Strona 6 z 40 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 391

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Moja odpowiedź: bo zdjęć w deszczu i pyle się po prostu nie robi, bo nie wychodzą dobrze, a nie dlatego, że sprzęt nie wytrzyma.
    Wychodzą pięknie. Najbardziej takie lubię
    Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Sporo jednak osób narzeka, że brakuje... PełnejKlatki.
    No właśnie, bo nie ma Pełna klatka niesie za sobą więcej ograniczeń niż korzyści w stosunku do mniejszych formatów. Przede wszystkim nierówne kadry - w wielkoformatowych zastosowaniach same problemy (panoramy i fotogrametria, większość packshotów), duża waga, ograniczony zasięg takiego fotografa, mała go itd. APSC może korzystać z pełnowymiarowych obiektywów, gdy potrzeba wyrównanych kadrów. Poza tym rynek obiektywów ff jest sporo lat do tyłu w stosunku do apsc czy m43 (a te ostatnie lata to technologicznie spory skok). Naprawdę niewiele jest zastosowań, gdzie ff daje przewagę (głównie portret, ale dopracowany, a nie robiony na łapu-capu - czytaj - śluby). Ale mit robi swoje...
    Teraz narzekanie, że m4/3 stałkami stoi.
    Bo nie ma jasnych zoomów. Jak w Pentaxie, jak w NEXie. Nie ma jednego odpowiednika 28-80/2,8.
    Narzekanie, że stałki Olka nie tylko są dobre optycznie, ale... pięknie wyglądają. Mogłyby gorzej byle byłoby taniej.
    Ja bym chciał taniej, mogłoby być nawet różowe. Ale nie ma, bo tak. Niczym nie przeszkadzają mi plastikowe gwinty i inne straszne rzeczy. Fotografią (także) zarabiam i najmniej uśmiecha mi się wydawanie kasy zarobionej narzędziem na narzędzie. To nie moje hobby, mam inne (w szczególności mieć czas na przyjemności, który w obecnych czasach dużo kosztuje).
    Skomplikowane napędy ultrasoniczne, funkcje związane z filmowaniem, lepsze powłoki etc. Może dlatego cena taka a nie inna.
    Nie. Znacznie bardziej skomplikowany od większości stałek 40-150 kosztuje grosze w promocjach, a jest ''plastikowy'' i bardzo dobry optycznie. Podobnie np. 18-105 Nikona czy jeszcze trochę tego by się znalazło. Bo tak sobie założono.
    Ile osób z tego forum zakupiło do 4/3 świetnego zooma, którego zazdrościł cały fotograficzny świat (35-100/2.0)?
    Na półce leżą mi jakieś stałki 135, 200, 300 i 500mm. Z pewnością są lepsze od zoomów, choć to ruskie albo stare. Użyłem ich... z 6 lat temu chyba ostatnio, z jednego powodu - są ciężkie i niewygodne. Podobnie jak 35-100, miałem go na jakimś plenerze. Nie sposób tym pstrykać bez statywu. Piękne i bezsensowne zarazem, poza jakimiś niszowymi przypadkami. Ale oczywiście wiem, że większość nie kupiła go tylko ze względu na cenę.
    Gdybym robił zawodowo zdjęcia w studio - wybrałbym dobry sprzęt ze świetnym niskim ISO i jeszcze lepszą dynamiką.
    Akurat do studia dynamika nie jest istotna, tak na marginesie.
    Z resztą się zgadzam, z tym że lepiej brać naukę z innych i zamiast toczyć koło tracąc kupę kasy (i życia), od razu nauczyć się kompromisu. Z XZ1 w moim przypadku.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Bo nie ma jasnych zoomów. Jak w Pentaxie, jak w NEXie. Nie ma jednego odpowiednika 28-80/2,8.
    Widziałeś jak pracuje i jaki obrazek na nowych matrycach daje ZD 14-54 II (+MMF-2)? Z aparatami m4/3 wielkość jest ciągle akceptowalna, nie sądzę żeby takie szkło dedykowane do m.4/3 było sporo mniejsze. To szkło z przejściówką to pewnie koszt mniej więcej m.zd 17/1.8.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Janku,
    widzisz - Ty zarabiasz fotografią. Ja nie. Pewnie Ty wydajesz pieniądze na swoje hobby - ja na swoje. Jedno jest pewne - warto mieć hobby, bo samą pracą człowiek zwariuje. Gdy
    kilkanaście lat temu moje hobby przerodziło się w pracę a potem w firmę, to musiałem znaleźć sobie nowe hobby. I tak oto pojawiła się fotografia.
    A hobby - jak to hobby, nie jest racjonalne. Praca za to cholernie powinna być.

