Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 140

Wątek: e- 5 ?

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: e- 5 ?

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    @nyny - to powiedz Nikonowi żeby sprzedawał D3 za 7K .... w końcu pod względem specyfikacji nie jest znacznie lepszy od takiego D600 ...
    Tyle, ze
    a: takie D3 nie jest juz produkowane
    b: sie sprzedawalo jak cieple buly za taka cene jaka sobie zazyczyl zolty
    c: parametry w pelni odpowiadaly cenie aparatu
    d: d600 i d3 to zupelnie dwa inne targetowo aparaty, wiec nie ma co tutaj porownywac

p.s. Jak masz wchodzic na watki nikonowe to naprawde odpusc dyskusje, bo poki co rozmawiamy o e-systemie...
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    @jagger: zauwaz szklarnie kolezanki, i powiedz czy nie zyska wiecej przy wymianie na uzywane 620/30/3 plus klasowe szklo, niz sama nowa puche E5. Tym bardziej, iz skok jakosciowy wzgledem tej trojki nie jest spektakularny by nie rzec kosmetyczny.

@RobertW3D: pewnie jakby to E5 kosztowalo nowe w okolicach 3kpln to sie by glosy marudzenia zbyt mocno nie odzywaly. Jak juz tu zostalo napisane, dla kogos kto mocno siedzi w topowych szklach olka jest to kolo ratunkowe by cos miec. Bo na dobra sprawe zbyt wiele zmian wzgledem E3 to tam nie ma niestety.

pozdro
    Dokładnie tak jak mówisz.

Problemem jest pozycjonowanie E-5 poprzez cenę. Szczególnie dobitnie to widać patrząc na cenę nówki. Jednak i używane E-5 jest za drogie w stosunku do możliwości.

Aczkolwiek, dla posiadacza chociażby ZD 12-60 i 50-200 korpusy E-30/E-3 no i jak ktoś przetrawi cenę to E-5 są to dobre aparaty. Da się tym zrobić doskonałe zdjęcia, co często forumowicze udowadniali.

Problem pojawia się w momencie kiedy światła brakuje a lampy nie można użyć, oczywiście i wtedy można sobie poradzić. Wymaga to jednak więcej wysiłku podczas robienia zdjęcia i podczas obróbki. Osoba kwestia to DR.

Dla hobbysty wspomniane powyżej korpusy to naprawdę świetny zestaw do robienia zdjęć. Jednak hobbysta nie zawsze i nie w każdych warunkach musi zrobić zdjęcie. Dlatego może omijać sytuacje gdzie Olek może się potknąć.

Myślę że, jeżeli rozgraniczyć te dwie kwestie, aparat dla amatora i nie amatora, to cała ta dyskusja powinna się uspokoić.

Tak naprawdę o zdjęciach decyduje to co ma w głowie osoba trzymająca aparat. Natomiast aparat jest tylko narzędziem, gdzie jeden korpus będzie trochę ułatwiał zadanie w jednym wypadku a drugi w innym.

PS.

gdyby nowy E-5 kosztował powiedzmy 3k pln, a używka w super stanie 2k pln, dodatkowo gdyby była pewność że za chwilę pojawi się E-7 z matrycą zaprezentowaną w OM-D i to też w rozsądnej cenie, myślę że nie było by tego wątku.

Moim skromnym zdaniem problem z aparatami Olympusa to pozycjonowanie seri E-X poprzez cenę.

Jakoś nie widzę marudzenia że używany C5d można kupić za 2k pln, albo D700 za niecałe 4k pln.
    Ostatnio edytowane przez Jaack ; 2.12.12 o 00:52

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    A mnie ciągle zastanawia jedna rzecz - ilu z wypowiadających się i odradzających miało E-5 w rękach na dłużej niż parę minut/godzin?
    To jest aparat, którego możliwości absolutnie nie da się ocenić na podstawie zdjęć plansz testowych.

Pewnie się to w ciągu 5 min obróci przeciwko mnie, ale co tam ...
    Trochę mnie smuci to co widzę na tym forum po powrocie - kiedyś każdy kto kupował Olka i zaglądał na to forum, to wiedział co kupuje - solidny ale absolutnie nie topowy sprzęt. Robił zdjęcia, chwalił się nimi, pomagał jeden drugiemu. Wystarczyło, że się pokazała jedna puszka warta uwagi i do tego kilka obiektywów, a praktycznie wszyscy plują na E-System jaki to jest be. Sorry, to nawet nie jest smutne ...
    Jak chcesz E-5 kupuj, w stosunku do E-30 jest postęp, w stosunku do puszek E5xx i 4xx różnica w ergonomii możliwościach jest znaczna.

