Wychodzą pięknie. Najbardziej takie lubię
No właśnie, bo nie maPełna klatka niesie za sobą więcej ograniczeń niż korzyści w stosunku do mniejszych formatów. Przede wszystkim nierówne kadry - w wielkoformatowych zastosowaniach same problemy (panoramy i fotogrametria, większość packshotów), duża waga, ograniczony zasięg takiego fotografa, mała go itd. APSC może korzystać z pełnowymiarowych obiektywów, gdy potrzeba wyrównanych kadrów. Poza tym rynek obiektywów ff jest sporo lat do tyłu w stosunku do apsc czy m43 (a te ostatnie lata to technologicznie spory skok). Naprawdę niewiele jest zastosowań, gdzie ff daje przewagę (głównie portret, ale dopracowany, a nie robiony na łapu-capu - czytaj - śluby). Ale mit robi swoje...
Bo nie ma jasnych zoomów. Jak w Pentaxie, jak w NEXie. Nie ma jednego odpowiednika 28-80/2,8.
Ja bym chciał taniej, mogłoby być nawet różowe. Ale nie ma, bo tak. Niczym nie przeszkadzają mi plastikowe gwinty i inne straszne rzeczy. Fotografią (także) zarabiam i najmniej uśmiecha mi się wydawanie kasy zarobionej narzędziem na narzędzie. To nie moje hobby, mam inne (w szczególności mieć czas na przyjemności, który w obecnych czasach dużo kosztuje).
Nie. Znacznie bardziej skomplikowany od większości stałek 40-150 kosztuje grosze w promocjach, a jest ''plastikowy'' i bardzo dobry optycznie. Podobnie np. 18-105 Nikona czy jeszcze trochę tego by się znalazło. Bo tak sobie założono.
Na półce leżą mi jakieś stałki 135, 200, 300 i 500mm. Z pewnością są lepsze od zoomów, choć to ruskie albo stare. Użyłem ich... z 6 lat temu chyba ostatnio, z jednego powodu - są ciężkie i niewygodne. Podobnie jak 35-100, miałem go na jakimś plenerze. Nie sposób tym pstrykać bez statywu. Piękne i bezsensowne zarazem, poza jakimiś niszowymi przypadkami. Ale oczywiście wiem, że większość nie kupiła go tylko ze względu na cenę.
Akurat do studia dynamika nie jest istotna, tak na marginesie.
Z resztą się zgadzam, z tym że lepiej brać naukę z innych i zamiast toczyć koło tracąc kupę kasy (i życia), od razu nauczyć się kompromisu. Z XZ1 w moim przypadku.

Odpowiedz z cytatem