Strona 4 z 40 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 391

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    cena dla mnie zaporowa, pamiętam czasy m42 i obiektywy 28/2,8 czy 35/2,8. Były małe, kryły mały obrazek i były stosunkowo tanie. Co się stało że takie instrumenty poznikały z rynku? konkurencja zoomów? Ja wiem że 1,8 to nie 2,8 ale przecież w m4/3 mamy do pokrycia 4 razy mniejszą powierzchnię. Naprawdę nie da się takiego obiektywu zaprojektować i wyprodukować w cenie do 1000 zł?
    Da się, ale po co?
    Obecnie rynek foto jest wysycony więc producenci kombinują. Olek kombinuje w gadżeciarstwo - dużo, skądinąd bardzo dobrych, ale bardzo drogich w stosunku do kosztów produkcji stałek (może nie do końca, bo należałoby wziąć poprawkę na masowość, która nie jest taka jak np. 50/1.8 Canona). A ludzie kupują, bo to fajne - jak wagoniki kolejki albo monety z kolekcji - ''zbierz je wszystkie''. Większość popstryka kilka zdjęć dwa razy do roku i to wszystko, ale nie o to chodzi w tej zabawie, a w zdobywaniu i patrzeniu jak przybywa.
    Gdyby nie wyjątkowo dobry kit olka (ale niestety ten starszy tylko) i taniutkie, naprawdę przyzwoite tele, ten system byłby dla mnie spalony jak NEX, który ma świetne body, ale wciąż podstawową optyczną lipę. Na szczęście nie potrzebuję małej GO i kity wraz z wycieczkowym 14-150 wystarczają mi do większości zadań, w których cenię sobie małe rozmiary, wagę, pewny af i trafioną ekspozycję, a od niedawna dobrą dynamikę.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 15.11.12 o 19:49

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Z tym gadźeciarstwem u Olympusa to trafiłeś w samo sedno...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Właśnie, patrząc na testy, fotki itd to te stałki fajne są, obrazek super, fajne go, ja nie lubię takiego tzw papierowego, częściej lubię kiedy można rozpoznać co siedzi w tle. Niedawno przez te zachwyty nad obrazkiem ze stałek sam kombinowałem by kupić jakąś. Na szczęście do tego nie doszło, dałem się przekonać do 40-150 i nie ma żalu. Milion razy od tych super stałek wolałbym 12-60 f4 takie szkiełko, uszczelnione bez bajerów trybu makro i elektrycznego zumu było by dla mnie idealne.
    Cieszę się, że zamiast odłożoną kasę wydać na kolejne szkło, zdecydowałem się na rejs pod banderą olka, a o mało co nie zamówiłem 60 makro.

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Mnie się cena wydaje całkiem niezła- w końcu za wykonanie trzeba zapłacić. Mam nadzieję, że niedługo pojawi się w sklepach i.. na moim body. Ponarzekać mogę jedynie na kolor obudowy, ale i tak go zapewne kupię. Panasonic 20mm był dla mnie minimalnie zbyt wąski. Ten powinien być w sam raz

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Szukam, szukam i nie mogę znaleźć odpowiedzi na dwa pytania:
    1. Czy obudowa jest metalowa czy z tworzywa sztucznego ?
    2. Czy jest uszczelniony ?
    Pozdrawiam
    Sebastian
    OM-D E-M5 + 12-50 + 45

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sebol1975 Zobacz posta
    Czy obudowa jest metalowa czy z tworzywa sztucznego ? Czy jest uszczelniony ?
    Cytat Zamieszczone przez Ar2 Zobacz posta
    w końcu za wykonanie trzeba zapłacić. Ponarzekać mogę jedynie na kolor obudowy
    No właśnie, to jest przykład, co w obiektywie jest ważne dla współczesnych klientów olka. Nie miałbym nic przeciwko, gdyby istniała jeszcze druga linia - dla tych, którzy chcą mieć dobre, wygodne (czytaj - zoom) narzędzie w rozsądnej cenie wyglądające... wszystko jedno jak

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    No właśnie, to jest przykład, co w obiektywie jest ważne dla współczesnych klientów olka. Nie miałbym nic przeciwko, gdyby istniała jeszcze druga linia - dla tych, którzy chcą mieć dobre, wygodne (czytaj - zoom) narzędzie w rozsądnej cenie wyglądające... wszystko jedno jak
    Nie sądzę, aby przy szkle tego typu uszczelnienie było mało ważne. Piszecie coś o reporterce, itp więc po cholerę mam go chować przy byle deszczyku ? Przy 45-tce w tej cenie nie mogłem tego wymagać, ale ten zapowiada się jako dwukrotnie droższy sprzęt więc chciałbym mieć uszczelnienie i lepsze materiały.
    Pozdrawiam
    Sebastian
    OM-D E-M5 + 12-50 + 45

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sebol1975 Zobacz posta
    Nie sądzę, aby przy szkle tego typu uszczelnienie było mało ważne. Piszecie coś o reporterce, itp więc po cholerę mam go chować przy byle deszczyku ?
    I tak przypadkiem dotknęliśmy pewnego absurdu, widocznego zwłaszcza w materiałach reklamowych. Otóż wyjątkowo zabawnie wyglądają te ujęcia kogoś tam siedzącego w rwącym potoku, którego oblewa bryza jakoś tak cudownie, że wszędzie ścieka woda z wyjątkiem przedniej soczewki
    Przy byle deszczyku można zrobić jedno zdjęcie i to na bidę, bo pierwsze miejsce, gdzie chlapnie woda, to właśnie soczewka, której może - gdy obiektyw będzie uszczelniony - nic nie zrobi, ale zdjęć też z tego nie będzie. A wycieranie w kółko obiektywu, zwłaszcza jak już trochę popada, to mordęga. Tak naprawdę na deszcz nadaje się parasol albo uszczelniony zestaw, ale z tele i założoną szczelną osłoną przeciwsłoneczną (głęboką - dlatego tele). W praktyce lubię pstrykać deszcz, ale używam do tego raczej tylko XZ1 z założoną rurką, od minolty zresztą.

Inny mit to przekonanie, że w reporterce używa się stałek. Gdzie jak gdzie, ale tu trzeba wykazać się wyjątkową dynamicznością i właśnie zoom się przydaje. Chyba, że nazwiemy reporterką niezobowiązujące chodzenie po mieście i pstrykanie z biodra scenek rodzajowych. Pod warunkiem, że nie leje

Wiadomo, że lepiej mieć szczelny niż bez-szczelny, ale raczej wyłącznie ze względów na ochronę sprzętu.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Jak dla mnie uszczelnienie szkiel jest mniej wazne niz nafaszerowanych obecnie elektronika korpusow. Szczegolnie wlasnie w wypadku stalek, gdzie mechanizmy sa znacznie prostsze niz w zoomach i drog ewentualnego wejsca pylu czy wilgoci jest znacznie mniej. Jak do tej pory zdarzylo mi sie nie raz uzywac stalek AF, ktore byly formalnie bez uszczelniania, w deszczu bez zadnych problemow.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Da się, ale po co?
    A ludzie kupują, bo to fajne - jak wagoniki kolejki albo monety z kolekcji - ''zbierz je wszystkie''. Większość popstryka kilka zdjęć dwa razy do roku i to wszystko, ale nie o to chodzi w tej zabawie, a w zdobywaniu i patrzeniu jak przybywa.
    lub też lubią gadać ze swoimi obiektywami i układać je w armie żołnierzyków
    Ostatnio edytowane przez chreasy ; 15.11.12 o 21:47
    runner