Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 140

Wątek: e- 5 ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: e- 5 ?

Ja tu pewnie najmniejszą wiedzą z kolegów grzeszę, ale zestaw sprzętowy od prawie 4 lat mam podobny. Na pierwsm zlocie miałem okazję pomacać mikrusy i byłem święcie przekonany, że to będzie mój kolejny zakup. Potem był kolejny zlot i kolejny. Teraz jak pojawiła się możliwość zainwestowania w sprzęt, kupiłem 14-54, a mój kitowy 14-42 idzie w odstawkę. Za jakiś czas dodam pewnie kolejne jasne szkło. E-520 na razie zostaje i może czuć się niezagrożony. Pewnie kiedyś zmienię go na inne body z 4/3 lub na m4/3. Na razie odkrywam na nowo co daje mi ten aparat z niekitowymi szkłami i to jest piękne.
    Od razu mówię, ja fotografią na życie nie zarabiam i nie mam zamiaru zarabiać. Skoro autorka wątku chce pozostać przy 4/3, to najlepszym wyjściem (w tej chwili) będzie wymiana szkieł i ew. body na E-3/30. Frajdy z tego będziesz mieć o niebo więcej niż z samego kupna E-5.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Ot tak w/g mnie:
    1. Tak jak mój przedmówca pisał kupując na początek używane E5 niewiele stracisz a dużo zyskasz w stosunku do E5xx lub E30 a przy dalszej odsprzedaży E5 wyjdziesz na zero (co się pobawisz to Twoje ) (miałem E30 i E5. Z E5 byłem naprawdę zadowolony, to jest dobry aparat > nie mam bo naczytałem się głupot na forach).
    2. Szkło, szkło i jeszcze raz szkło gwarantuje Ci dobry obrazek. Tu Oluś akurat nie odstaje od innych systemów. Dobre szkła u innych wcale nie są takie tanie. (Nawet tak zwane "kundle" jak np Tamron 24-70 do Nikona kosztuje ponad 4300zł).
    3. Nie ma systemu doskonałego. Jeżeli zasmakujesz w foto na dobre to nie jeden system przewinie się przez Twoje ręce. Powiem więcej jeżeli fotografia zacznie Ci przynosić dochody to z czasem będziesz dysponować kilkoma systemami (wszak to tylko narzędzia)
    4. Dochodzę do wniosku, że im mam lepszy aparat tym gorsze zdjęcia mi wychodzą. Po prostu mniej się staram Zresztą jak przeglądam niektóre albumy to nie tylko ja tak mam

Ostatnia konkluzja jaka mi się nasuwa to podobieństwo amatorskiego fotografowania do amatorskiego parzenia kawy. Nie koniecznie jakość ekspresu świadczy o dobrze zaparzonej kawie to raz a dwa to ta sama kawa różnie smakuje w zależności w jakim towarzystwie ją pijemy
    (zdjęcia robione Zenitem mogą bardziej cieszyć niż robione D4 - naprawde)

Spokojnie bierz E piątkę, bo Cie do niej ciągnie, a później... co się martwisz, to będzie później... Na pewno to nie będzie Twój ostatni aparat Zbyt dużo się wszystko zmienia w elektronice żeby mieć coś na dłuugie lata.
    Tak w ogóle to witaj na forum. Zaglądaj tu czasem. Prosimy
    Pozdrawiam Jacek
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

@Karampuk: ale wytlumacz jeszcze, co da Jej kupno E5 do ciemnego dwukita, ciemnej stalki i manuala?
    Sadze, ze kupno jasnego szkla polaczona z wbiciem sie w e620/e30/e3 da wiele lepsze rezultaty.
    Zwlaszcza, iz E5 w kontekscie tych wymienionych nie jest zadna rewolucja, ot kosmetyka tylko.
    Wlasnie dobrze, ze przytoczyles fakt o elektronice i postepie.
    Body sie szybko starzeja, nawet bardzo szybko, a takie E5 to juz na starcie bylo wzgledem konkurencji daleko w polu. Co innego ze szklami, raz wydane pieniadze na dobre szklo wystarczaja na dluugie lata zabawy, i tylko zatyczki sie zmiena co jakis czas.