P.S. Swoją drogą, nie wiem co potrzebne jest w studio, bo ociągałem się na zajęciach prowadzonych przez kolegę Micha. Jakoś tak wyszło, ale warto zawsze czegoś się dowiedzieć nowego.
    Pozdrawiam,
    P.S1. Nie mogę dać Ci +1, za mało czegoś tam chyba mam
    P.S2. W emotikonach brakuje mi ikonki <beer>. Zawsze przynajmniej można komuś postawić, chociaż drogą elektroniczną.
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Widziałeś jak pracuje i jaki obrazek na nowych matrycach daje ZD 14-54 II (+MMF-2)? Z aparatami m4/3 wielkość jest ciągle akceptowalna, nie sądzę żeby takie szkło dedykowane do m.4/3 było sporo mniejsze. To szkło z przejściówką to pewnie koszt mniej więcej m.zd 17/1.8.
    Wolałbym jednak bez przejściówki, a pracujące z ''normalną'' szybkością. Poczekam jeszcze trochę, acz w sumie rzadko się zdarza ostatnio, żebym potrzebował małej przysłony.
    Janku, widzisz - Ty zarabiasz fotografią. Ja nie. Pewnie Ty wydajesz pieniądze na swoje hobby - ja na swoje. Jedno jest pewne - warto mieć hobby, bo samą pracą człowiek zwariuje.
    Ależ nie mam nic przeciwko drogim, pięknym, dobrym stałkom, ale chciałbym mieć tańszy wybór.
    P.S. Swoją drogą, nie wiem co potrzebne jest w studio, bo ociągałem się na zajęciach prowadzonych przez kolegę Micha. Jakoś tak wyszło, ale warto zawsze czegoś się dowiedzieć nowego.
    Bo w studio można potrzebować bardzo różnych rzeczy, od szybkiego sytemu do dynamicznych ujęć modeli po mieszek z odwzorowaniem 5:1. Zwykle da się kształtować światło więc dynamika potrzebna jest rzadziej, podobnie wysokie iso, ale i tu są wyjątki. Studio to duży temat tak naprawdę.
    P.S1. Nie mogę dać Ci +1, za mało czegoś tam chyba mam
    Dzięki, ale ja chyba nawet nie zbieram... Nie wiem właściwie, co z tego wynika, oprócz jedi, które kiedyś tam zdobyłem, co mnie cieszy konkretnie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Farensbach
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    177
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Moja odpowiedź: bo zdjęć w deszczu i pyle się po prostu nie robi, bo nie wychodzą dobrze, a nie dlatego, że sprzęt nie wytrzyma.
    A mi właśnie do takich zdjęć potrzebny był uszczelniony aparat.
    Przykład:
    http://www.fotoprzyroda.pl/album_com...tm?pic_id=2076
    Naświetlałem 13 sek. i na soniacza musiałem położyć flanelową szmatkę by deszcz w nia nasiąkał, a nie w obiektyw, bo ten akurat nie jest uszczelniony, A850 ma jakieś tam uszczelki.Teraz z OMD jest łatwiej.

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Gdyby nie wyjątkowo dobry kit olka (ale niestety ten starszy tylko)
    Mam wielką prośbę Janko - mógłbyś troszkę rozwinąć ten temat? Dlaczego uważasz, że starsza wersja była lepsza, pod jakim względem? Pytam bo do tej pory spotkałem się własnie z odwrotną opinią - znaczy, że nowszy kit jest lepszy.
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez anmael Zobacz posta
    Mam wielką prośbę Janko - mógłbyś troszkę rozwinąć ten temat? Dlaczego uważasz, że starsza wersja była lepsza, pod jakim względem? Pytam bo do tej pory spotkałem się własnie z odwrotną opinią - znaczy, że nowszy kit jest lepszy.
    Z porównania, zrobiłem dwa kadry i na wide nowy kit dość kuleje w rogach, po części z tego, że ma tam niższą ostrość, po części z silniejszej korekcji (rozciągnięcia) beczki, która jest większa. Dla pewności jeszcze powtórzyłem sobie zdjęcia drugiego dnia, ale to nie błąd af czy coś w tym stylu. Niestety, wyrzuciłem te zdjęcia, ale mogę powtórzyć, tym bardziej, że teraz epm2 wspiera acr.
    Przy 25mm różnica jest niewielka, natomiast na długim końcu lekko na plus wychodzi nowy obiektyw. Starszy trzeba przymknąć tak do 7.1, bo nawet nie traci ostrości, co ''mdli''.
    Oczywiście różnica w szybkości af faworyzuje nowy obiektyw. Przy pracy ze śledzeniem płaszczyzny w wideo praktycznie tylko ten sobie radzi.

