Eizo FORRIS FS2331W ktoś może coś powiedzieć z własnego doświadczenia . Też szukam monitora![]()
Laptop bez dodatkowego monitora
Laptop lub komputer stacjonarny z jakimśtam monitorem
Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem amatorem
Komputer z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem profesjonalistą
Eizo FORRIS FS2331W ktoś może coś powiedzieć z własnego doświadczenia . Też szukam monitora![]()
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
moje zdjęcia z E-M10
Galeria: wyścigi WSMP DSMP WPP Opole zdjęcia lotnicze
Zapraszam do mojego wątku
Bez kalibratora bardzo ciężko Ci to będzie poustawiać.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
nie mam zamiaru tego więcej ustawiaćtak jak napisałem wcześniej, zmieniłem monitor na taki z którym niema tego typu problemów. A pytałem tak z ciekawości i być może na przyszłość gdybym spotkał się z podobnym przypadkiem, a być może w kiedyś, ktoś przeglądając ten wątek skorzysta z Twojej porady.
moje zdjęcia z E-M10
Galeria: wyścigi WSMP DSMP WPP Opole zdjęcia lotnicze
Zapraszam do mojego wątku
W skrócie i na temat - każdy sądzi według siebiei czytaj ze zrozumienie bo napisałem jak najlepiej porównać sobie kolory z monitora z tym co zostało wydrukowane i jak potem w miarę dopasować wyświetlane kolory do druku. Jesteś z tego co widzę bardzo dowcipokutaśny, tylko te dowcipy to jakiś niskich lotów więc trochę więcej szacunku do rozmówcy.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Drugi raz jesteś niemiły gdy ja tym czasem raz w odpowiedzi starałem się być z umiarem niemiły. Nie przypominam sobie abym wcześniej Cię obrażał i też nie chcę być obrażany. Nie zgadzasz się z czymś to to napisz ale normalnie a nie bez dziwnych podtekstów i w dziwnym tonie. Uwierz mi ja potrafię pisać dosadne felietony bo to czasami robię ale nie chce nikogo obrażać w dodatku jeżeli nie znam tego kogoś osobiście.
Co do labów to nie wiem jak w nich jest ale jeżeli chodzi o drukarnie to proponuję przykładowo w PS stworzyć jakiś projekt w RBG i wstawić tam kolory żarówiaste typu róż, zieleń, niebieski. W drukarni jest drukowane w CMYK. Prze konwertuje ten projekt stworzony w RBG do CMYK i zobaczysz jaka jest różnica. To samo tyczy się innych kolorów niż zarówiaste ale jest mało widoczne bądź zakres kolorów RBG i CMYK się pokrywa. Zdjęcia są w RBG więc czasami dobrze je prze konwertować do CMYK aby potem nie być zaskoczonym jeżeli jest się fascynatem super odwzorowania druku ze zdjęciem. Jeżeli masz stałą drukarnie czy lab z którymi współpracujesz to dobrze jest mieć kolory monitora i jego parametry ustawione pod wydruki bo oni nie ustawią wydruków pod czyiś monitor.
Pozwolę się niezgodzić z tym co piszesz. Dobrze to jest mieć skalibrowany sprzętowo monitor aby prawidłowo wyświetlał kolory. Wtedy też nie powinno być kłopotu z tym co się otrzyma z Labu. Jeśli kolory znacznie by odbiegały to zmieniłbym Lab.
Odnośnie tego konwertowania na CMYK znasz jakiś darmowy program, który to dobrze zrobi? Nie kazdego stać na PS.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 11.11.12 o 22:52