Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 140

Wątek: e- 5 ?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: e- 5 ?

Cytat Zamieszczone przez som3thingwild Zobacz posta
    Cieszę się, ze zostało mi przedstawione tyle perspektyw i proszę o wyrozumiałość ze względu na moje male doświadczenie techniczne. Czuje się jak dzieciak i co prawda pewno nim jeszcze jestem i potrzebuje jakiś minimalnych sugestii, opcji w których mogę przebierać
    Prawda jest taka, ze każdy z nas zawsze mógłby mieć większe doświadczenie czy to techniczne czy wiedzowe czy życiowe. Każdy potrzebuje jakiś sugestii czy posłuchać co inni mają do powiedzenia albo co myślą na dany temat. Po to jest to forum coby każdy swoje doświadczenie jakoś miał możliwośc zwiększać. Z tym czuciem się jak dzieciak to nie jesteś odosobniona - myślę, że każdy z tego forum ma taką dziedzinę w której tak się czuje. Czy to używanie lampy czy foto podwodna czy wybór sprzętu czy obróbka czy przygotowanie do druku... A grono też raczej wyrozumiałe i towarzyskie więc spoko ! Pisz, nie bój się pytać dziel się zdjęciami
    I witaj na Forum

A i jak zapewne widzisz nie ma jednej odpowiedzi - zadasz pytanie dostaniesz garść sugestii do przemyślenia i przeanalizowania. Każdy patrzy inaczej na problem każdy podjął by inną decyzję ale jest burza mózgów a to często pomaga

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Mam podobny dylemat, tyle, że mam troszkę lepsze obiektywy (ZD14-54, ZD50 i 40-150 ten jaśniejszy), jak możesz zauważyć w dziale giełda, te dwa ostatnie idą na sprzedaż, a ja się przesiadam na m4/3. ZD14-54 zostaje z E1 i E510 do zadań specjalnych (e510 będzie przerobiona do fotografii IR). Dlaczego tak? A bo do pewnych zastosowań to świetne aparaty, które kosztują teraz tak śmieszne pieniądze, że nie opłaca ich się sprzedawać. Zdecydowałem się na m4/3 (i nawet nie będzie to OM-D, a e-pl5), ponieważ: a) jest to małe, a podobnie jak Ty mnóstwo podróżuję po świecie, b) daje obecnie w Olympusie najlesze wysokie ISO, co przy fotografii reporterskiej ma ogromne znaczenie c) jest mnóstwo, w miarę tanich stałek d) kręci fajne filmy e)uznałem, że zakup lustrzanki za ponad 5 tys. to przy moim fotografowaniu byłby przerost formy nad treścią. Obecnie czatuję na forum, na aukcjach na obiektywy, gdy ktoś zechce sprzedać w dobrej cenie, to kupię, a body kupię wtedy, gdy trochę ceny spadną. Na obiektywach się tak nie traci, jak na body w momencie zakupu.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar robm28
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Ja mam taki sam dylemat jak autor wątku , też mam E-520 i też zastanawiam się co robić . Z tym że ja mam 11-22 który spasował mi wyjątkowo i trzyma mnie w tym systemie niczym klej budapren . Przeglądam neta i czytam o plotkach na temat E-7 i zastanawiam się ile w tym jest prawdy , bo jeśli dużo i taki korpus się pojawi to myślę, że warto pozostać , albo jeśli pojawi się jakiś następca OMD, który będzie obsługiwał duże szkła bez żadnych przejściówek. Moja rada do autora wątku jest taka , ja bym kupił teraz np: 14-54 i pozostał jeszcze chwile z E-520 , podejrzewam że cena E-5 wkrótce spadnie i wtedy można go kupić , mając już do niego fajny i tani obiektyw jakim jest 14-54 . A przez te kilka miesięcy można by fotografować E-520 z 14-54 i zobaczyć ile nowych możliwośći daje nowy słoiczek nawet z podstarzałym body . Pozdrawiam

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Zazwyczaj nie odzywam się w takich wątkach. Dlaczego ? Bo wiem, że nikogo nie przekonam - ani zagorzałych zwolenników innych systemów, ani Oly Talibów
    ...
    Miałem stareńkie E-400 i do tego szkła kitowe.
    Jechałem na wycieczkę do Szkocji i zapytałem tu na forum czy dokupić szkło, czy wymienić body. W sumie po doradach kupiłem szerokie 9-18.
    Zrobiłem fantastyczne zdjęcia.
    Po powrocie zmieniłem aparat na E-30, i tak mi już zostało.
    Szklarnia do tego aparatu ? - no jest dość spora: 15-54 II; 9-18; Sigma 150; Sigma 30; 70-300; 50; i ostatnia perełka: 14-35
    Pomimo że kupiłem PEN-a i do niego sporo szkieł, to zabawek z dużego systemu się nie wyzbywam.
    Robię zdjęcia obydwoma systemami i daje mi to dużo radochy. Czasem pieniędzy
    Co najważniejsze: szkła gromadziłem przez lata, a nie huzia na Józia - zakup od razu wszystkiego. Jesteś młoda i cała zabawa przed Tobą. I życzę Ci dużo radości i powodzenia
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

