Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 140

Wątek: e- 5 ?

Awatar som3thingwild
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: e- 5 ?

Powiem, tak - narazie miałam jedną lustrzynkę jak już wspomniałam e-520.
    Jestem młodą osobą, rzeczywiście do końca mogę jeszcze nie wiedzieć do czego chce dążyć wiele razy moje zdanie może się zmienić.
    Nie mam dobrych szkieł. Mam 21 lat i pewnie jeszcze trochę czasu minie zanim będę mieć dobre obiektywy co nie zmienia faktu że w najbliższym czasie chciała bym zainwestować i mogę to zrobić w dobre body Olympusa.

Cieszę się, że swoją opinią dzielą się osoby z dużym i wieloletnim doświadczeniem doceniam to. Są to osoby, które na ogół mają już jakiś obrany kierunek w fotografii. Piszę na ogół bo przecież można być ale nie trzeba dobrym w wielu dziedzinach.
    Ja zapewne przez wiele lat będę jeszcze błądzić dlatego też nie mogę się konkretnie określić co tak naprawdę, że tak się wysłowię mnie jara. Czy to przyroda, zarówno krajobrazy, jak i zwierzęta czy macro, a może architektura itd.

Odniosę się do takiej metafory:
    Nie kupie kiepskiego roweru z Tesco i nie przymocuje do nie zajebistych kół za kilka tysięcy złotych, dobrych hamulców itd. Bo na co mi to jesli rama jest z kiepskiego tworzywa a nie Karbonu dajmy na to. - rower nie starczy mi na lata.

Chcę zainwestować w body które będzie mi służyć przez lata czyli chce dobrą ramę roweru, ktorą w miare upływu lat i możliwości zakupu o wiele lepszych obiektywów będę ulepszać.

Rozumiem, że większość odradza mi e-5 i mówi o zmianie sprzętu lub zastanowieniu się nad modelami niżej. Proszę zauważyć że jestem młodą osobą, nie zbyt jeszcze doświadczoną jeśli chodzi o sprzęt foto i pragnę mieć dobrą RAMĘ.
    Sami wiecie że i tak to ja osobiście podejme decyzję i to ja się przejadę na tym lub nie co zakupiłam Mówią ucz się na cudzych blędach ale wiadomo, rzadko się to zdarza. Napewno jeszcze zejdzie mi troche czasu nad rozważeniem wielu opcji
    Więc spokojnie jakoś to będzie haha
    Ostatnio edytowane przez som3thingwild ; 2.12.12 o 01:54

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    No ale wytlumacz nam, po co Tobie sama pucha w tym zestawie szkiel, tym bardziej z tymi zalozeniami, ktore przedstawilas?
    Naprawde wiecej da kupno e620/30/3 z lepszym (a przede wszystkim jasniejszym) szklem, nizli do tej ciemnicy co masz dokupienie chocby w uzywce E5...

pozdro
    W 100 % zgadzam się z pytaniem. Długo używałem E3 na kilku zleceniach miałem E5. To dobre aparaty - oczywiście już nie są najnowszymi konstrukcjami i mają swoje wady jak wszystko ale to dobre aparaty

JEDNAK !

Sam aparat mało znaczy. Więcej zyskasz mając E3 czy nawet jakieś mniej zaawansowane urządzenie z dobrym obiektywem, niż ładując cały swój budżet w puszke.
    Ja uważam, że trzeba kupić najtańszy aparat, który spełni Twe oczekiwania a reszte wpakować w obiektywy. Zdecydowanie więcej zyskasz.

ludzie często popełniają ten błąd myśląc, że tylko lustrzanka i że jak lustrzanka to najdroższa z możliwych. Potem zapinają do tego tanie kitowe obiektywy i mimo wtopienia 6 tysięcy poprawy w zdjęciach nie ma prawie żadnej bo najsłabsze ogniwo się nie zmieniło

Masz obecnie 40-150 3,5 - 5,6

gdybyś miała ZD 150 f2 OŚMIOKROTNIE SKRACASZ CZAS ekspozycji !!