Robercie nie smuć się tak bardzo.
    Olek jest już w nowej rzece, wartko w niej daje sobie radę na progach i wodospadach. Seria piąta małych puszek daje radę. Czekam już tylko na hybrydę z dobrą obsługą dużych szkieł.
    Nie jest naszą wina ,że przez lat kilka nie było w tych sprzętach postępu w matrycach i peleton odjechał. Sam czekam na następcę E-5.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 2.12.12 o 01:01
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    To są objawy "wyższych stanów świadomości", ja bym się do Twojego zdziwienia przychylił. Mam nadzieję, że nikt się urażony nie poczuje, ale to fakty.Z drugiej strony wielu userów z tego forum, udowadnia swoimi fotami sprzętem E-systemu, że można tym robić kapitalne zdjęcia. Bo można!!!!!!!!!!!!!
    Tak jak rozmawialiśmy na zlocie - my jesteśmy trochę inni i nie pasujemy do świata mikro
    Niestety zbyt wiele osób na tym forum naglę zachłysnęło się możliwościami najnowszej matrycy i jasnymi stałkami i nie widzą poza nimi świata. Ale fakt jest taki, że OMD + komplet sensownych obiektywów (które i tak nie dadzą mi takiego pokrycia jak to co mam w 4/3 ...) kosztuje więcej niż używane E-5+12-60+20-500. Ale coś za coś - ja wolę mieć w Torbie 2 porzadne obiektywy niż ileśtam stałek - przynajmniej w nagłej sytuacji nie muszę w torbie nerwowo szukąc tej, która będzie najbardziej odpowiednia
    Olek nigdy nie miał ani tak dobrych matryc jak C ani nie tak szybkiego AF jak N, ale ma za to walory o których zbyt wiele osób zapomniało ... Właśnie patrzę na fotki, które zrobiłem przed paroma godzinami na starówce i naprawdę nie rozumiem narzekania na matrycę (piękne kolory, DR, szumy na ISO 1600 ... jakie szumy?) ani tym bardziej na AF - 100% celności w ciemnościach. I popatrzcie - nie musiałem wysyłać korpusu i obiektywów do serwisu co by je "spasowali" ... szok ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Jak chcesz E-5 kupuj, w stosunku do E-30 jest postęp, w stosunku do puszek E5xx i 4xx przepaść.

Olek jest już w nowej rzece, wartko w niej daje sobie radę na progach i wodospadach. Seria piąta małych puszek daje radę. Czekam już tylko na hybrydę z dobrą obsługą dużych szkieł.
    Nie jest naszą wina ,że przez lat kilka nie było w tych sprzętach postępu w matrycach i peleton odjechał. Sam czekam na następcę E-5.
    Hybryda... hybrydą, wiele będzie zależało od jej wielkości. Wielkim plusem Olków serii E-X jest ergonomia, wynika ona po części z wielkości i wagi body. Jeżeli nowy aparat będzie dużo mniejszy to kiepsko widzę współpracę z chociażby ZD 50-200.

PS.

tak to jest kiedy prezesi firmy nie do końca mają pomysł co dalej, a wierni fani firmy i jej produktów są zdezorientowani co do przyszłości, ilekroć pojawiają się dyskusje sprzętowe to kończą się podobnie

PSS.

dobra powiem coś za co pewnie mnie ukrzyżują

sam system 4/3 wraz w połączeniu z skuteczną stabilizacją ma wiele zalet, problem w tym ze odważna firma która to rozpoczęła i była pionierem wielu powszechnych dzisiaj funkcji, straciła chyba wiarę we własne dzieło

ta mała matryca i dobre szkła Zuiko (z mała matrycą łatwiej zrobić dobre szkło) gdyby tylko nadążała technologicznie za konkurencją mogła by dawać naprawdę spore możliwości

tylko po kiego grzyba się spierać o to wszystko, nie mamy na to wpływu co będzie dalej, ani na ceny Olkowych produktów, można się albo pogodzić i czekać albo...