I to jest obraz bardzo fajnych doświadczeń

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez som3thingwild Zobacz posta
    Chcę zainwestować w body które będzie mi służyć przez lata czyli chce dobrą ramę roweru, ktorą w miare upływu lat i możliwości zakupu o wiele lepszych obiektywów będę ulepszać.
    Osobiście w pełni zgadzam się z Nyny i Mirkiem.
    ALE
    Trzeba przyznać, że jeśli teraz kupisz E5 i dopiero za parę lat będzie Cię stać na obiektywy to ceny mogą być naprawdę atrakcyjne.
    Coraz mniej osób używa lustrzanek Olympusa, w którym nie wiadomo czy coś nowego jeszcze w ogóle wyjdzie. Szkła, mimo że na razie trzymają cenę, za parę lat powinny być znacznie tańsze. A i teraz słyszałem o ludziach, którzy sprowadzili sobie z zza granicy np. takie 7-14 za 2500zł.
    Poza tym w sprawach pracy zawodowej, jeśli rzeczywiście zdecydujesz się to robić to po prostu wtedy wszystko sprzedasz, a jeśli kupisz używane body raczej nie stracisz przy tym połowy zainwestowanych pieniędzy. Nauka, którą wyciągniesz z musu używania niskich czułości da Ci radość w przyszłości!

PS. Świetny wątek

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    To znajdź mi w Nikonie odpowiednik 100-400mm ze światłem 2.8-3.5 i stabiliazacją za 1700zł ... bo za tyle można dostać 50-200 ...
    Hmm, o pi*drzwi 1EV ciemniej jest w dajmy na to T70-300USD czy N70-300VR, ogniskowe podobne. Zważywszy na to co potrafi E-3/E-5 pod względem ISO - jeden pies dla APS-C z czasami i GO. Jest to samo, nie lepiej - chciałbym zauważyć. Może ciut gorzej optycznie. Na pewno taniej.

Sam bym chciał takiego OM-D z 9-18 (a lepiej 7-14), 12-50, 25/1.4, 60/2.8 i 75-300 (opcja 100-300) ale ... cena. Taniej mam w N (nie bić - podobnie będzie w C czy P) - S 10-20 + 35/1.8 + 60/2 + 70-300VR + 18-105 jako potyradło. Rozmiar i inne wady przeboleję bo ... nie wpakuję więcej kasy w hobby, po prostu. I o to się rozbija sprawa.

Co do zakupu - jak ma być Olek i nieistotne są uszczelnienia i filmy - E-620 + 9-18 (lub 12-60) + 50 + 50-200. Powinno być do "wszystkiego". A jeżeli nie - mikrusy.

---------- Post dodany o 12:10 ---------- Poprzedni post był o 12:08 ----------

Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    Nauka, którą wyciągniesz z musu używania niskich czułości da Ci radość w przyszłości!

PS. Świetny wątek
    Ot - racja. Kupiłem D5100 dla wysokich czułości (czasem są potrzebne) ale używam głównie max... ISO200 bo spodobał mi się zakres tonalny i dynamika.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Hmm, o pi*drzwi 1EV ciemniej jest w dajmy na to T70-300USD czy N70-300VR, ogniskowe podobne. Zważywszy na to co potrafi E-3/E-5 pod względem ISO - jeden pies dla APS-C z czasami i GO. Jest to samo, nie lepiej - chciałbym zauważyć. Może ciut gorzej optycznie. Na pewno taniej.

Sam bym chciał takiego OM-D z 9-18 (a lepiej 7-14), 12-50, 25/1.4, 60/2.8 i 75-300 (opcja 100-300) ale ... cena. Taniej mam w N (nie bić - podobnie będzie w C czy P) - S 10-20 + 35/1.8 + 60/2 + 70-300VR + 18-105 jako potyradło. Rozmiar i inne wady przeboleję bo ... nie wpakuję więcej kasy w hobby, po prostu. I o to się rozbija sprawa.

Co do zakupu - jak ma być Olek i nieistotne są uszczelnienia i filmy - E-620 + 9-18 (lub 12-60) + 50 + 50-200. Powinno być do "wszystkiego". A jeżeli nie - mikrusy.

---------- Post dodany o 12:10 ---------- Poprzedni post był o 12:08 ----------

Ot - racja. Kupiłem D5100 dla wysokich czułości (czasem są potrzebne) ale używam głównie max... ISO200 bo spodobał mi się zakres tonalny i dynamika.
    Z tych samych powodow zamieniełem E-30 na E-M5.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Z tych samych powodow zamieniełem E-30 na E-M5.
    No niestety w Olku za duzego wyboru w tym momencie nie ma, jest OMD, EPL5 i EPM2...
    I znowu jest alternatywa jak ktos nie lubi mikrusow, jednak ta alternatywa jest tylko u konkurencji.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

dlatego ja podjąłem decyzję o zmianie systemu