Opinie, które słyszeliśmy mogą wziąć się z błędu na którymś z portali z wykresami (nie pamiętam teraz, gdzie to było). Jest tam zestawienie, ale zamiast jednostek są kolory i nowy kit sprawia wrażenie wyrównanego - co przy różnych jednostkach dla każdego z pomiaru tak mogłoby wyglądać. No chyba, że oni mieli jakiś super egzemplarz albo mój jest kiepski. Ale nie sądzę, bo już swoje opinie potwierdziłem w sieci.

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Z porównania, zrobiłem dwa kadry i na wide nowy kit dość kuleje w rogach, po części z tego, że ma tam niższą ostrość, po części z silniejszej korekcji (rozciągnięcia) beczki, która jest większa. Dla pewności jeszcze powtórzyłem sobie zdjęcia drugiego dnia, ale to nie błąd af czy coś w tym stylu. Niestety, wyrzuciłem te zdjęcia, ale mogę powtórzyć, tym bardziej, że teraz epm2 wspiera acr.
    Przy 25mm różnica jest niewielka, natomiast na długim końcu lekko na plus wychodzi nowy obiektyw. Starszy trzeba przymknąć tak do 7.1, bo nawet nie traci ostrości, co ''mdli''.
    Oczywiście różnica w szybkości af faworyzuje nowy obiektyw. Przy pracy ze śledzeniem płaszczyzny w wideo praktycznie tylko ten sobie radzi.

Opinie, które słyszeliśmy mogą wziąć się z błędu na którymś z portali z wykresami (nie pamiętam teraz, gdzie to było). Jest tam zestawienie, ale zamiast jednostek są kolory i nowy kit sprawia wrażenie wyrównanego - co przy różnych jednostkach dla każdego z pomiaru tak mogłoby wyglądać. No chyba, że oni mieli jakiś super egzemplarz albo mój jest kiepski. Ale nie sądzę, bo już swoje opinie potwierdziłem w sieci.
    Bardzo dziękuję za opinię. Też się nabrałem na ten wykres (jeśli myślimy o tej samej stronie) na slrgear.com.
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Wracając do meritum - kolejny test nowego szkiełka. Autorowi podoba się wykonanie, ale zwraca też uwagę, że Panas (przy swoich minusach) jest chyba ciutkę ostrzejszy na pełnej dziurze. Natomiast Zuiko nie wykazuje praktycznie żadnych abberacji.
    Ciekawa galeria zdjęć - warto kliknąć prawym i otworzyć grafikę w nowym oknie, gdyż dostajemy wtedy obraz 1600x1200.
    W końcu jakiś potret outdoor też jest - http://4.bp.blogspot.com/-OIzlB6xkGQ..._B140056-3.jpg Fajnie też wyszły krople na samochodzie - http://3.bp.blogspot.com/-hY85U_QYA6..._4MS1949-7.jpg
    Bokeh - w mojej ocenie jak na taką ogniskową bardzo przyjemny - http://4.bp.blogspot.com/-j-_53IsymO..._3MS1696-2.jpg
    Link do testu: http://sulantobloginenglish.blogspot...18-review.html
    Ostatnio edytowane przez MCR ; 16.11.12 o 15:58
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

| OlyJedi Awatar micz87
    Mieszka w
    Łódź | Łask
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

A na Allegro i mu-43.com wysyp Panasów 20mm Oglądam te zdjęcia z nowgo Plka i co raz bardziej mnie przekonuje. Chcialbym zobaczyć jak wygląda postawiony obok 20stki...
    Micro Four Thirds - moje doświadczenia z u43