a ja...
miałam ten aparat w rękach tylko chwilę, zrobiłam tylko kilka zdjęć w warunkach mocno bojowych. Efekt jest dla mnie bardzo OK, cienie można ciągnąć w nieskończoność, tak jak jestem przyzwyczajona w innym systemie (a miałam tylko jpgi z aparatu). Z tym, że jak juz pewnie wiecie, ja daleka jestem od analizowania ilości detalu w detalu, czy ziaren w szumie
. patrzę na obraz jako całość, taki subiektywnie poddaję ocenie, swojej własnej.
AF i ogólnie szybkość aparatu lepsza niż w x100, ale jednak odstaje od topowych modeli gatunku.
Aparat fajnie w łapce leży, choć kitowy zoom jest odrobinę zbyt długi, aby całość wyglądała na idealnie spasowaną. Jednak akceptowalny wizualnie, a w końcu ten tandem ma robić zdjęcia przede wszystkim.
Jedna rzecz mnie odrzuca - wizjer. Obraz jest tak pstrokato-kontrastowy, że oczy bolą. Zmieniałam w ustawieniach, niestety nie udało mi się dopasować tej protezy, do stanu jaki byłby dla mnie akceptowalny.
Jestem zwichnięta, bo nawet najprostszy i niekoniecznie ultra wielki i jasny optyczny wizjer jest dla mnie standardem. Natomiast wierzę, że wielu użytkownikom to wcale nie musi aż tak przeszkadzać.
W sumie to ja mam luz, bo chyba nieprędko pojawi się na rynku takie coś....(x100 się nie liczy, bo ma zbyt wiele chorób wieku dziecięcego)