Możesz mieć dużo mniejsze szumy. Możesz pokusić się o niższe ISO przy tych samych parametrach czy wreszcie zrobić zdjęcie na 8 x krótszym czasie

Gdy zapniesz swoje 40-150 do E5 parametry ekspozycji zostaną takie same... Zyskasz to co daje Ci nowy sprzęt ale nie będzie Gigantycznego skoku...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Może w innych systemach trudniej o jasne odpowiedniki szkieł zuiko, ale łatwiej o puszki z czystym wysokim iso , i duzo lepszej dynamice w tonach.
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Obiektywy posiadane przez założycielkę wątku nie są argumentem za kupnem E-5, a samo body zdjęć nie robi. E-5 - czemu nie, o ile ktoś potrzebuje jego cech i jest w stanie wyłożyć kasę na szkła, przy czym oferta konkurencji jest warta rozważenia. Jeżeli cały budżet starczy na body E-5 to rozsądniej kupić na rynku wtórnym E-3 i dobre szkła: ZD 12-60 (ew. 14-54) + ZD 50-200 (ew. SWD).
    Z tego co widzę to różnica między używanymi E-3 i E-5 to ok 1,5K - jęzeli starczy budżetu, to uważam, że warto - szybszy przetwornik obrazu (IMHO JPEG OOC wyglądają lepiej), lepsza matryca + słabszy filtr AA, wideofilmowanie, obsługa kart SD, znacznie lepszy ekran LCD, wyjście HDMI ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Oj tam, Dobas. Dobrą lustrzanką z gripem to i się obronisz i śledzia dobijesz i zwierza ogłuszysz na kolację
    Ale fakt, robić zwierzaki można na wiele sposobów. Ino ta reklama trochę mnie zbiła z tropu, że o architekturze nie wspomnę. Do reklamy to np na wielkoformatowe wydruki? Jakiś bilboard? Wtedy matryca 24k nawet by się przydała. Architektura - shift by się zdał? Taki (np. po zmianie systemu ) Nikkor PC-E ? Za jedyne 7-8k? Podróże częste? Terenowe? Hotelowe? Jeśli biwaki to uszczelnienia by się zdały odpowiednie, a wtedy E-5, E-3 mają sens ( mi E-30 zdycha już od wilgoci bagna). Można dywagować na kolejne 55 stron, trolować do 99tej i nic więcej ponad to, co już na forum w większości było się nie wymyśli.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez som3thingwild Zobacz posta
    Jestem młodą osobą, rzeczywiście do końca mogę jeszcze nie wiedzieć do czego chce dążyć wiele razy moje zdanie może się zmienić.
    Nie mam dobrych szkieł. Mam 21 lat i pewnie jeszcze trochę czasu minie zanim będę mieć dobre obiektywy co nie zmienia faktu że w najbliższym czasie chciała bym zainwestować i mogę to zrobić w dobre body Olympusa.

...
    Przeczytałem, ale chyba się nie do końca rozumiemy. Istotą fotografii jest światło, A do jego zbierania służa dobre obiektywy. Body ma istotne, ale bardziej wtórne znaczenie.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 2.12.12 o 01:57
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Rozsądne stwierdzenie Dobas

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

mnie jara. Czy to przyroda, zarówno krajobrazy, jak i zwierzęta czy macro, a może architektura itd.

Odniosę się do takiej metafory:
    Nie kupie kiepskiego roweru z Tesco i nie przymocuje do nie zajebistych kół za kilka tysięcy złotych, dobrych hamulców itd. Bo na co mi to jesli rama jest z kiepskiego tworzywa a nie Karbonu dajmy na to. - rower nie starczy mi na lata.

Chcę zainwestować w body które będzie mi służyć przez lata czyli chce dobrą ramę roweru, ktorą w miare upływu lat i możliwości zakupu o wiele lepszych obiektywów będę ulepszać.

Rozumiem, że większość odradza mi e-5 i mówi o zmianie sprzętu lub zastanowieniu się nad modelami niżej.
    To jak metaforami jedziemy to ja napiszę tak.