p.s. Jakos nawet jak bym bardzo szukal to roznica miedzy e3, a e5 w uzywkach nie chce byc mniejsza niz 2kpln (jakby wziac e30 i e620 to jeszcze wieksza sie robi), pomijam roznice miedzy uzywka e3, a nowka e5 (bo jakies dziwne parcie widze na to nowe E5 z niewiadomych wzgledow).

p.s.s. Mam wrazenie, ze kolezanka juz wybrala i tylko szuka potwierdzenia, i spokoju duszy dla wyboru E5
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 2.12.12 o 19:37
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta

p.s.s. Mam wrazenie, ze kolezanka juz wybrala i tylko szuka potwierdzenia, i spokoju duszy dla wyboru E5
    No to jako deskę ratunkową do tego wyśnionego E-5 polecam ZD 50/2 Makro. Cena nie taka wielka a światełko F2 czyni cuda

PS.

Zresztą to był ostatni obiektyw jaki kupiłem do E-3 i uważam że, powinienem był go kupić dużo wcześniej.

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria

Nie wiedzę sensu przesiadki na E-5.
    Zmieniłem e-420 na e-3 dla dużego wizjera, uszczelnień i ( wydawało mi się że potrzebuję ) stabilizacji.
    O ile 2 z trzech powyższych faktycznie ułatwiają mi życie to pytanie na ile by za to coś dopłacać. Obrazek ( w ogóle co to takiego !? ) jest identyczny i nie sądzę aby w e-5 był wiele lepszy.
    Co więcej zmiana na E-3 to grosze w porównaniu z piątką. Tą kasę zdecydowanie lepiej wydać na szkła, ba nawet trzeba jeśli myśli się o tym poważne. Rozpoczynanie inwestycji w te narzędzia od kupna najdroższego korpusu brzmi wyjątkowo niepoważne.
    Jeśli rozmawiamy o szumach, a rozprawiając na temat Olympusa zawsze o nich mówimy, to wyjdź z systemu bo zdaje się że dopiero OM-D nie ma w tej sprawie czego się wstydzić.

Życzę udanych / rozsądnych decyzji i pozdrawiam.
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karampuk Zobacz posta
    Ot tak w/g mnie:
    1. Tak jak mój przedmówca pisał kupując na początek używane E5 niewiele stracisz a dużo zyskasz w stosunku do E5xx lub E30 a przy dalszej odsprzedaży E5 wyjdziesz na zero
    Kurde,Karampuk.W tej zabawie,w tym chobby nie chodzi o wyjscie na zero.To nie jest argument.Chyba,ze to geszeft zycia.
    Napisze inaczej.
    Pokaz pare zdjec,a ja Ci napisze czy inwestowac masz w nowy sprzet czy ksiazki i nadal praktykowac duzo czytajac.Pokaz wyjscowki i te same jako gotowe wgladowki.Zobaczymy pogadamy.

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria

Mirek jak zwykle najkonkretniej.
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta

Myślę że, jeżeli rozgraniczyć te dwie kwestie, aparat dla amatora i nie amatora, to cała ta dyskusja powinna się uspokoić.
    To ja poproszę o definicję amatora i zawodowca.

Kup to, co uważasz za stosowne. To co Ci da radość z focenia. Najwyżej stwierdzisz, że się pomyliłaś. Ale to będzie Twoja pomyłka, a nie osób z forum. Zarówno i body można potem dokupić, jak i szkła do body jeśli uznasz to za stosowne. Wszystko zależy od budżetu i planów na przyszłość.
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 2.12.12 o 21:12
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    To ja poproszę o definicję amatora i zawodowca.
    Raz, ze to nie temat o kategoryzacji fotografow.
    Dwa, gdzie ty widzisz w zacytowanym zdaniu podzial na amator/zawodowiec, ja nie widze szczerze powiedziawszy.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Raz, ze to nie temat o kategoryzacji fotografow.
    Dwa, gdzie ty widzisz w zacytowanym zdaniu podzial na amator/zawodowiec, ja nie widze szczerze powiedziawszy.

pozdro
    Nyny, pytanie kieruję do Jaacka, jakbyś nie zauważył. Skoro o tym wspomniał, to jestem ciekawa definicji. Z uwagi na to, że patrząc na zdjęcia kolegów i koleżanek z forum śmiem twierdzić, że ta granica się zaciera i wybieranie aparatu pod tym kątem obecnie mija się z celem.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Uprawnienia umieszczania postów