Zobacz wyniki ankiety: Jakiego używasz monitora do obróbki swoich zdjęć?

Głosujących
214. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Laptop bez dodatkowego monitora

56 26,17%
  • Laptop lub komputer stacjonarny z jakimśtam monitorem

76 35,51%
  • Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem amatorem

64 29,91%
  • Komputer z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem profesjonalistą

27 12,62%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 19 z 34 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 332

Wątek: Jaki monitor do obróbki zdjęć

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria

Odp: Jaki monitor do obróbki zdjęć

Eizo FORRIS FS2331W ktoś może coś powiedzieć z własnego doświadczenia . Też szukam monitora

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez oly2020 Zobacz posta
    możesz zdradzić jak? próbowałem na wszelkie sposoby, wszystkimi możliwszymi ustawieniami monitora ale nie dawało się, na minimum podświetlanie było dużo za mocne, jedynie ustawieniami karty graficznej można było nieco zmniejszyć ale kosztem pogorszenia odwzorowania kolorów. W Dellu taki problem nie występuje a IPSowa matryca robi dobre wrażenie jak na amatorski monitor za niezbyt wygórowaną cenę.
    W trakcie kalibrowania ustawiasz ręcznie balans bieli suwakami.

Musisz się starać ustawić na niższych wartościach (nie np 80-90 i podobne tylko 30-40) i wtedy jasność całości spadnie, a balans kolorystyczny pozostanie.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    W trakcie kalibrowania ustawiasz ręcznie balans bieli suwakami.

Musisz się starać ustawić na niższych wartościach (nie np 80-90 i podobne tylko 30-40) i wtedy jasność całości spadnie, a balans kolorystyczny pozostanie.
    Dokładnie tak próbowałem zrobić ale uzyskane efekty był kiepskie, odwzorowanie kolorów koszmarne, rzeczywiście do takiego kombinowania kalibrator byłby przydatny, a w obecnym monitorze po prostu jasność skręcam do niewielkiej wartości i jest wszystko w porządku.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Bez kalibratora bardzo ciężko Ci to będzie poustawiać.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Bez kalibratora bardzo ciężko Ci to będzie poustawiać.
    nie mam zamiaru tego więcej ustawiać tak jak napisałem wcześniej, zmieniłem monitor na taki z którym niema tego typu problemów. A pytałem tak z ciekawości i być może na przyszłość gdybym spotkał się z podobnym przypadkiem, a być może w kiedyś, ktoś przeglądając ten wątek skorzysta z Twojej porady.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Kombinujesz jak zyd za okupacji.Po co te wszystkie mecyje Po co z Krakowa do Wroclawia przez Moskwe.
    Mysle,ze gdzies kiedys cos przeczytales,nie do konca zrozumiales.Stworzyles na nowo scenariusz i karmisz wiedza w necie.
    Przeczytaj Tytul watka,pomysl i napisz raz jeszcze.Napisz tak,zebys przy goleniu nie musial na boki zerkac.
    W skrócie i na temat - każdy sądzi według siebie i czytaj ze zrozumienie bo napisałem jak najlepiej porównać sobie kolory z monitora z tym co zostało wydrukowane i jak potem w miarę dopasować wyświetlane kolory do druku. Jesteś z tego co widzę bardzo dowcipokutaśny, tylko te dowcipy to jakiś niskich lotów więc trochę więcej szacunku do rozmówcy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    W skrócie i na temat - każdy sądzi według siebie i czytaj ze zrozumienie bo napisałem jak najlepiej porównać sobie kolory z monitora z tym co zostało wydrukowane i jak potem w miarę dopasować wyświetlane kolory do druku. Jesteś z tego co widzę bardzo dowcipokutaśny, tylko te dowcipy to jakiś niskich lotów więc trochę więcej szacunku do rozmówcy.
    Zawsze dowcip dopasowuje do poziomu rozmowcy,wiec nie do mnie pretensje.Napisales rowniez o cmykach i solwentach.Wytlumacz mi po co.Co mnie jako dawce plikow do labu interesuje cmyk i solwent.
    A z reszta szkoda mego czasu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Nie żeby coś ale Mirek tu jest specem od kolorów i radzę więcej pokory..

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Zawsze dowcip dopasowuje do poziomu rozmowcy,wiec nie do mnie pretensje.Napisales rowniez o cmykach i solwentach.Wytlumacz mi po co.Co mnie jako dawce plikow do labu interesuje cmyk i solwent.
    A z reszta szkoda mego czasu.
    Drugi raz jesteś niemiły gdy ja tym czasem raz w odpowiedzi starałem się być z umiarem niemiły. Nie przypominam sobie abym wcześniej Cię obrażał i też nie chcę być obrażany. Nie zgadzasz się z czymś to to napisz ale normalnie a nie bez dziwnych podtekstów i w dziwnym tonie. Uwierz mi ja potrafię pisać dosadne felietony bo to czasami robię ale nie chce nikogo obrażać w dodatku jeżeli nie znam tego kogoś osobiście.

Co do labów to nie wiem jak w nich jest ale jeżeli chodzi o drukarnie to proponuję przykładowo w PS stworzyć jakiś projekt w RBG i wstawić tam kolory żarówiaste typu róż, zieleń, niebieski. W drukarni jest drukowane w CMYK. Prze konwertuje ten projekt stworzony w RBG do CMYK i zobaczysz jaka jest różnica. To samo tyczy się innych kolorów niż zarówiaste ale jest mało widoczne bądź zakres kolorów RBG i CMYK się pokrywa. Zdjęcia są w RBG więc czasami dobrze je prze konwertować do CMYK aby potem nie być zaskoczonym jeżeli jest się fascynatem super odwzorowania druku ze zdjęciem. Jeżeli masz stałą drukarnie czy lab z którymi współpracujesz to dobrze jest mieć kolory monitora i jego parametry ustawione pod wydruki bo oni nie ustawią wydruków pod czyiś monitor.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Co do labów to nie wiem jak w nich jest ale jeżeli chodzi o drukarnie to proponuję przykładowo w PS stworzyć jakiś projekt w RBG i wstawić tam kolory żarówiaste typu róż, zieleń, niebieski. W drukarni jest drukowane w CMYK. Prze konwertuje ten projekt stworzony w RBG do CMYK i zobaczysz jaka jest różnica. To samo tyczy się innych kolorów niż zarówiaste ale jest mało widoczne bądź zakres kolorów RBG i CMYK się pokrywa. Zdjęcia są w RBG więc czasami dobrze je prze konwertować do CMYK aby potem nie być zaskoczonym jeżeli jest się fascynatem super odwzorowania druku ze zdjęciem. Jeżeli masz stałą drukarnie czy lab z którymi współpracujesz to dobrze jest mieć kolory monitora i jego parametry ustawione pod wydruki bo oni nie ustawią wydruków pod czyiś monitor.
    Pozwolę się niezgodzić z tym co piszesz. Dobrze to jest mieć skalibrowany sprzętowo monitor aby prawidłowo wyświetlał kolory. Wtedy też nie powinno być kłopotu z tym co się otrzyma z Labu. Jeśli kolory znacznie by odbiegały to zmieniłbym Lab.
    Odnośnie tego konwertowania na CMYK znasz jakiś darmowy program, który to dobrze zrobi? Nie kazdego stać na PS.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 11.11.12 o 22:52