centrum od wersji 1.4G. A teraz widzę, że coraz więcej ludzi poprzechodziło na 1.8G. Co do sigmy - z mojego porównania wynika, że ostrość jest niemal identyczna (na 1.8-2. AF również zbliżony jeśli nie taki sam jak w 1.8G. Mooooże sigma jest ciut szybsza, ale różnicy między nimi nie widać tak jak między 1.4G a 1.8G. Także również zrezygnowałem z 1.4G na cześć 1.8G. To szkło jest bardziej przewidywalne, a o wnerwiającym focus shifcie jak 1.4G można praktycznie zapomnieć. Owszem jest, ale prawie marginalny.

Wracając do tematu wątku, jestem ciekaw czy na wiosnę D600-tki będą już w sprzedaży "czyste", czy dalej "po nikonowemu"... ;/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pamaru Zobacz posta

Wracając do tematu wątku, jestem ciekaw czy na wiosnę D600-tki będą już w sprzedaży "czyste", czy dalej "po nikonowemu"... ;/
    myślisz o akcji "jestem brudasem"?
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar eFiX
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Nikon zapewne twierdzi, że problemu nie ma... (akurat w temacie D600 nie siedzę, miałem raz w rękach i na tym sie skończyła przygoda z tym korpusem, ale pozwolę sobie na takie śmiałe stwierdzenie patrzac na to co wyprawiali w przeszłości)

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez eFiX Zobacz posta
    Nikon zapewne twierdzi, że problemu nie ma... (akurat w temacie D600 nie siedzę, miałem raz w rękach i na tym sie skończyła przygoda z tym korpusem, ale pozwolę sobie na takie śmiałe stwierdzenie patrzac na to co wyprawiali w przeszłości)
    Nikon nic nie twierdzi. To taktyka o wiele bardziej bezpieczna niż twierdzić cokolwiek.