1) Masz do wydania kupę kasy na ramę i powinnaś już wiedzieć czy będzie to rama do downhillu jeżdżenia po mieście czy kolarka...
    2) kupujesz nowy korpus aby coś zyskać. więcej zyskasz wchodząc za te same pieniądze w E3 i inwestując w koła np coś z tego ( 50-200 / 12-60 / 14-54 / 35-100 / ) niż kupując samą ramę i jeżdżąc na sflaczałych oponach ze starymi hamulcami

To tak jak byś kupiła nową ramę i czekała aż uzbierasz na felgi kierownicę i przerzutki. Jeśli chcesz się rozwijać i zarabiać na fotografii ( przyszłoścowo ) moim zdaniem zaczynasz od D strony. Zainwestuj w rzeczy dookoła i wiedzę jak to wykorzystać. Lepszy obiektyw ? Lampę ? Oświetlenie i ogarnięcie tego oświetlenia. Korzystaj rozwijaj się mając starszą ramę ale jeżdżąc się będziesz rozwijać ogarniać zarabiać i wiedzieć jaka rama będzie Ci potrzebna !

Stąd kluczowe pytania co chcesz fotografować - co jak widać jeszcze do końca nie wiesz

Ja osobiście od pewnego czasu odradzam lustrzanki przekonany, że zdecydowana większość w ogóle ich nie potrzebuje.
    Nie twierdzę że Ty jej nie potrzebujesz - może potrzebujesz ! Nie wiem

Bo chcąc być złośliwym - zadam Ci pytanie - Dlaczego lustrzanka ? Wymień kilka powodów dla których akurat chcesz lustrzankę a nie jakiegoś OMD / PENa ? Jeśli jesteś w stanie uzasadnić swój wybór bierz E5 dokupuj szklarnie i działaj. Ale może wcale nie potrzebujesz DSLR

OMD. Masz wymienne obiektywy, masz Rawy, masz kółko PASM, masz 16 mpix, masz szybkostrzelność masz szybki AF masz jak na Olympusa debeściarskie Iso i minimalne szumy. Masz w czym wybierać w obiektywach, masz mały sprzęt - a wspominasz że nastawiasz się na podróżowanie i przy okazji podróżowania przyroda , budynki cokolwiek

więc.... Dlaczego Lustrzanka ? skąd w ogóle taki pomysł ? Skąd taka potrzeba - pytam jak najbardziej serio i jestem jak najbardziej ciekaw odpowiedzi !

a i żeby nie było - nie odradzam E5 ale uważam, że samo E5 warte jest grzechu gdy ma się co pod niego podpiąć. A sprzęt kupuje się po to aby coś zyskać a nie tylko wydać kasę. Moim zdaniem zrobić sobie właśnie analizę za i przeciw co zyskasz kiedy

Awatar som3thingwild
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Co do metafory rzeczywiście masz rację.

Dlaczego lustrzanka ? Tu też masz rację. Nie potrafię Ci odpowiedzieć dlaczego. Bo pierwszy aparat jaki dostałam to był 520 i już jakoś tak poszło. E - system i patrzenie tylko w te stronę, nie zastanawianie się na innymi opcjami.

Cieszę się, ze zostało mi przedstawione tyle perspektyw i proszę o wyrozumiałość ze względu na moje male doświadczenie techniczne. Czuje się jak dzieciak i co prawda pewno nim jeszcze jestem i potrzebuje jakiś minimalnych sugestii, opcji w których mogę przebierać

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Chcę zainwestować w body które będzie mi służyć przez lata
    Zawsze lepiej mieć dobre szkło niż dobre body i w takiej kolejności dokonywałbym zakupów. Inwestycja w przypadku sprzętu to nie jest dobre słowo, lepiej zainwestować w wiedzę, umiejętności, ew. zagrać na giełdzie . Sprzęt, szczególnie aparaty, dość szybko się technologicznie starzeje. Pewnie, że można go używać lata, ale to takie trochę pchanie furmanki pod górkę, bo na rynku będzie sprzęt, z którym jest wiele łatwiej.
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Z tego co widzę to różnica między używanymi E-3 i E-5 to ok 1,5K - jęzeli starczy budżetu, to uważam, że warto - szybszy przetwornik obrazu (IMHO JPEG OOC wyglądają lepiej), lepsza matryca + słabszy filtr AA, wideofilmowanie, obsługa kart SD, znacznie lepszy ekran LCD, wyjście HDMI ...
    Myślałem, że więcej, więc jeżeli starczy budżetu to masz rację.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Uprawnienia umieszczania postów