Strona 133 z 258 PierwszyPierwszy ... 3383123131132133134135143183233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.321 do 1.330 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Takie, a nie inne odwzorowanie detali w Fuji to głównie zasługa nieudolności Adobe, a nie matrycy samej w sobie. Poza tym nie da się zrównać Olka do poziomu detali z Fuji, bo ten poziom nie jest taki sam w całym kadrze i zależy od samej struktury. Tam, gdzie struktura drobnych detali jest nieregularna, tam ich odwzorowanie jest bardzo dobre. Gorzej w miejscach, gdzie występuje drobny, regularny wzór. Dla pełnego obrazu możliwości tej matrycy sugerowałbym jednak sprawdzenie rezultatów również na Silkypix i w jpegu.

A dla zachowania obiektywizmu warto dodać, że każdy cyfrowy aparat produkuje detale, których nie ma. Jeśli nie w postaci mory, to schodkowania, bandingu, color bleedingu czy samego szumu - w końcu to też detal, którego nie powinno być. Zanim zaczniemy wyciągać jakiekolwiek wnioski, to lepiej najpierw spojrzeć na jakość obrazu jako na całość, wliczając poziom szumów, DR, kolory itp. Żeby nie okazało się przypadkiem, że nie do końca wierne odwzorowanie wzorka (w rzeczywistości widocznego gołym okiem jedynie z bliska) na banknocie sfotografowanym z odległości kilku metrów świadczy o jakości zdjęcia bardziej, niż wszystko inne razem wzięte.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 11.12.12 o 21:27
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ...

A dla zachowania obiektywizmu warto dodać, że każdy cyfrowy aparat produkuje detale, których nie ma. Jeśli nie w postaci mory, to schodkowania, bandingu, color bleedingu czy samego szumu - w końcu to też detal, którego nie powinno być. Zanim zaczniemy wyciągać jakiekolwiek wnioski, to lepiej najpierw spojrzeć na jakość obrazu jako na całość, wliczając poziom szumów, DR, kolory itp. Żeby nie okazało się przypadkiem, że nie do końca wierne odwzorowanie wzorka (w rzeczywistości widocznego gołym okiem jedynie z bliska) na banknocie sfotografowanym z odległości kilku metrów świadczy o jakości zdjęcia bardziej, niż wszystko inne razem wzięte.
    No to powiedzmy, że każdy inny produkuje je metodą rzemieślniczą na mała skalę, a ten Fuji produkuje jak chińska fabryka Na banknocie wygląda to najśmieszniej, bo F wyrysował swój własny wzorek, ale na tkaninach też jest dziwnie, w niciach brak połowy nitek, na globusie są ostre kontrastowe napisy i też sobie nie poradził. Cała nadzieja w tym, że to faktycznie wina Adobe. Ciekawe to tym bardziej, że on chyba miał mieć super detale dzięki tej dziwnej matrycy.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Och, te napisy na globusie śnią mi się w nocnych koszmarach Na szczęście po paru tygodniach użytkowania mogę stwierdzić, że odwzorowanie detali we wszystkim, oprócz banknotów i globusów, jest nie gorsze, niż w 5DII.

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Takie, a nie inne odwzorowanie detali w Fuji to głównie zasługa nieudolności Adobe, a nie matrycy samej w sobie. Poza tym nie da się zrównać Olka do poziomu detali z Fuji, bo ten poziom nie jest taki sam w całym kadrze i zależy od samej struktury. Tam, gdzie struktura drobnych detali jest nieregularna, tam ich odwzorowanie jest bardzo dobre. Gorzej w miejscach, gdzie występuje drobny, regularny wzór. Dla pełnego obrazu możliwości tej matrycy sugerowałbym jednak sprawdzenie rezultatów również na Silkypix i w jpegu.

Też jestem z tych, ktorzy patrzą na zdjęcie calosciowo.I całosc obrazka z X100 mi sie podoba i mam ochotę nabyć także XE-1, ale z kolei ta ilosc szczególów w Fuji rzeczywiscia jakoś ustępuje tej np. w OMD, wwlasnie przy porównywaniu jpeg-ów.Mógłbys do tego jakos sie odniesc(porowanie jpeg z XE-1 i OMD?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nie mam OM-D, więc nie mogę porównać.

Jd
    Gość

Czy od zakochanych w Fuji test byłby obiektywny ?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Oj, coś tu kogoś boli...

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

A ja jestem tak zakochany, że nawet nie przeczytałem tego testu Bo mało mnie obchodza testy bo aparat juz mam i moge się cieszyc robieniem zdjęć a nie biciem piany, który jest lepsiejszy a który gorsiejszy. Dla mnie sama ergonomia tego aparatu powoduje, że chce go brać do ręki i robić zdjęcia. Ale ja jestem zwykły pstrykacz a nie hobbysta (prawie zawodowiec), który oglada kazde zdjęcie pod lupą (choć wątpie by zawodowcy to robili). Apatrat ma wady i nie jest dla każdego ale jak komus przypasuje to nie sądze aby go chciał wymienić na coś innego.

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Powiem tak (jako posiadacz obydwóch, więc w miarę obiektywnie, robiąc w jpgach)
    - jak ktoś chce oglądać zdjęcia w powiększeniu 100%, to bardziej mu się spodoba Oly
    - jak ktoś chce oglądać całe zdjęcie naraz na monitorze, czy odbitce, to bardziej mu się spodoba Fuji
    I tyle

Pozdrawiam
    Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

obłędu można dostać z tym porównywaniem scenek testowych... długo szukałem tych artefaktów o których pisał fret. Faktycznie coś tam jest... ale bardziej w rawie widoczne niż w jpg'u z puszki. Zresztą OMD też produkuje swoje - związane z wyostrzaniem? nie wiem. Aż tak się na tym nie znam. OMD (na niskim ISO) ma przewagę w ostrości, ale w kolorkach chyba minimalnie Fuji jest lepszy... na tablicach testowych, tam gdzie na OMD różnicy nie widać, na zdjęciach X-E1 chyba coś jest..
    Na wysokim ISO - obrazek z Fuji chyba bardziej użyteczny... ale to też zależne co i jak z odszumianiem było ustawione (porównuję JPGi). Może być tak jak z tym zdjęciem od tomtomek'a - co "z puszki" z OMD było kiepskie a po obróbce wypadło niewiele gorzej od tego z Fuji...

---
    Ale żeby nie popaść w obłęd porównywania pixeli mam pytanie innej natury:
    Czy w X-E1 i OMD da się tak operować aparatem, by trzymając wciśnięty przycisk podglądu głębi ostrości móc zmieniać wartość przesłony "na żywo" obserwując zmianę głębi? w E-P1 jest to w zasadzie niemożliwe bo rolka (lub kółko) zmiany przesłony jest zbyt blisko przycisku Fn i w zasadzie wszystkie te trzy elementy dają się obsługiwać wyłącznie kciukiem