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

W niczym nie ujmując znacznie większej ode mnie wiedzy wielu kolegów, myślę że jakość i keratywność sprzętu przy dzisiejszej jakości nie odbiega od siebie aż na taką skalę, by czynić z tego rozprawy doktorskie. O tym co posiadamy czy kupujemy decyduje kilka czynników, kasa, komfort, przeznaczenie.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    W niczym nie ujmując znacznie większej ode mnie wiedzy wielu kolegów, myślę że jakość i keratywność sprzętu przy dzisiejszej jakości nie odbiega od siebie aż na taką skalę, by czynić z tego rozprawy doktorskie. O tym co posiadamy czy kupujemy decyduje kilka czynników, kasa, komfort, przeznaczenie.
    Stojacemu przed wyborem systemu mozna wyjasnic, iz czasami uda sie lepiej ulokowac 6kpln niz w E5, co zapewne rowniez pozwoli rozwinac talenty fotograficzne, kreatywnosc etc...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Hybryda... hybrydą, wiele będzie zależało od jej wielkości. Wielkim plusem Olków serii E-X jest ergonomia, wynika ona po części z wielkości i wagi body. Jeżeli nowy aparat będzie dużo mniejszy to kiepsko widzę współpracę z chociażby ZD 50-200.

PS.

tak to jest kiedy prezesi firmy nie do końca mają pomysł co dalej, a wierni fani firmy i jej produktów są zdezorientowani co do przyszłości, ilekroć pojawiają się dyskusje sprzętowe to kończą się podobnie

PSS.

dobra powiem coś za co pewnie mnie ukrzyżują

sam system 4/3 wraz w połączeniu z skuteczną stabilizacją ma wiele zalet, problem w tym ze odważna firma która to rozpoczęła i była pionierem wielu powszechnych dzisiaj funkcji, straciła chyba wiarę we własne dzieło

ta mała matryca i dobre szkła Zuiko (z mała matrycą łatwiej zrobić dobre szkło) gdyby tylko nadążała technologicznie za konkurencją mogła by dawać naprawdę spore możliwości

tylko po kiego grzyba się spierać o to wszystko, nie mamy na to wpływu co będzie dalej, ani na ceny Olkowych produktów, można się albo pogodzić i czekać albo...
    Daj spokój, gorzej jak z EPL-1 już nie będzie. E-M5 pokazał, ze postęp i ergonomia w nowych puszkach są możliwe.
    A szkieł nie zamierzam sie pozbywać.

Ale skoro Robert dał sygnał to porozmawiajmy głębiej o E systemie.
    Przez lata nazbierało mi się trochę doświadczeń.
    Weźmy takie powłoki na szkłach i skłonność do powstawania flar. W w nowych obiektywach Panasonica czy micro Zuiko Digital można spokojnie nie posiadać osłony przeciwsłonecznej - taka jest skuteczność nowych powłok. A w szkłach 4/3 czasami mam wrażenie, że powłoki są z czasów m42, niestety.
    Są szkiełka, których to nie dotyczy, ale część świetnych zoomów niestety tak zachowuje się pod światło.
    Wiem, ze w niektórych rodzajach fotografii jest to bez znaczenia, ale dla mnie niestety ma. Dlatego mam i zostawiam sobie także parę szkiełek mikro. Jest zatem dla niektórych parę innych powodów do przechodzenia w mikro poza tym, że są w małym systemie jasne stałki. Wiem o czym pisze, poza ZD 300/2,8 miałem prawie wszystkie szkła dużego i małego systemu w rękach.
    A OM- D, to jest dla mnie być może przejściowy dekiel do posiadanych obiektywów. Skądinąd niezły dekiel.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Andrzeju, to nawet nie jest smutek - to już raczej irytacja, kiedy dosłownie w każdym temacie gdy ktoś pyta się o zakup czegokolwiek związanego z dużym E, to rzuca się niego/nią tłum ludzi z których połowa ciągnie do m43, a druga do innych systemów.
    Ja akurat nawet nie czekam na następcę E-5 (on wystarczy na dłuuugie lata) - po prostu chciałbym widzieć, że coś się dzieje w tym temacie.
    Dla mnie akurat niesamowią zaletą tej puszki jest to, że mogę zamknąć ekran, zrobić całą sesję zdjęciową niczym analogiem - tj. bez odrywania oka od genialnego wielkiego wizjera (a przy okazji świecenia po oczach sobie i wszystkim wokół) i wchodzenia do menu, a potem zgrać fotki i zobaczyć niemal w 100% przewidywalne rezultaty. A jakości jakie oferują używane 12-60, 14-54 i 50-200 w takiej cenie się nie dostanie w innych systemach na allegro.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

E5 jest wart tych pieniędzy jeśli chodzi o stronę mechaniczną, natomiast w jakości obrazowania jest to już starsza generacja, i w tej cenie są niestety lepsze aparaty.Jakość optyki zuiko nie może być jedynym kryterium trwania w e systemie, wg mnie.Miałem e3 , chciałem kupić e5 , ale po zastanowieniu jednak sprzedałem olego.Jednak rozumiem ludzi , którzy mimo wszystko decydują się na e5 - bo to dobry aparat.
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

Uprawnienia umieszczania postów